Συνταγή: Χοιρινό λεμονάτο -Τα 3 υλικά που κάνουν τη σάλτσα πιο νόστιμη, βελούδινη και μυρωδάτη - iefimerida.gr

Συνταγή: Χοιρινό λεμονάτο -Τα 3 υλικά που κάνουν τη σάλτσα πιο νόστιμη, βελούδινη και μυρωδάτη

Χοιρινό λεμονάτο με βραστές πατάτες / Φωτογραφίες: Shutterstock
Χοιρινό λεμονάτο με βραστές πατάτες / Φωτογραφίες: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Με μπόλικα κρεμμύδια, λίγο βούτυρο και μια σταλιά ξύσμα λεμονιού φτιάχνουμε το πιο λαχταριστό χοιρινό στην κατσαρόλα.

Το λεμονάτο χοιρινό είναι διαχρονικό φαγητό. Ακόμα και τώρα που το καλοκαίρι είναι στο απόγειο του και τα κοκκινιστά έχουν μεγαλύτερο σουξέ, επειδή οι ντομάτες είναι σε αφθονία, κάποιες μέρες θέλουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα για βουτιές σε πηχτές ξινούτσικές σάλτσες. Άλλωστε, και λεμόνια έχουμε πολλά αυτόν τον καιρό αφού οι καλοκαιρινές λεμονιές είναι φορτωμένες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γι αυτό κι εμείς σας προτείνουμε ένα κλασικό λεμονάτο φαγητό με χοιρινό και πατάτες που θα χορτάσει με τον πιο νόστιμο τρόπο ολόκληρη την οικογένεια. Για να πήξει ωραία η σάλτσα και να γίνει έξτρα μυρωδάτη βάλτε μπόλικα κρεμμύδια, λίγο βούτυρο και μαζί με τον χυμό χρησιμοποιήστε και το ξύσμα του λεμονιού.

Χοιρινό λεμονάτο με βραστές πατάτες / Φωτογραφίες: Shutterstock
Χοιρινό λεμονάτο με βραστές πατάτες / Φωτογραφίες: Shutterstock

Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες

Υλικά για 4 άτομα

  • 750 γρ. χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε μερίδες ή φιλέτο κομμένο σε χοντρές φέτες
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει καλά. Με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε μι πιατέλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Τα σοτάρουμε ελαφρά για τουλάχιστον 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ώστε να βγάλουν σιγά σιγά τα υγρά τους και να καραμελώσουν χωρίς όμως να σκουρύνουν και να καούν. Αυτή η διαδικασία είναι που θα κάνει τη σάλτσα να πήξει καλύτερα και θα της δώσει επιπλέον νοστιμιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και ανεβάζουμε και πάλι τη φωτιά (από χαμηλή και μέτρια). Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε ζεστό νερό, όσο χρειάζεται για να καλυφθούν εντελώς τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα πιάνοντάς την από τα χερούλια. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και τον χυμό και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Ανακινούμε και πάλι κυκλικά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να πάνε παντού ο χυμός και το ξύσμα. Σερβίρουμε με πατάτες βραστές ή ατμού.

Tip
Για ακόμα πιο μυρωδάτο αποτέλεσμα και για να σας θυμίσει και κάτι από… ψητό μπορείτε να πασπαλίσετε το φαγητό με λίγη ρίγανη. Προτιμήστε να την βάλετε στο τέλος του μαγειρέματος και αφού έχετε αποσύρει την κατσαρόλα από τη φωτιά γιατί αν μπει στην αρχή θα πικρίσει. Το ίδιο ισχύει και για το ξύσμα.   

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ