Συνταγή: Χοιρινό με πατάτες γιαχνί -Μαλακό και μελωμένο - iefimerida.gr

Συνταγή: Χοιρινό με πατάτες γιαχνί -Μαλακό και μελωμένο

Χοιρινό με πατάτες γιαχνί / Φωτογραφία: Unsplash
Χοιρινό με πατάτες γιαχνί / Φωτογραφία: Unsplash
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Οι κλασικές πατάτες γιαχνί εμπλουτίζονται με χοιρινές μπουκιές στο πιο νόστιμο κοκκινιστό.

Οι πατάτες γιαχνί είναι ένα φαγητό που αγαπάμε πολύ στην Ελλάδα γι αυτό ίσως είναι και το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε «γιαχνί». Άλλωστε, είναι νόστιμο, χορταστικό και γίνεται σχετικά γρήγορα. Ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου λαχανικού να το κάνουμε γιαχνί. Αντιθέτως, γιαχνιστά μπορούν να γίνουν όλα, από πράσα και μανιτάρια μέχρι χόρτα κάθε λογής. Και φυσικά, μαζί τους μπορούν μπουν και όλα ανεξαιρέτως τα κρεατικά. Άλλωστε, σε κάθε του εκδοχή αυτό το φαγητό έχει μερικά βασικά χαρακτηριστικά που το κάνουν ακαταμάχητο. Είναι ζουμερό και μελωμένο, με κάθε πιρουνιά να λιώνει στο στόμα, και έχει μπόλικη σάλτσα για βούτες με ψωμί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ακριβώς η συνταγή που ακολουθεί που συνδυάζει το τρυφερό χοιρινό και τις βελούδινες πατάτες.

Χοιρινό με πατάτες γιαχνί / Φωτογραφία: Unsplash
Χοιρινό με πατάτες γιαχνί / Φωτογραφία: Unsplash

Χοιρινό με πατάτες γιαχνί 

Υλικά για 4 μερίδες

  • 750 γρ. χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους
  • 750 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  • 1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, χοντροκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, χοντροκομμένη
  • 1 κομμάτι πράσο, το άσπρο μέρος, κομμένο σε φέτες
  • 1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 2 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.σ. ντοματοπλετές
  • 2 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 1κονσέρβα κονκασέ
  • 1 ποτήρι ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε μια πιατέλα με τρυπητή κουτάλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τι ςπατάτες. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια). Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον πελτέ. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον ζωμό. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα το κρέας, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και οι πατάτες. Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για μισή ώρα ακόμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tip

Σερβίρουμε το γιαχνί ζεστό μαζί με προζυμένιο ψωμί και φέτα, του πάνε πολύ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ