Μια εναλλακτική σπανακοτυρόπιτα που γίνεται εύκολα και γρήγορα με ζύμη τάρτας.
Η τάρτα με σπανάκι είναι ένας εναλλακτικός, πιο φίνος, τρόπος να φτιάξουμε σπανακόπιτα. Γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από την παραδοσιακή πίτα, που όλοι έχουμε στο μυαλό μας με πολύ συγκεκριμένη συνταγή και υλικά, αλλά κυρίως δίνει το περιθώριο για περισσότερους πειραματισμούς. Ένας συνδυασμός που πάντα πιάνει είναι αυτός της φέτας και του σπανακιού με την κολοκύθα. Η συγκεκριμένη προσθήκη εκτός από πιο νόστιμη την κάνει και πιο υγιεινή. Το ίδιο ισχύει και αν παίξουμε με τα τυριά βάζοντας γραβιέρα, μπλε τυρί ή παρμεζάνα, αντί για φέτα. Της πάνε επίσης εξαιρετικά και οι ξηροί καρποί, ειδικά τα καρύδια.
Πέστο βασιλικού: Μια ιδιαίτερη αρωματική πινελιά στις τάρτες με χορταρικά
Είναι γεγονός ότι η κατηγορία υλικών που δίνει χαρακτήρα στις πίτες με χόρτα είναι πάντα τα κάθε λογής μυρωδικά τα οποία μπορούμε να της προσθέσουμε, ανάλογα με την εποχή. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που μπορούμε να βάλουμε, ένα υλικό που παντρεύει τα μυρωδικά με τους ξηρούς καρπούς και τα τυριά που είπαμε παραπάνω. Πρόκειται για το πέστο βασιλικού που επειδή περιέχει μπόλικο φρέσκο βασιλικό, παρμεζάνα και κουκουνάρι απογειώνει πραγματικά τη γεύση. Το πέστο περιέχει επίσης ελαιόλαδο και σκόρδο που εξ ορισμού ταιριάζουν σε κάθε μεσογειακή πίτα-τάρτα όποια κι αν είναι η βασική της γέμιση.

Τάρτα με σπανάκι και πέστο βασιλικού
Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα (διάμετρος: 24-26 εκ.)
- 1 πακέτο έτοιμη ζύμη τάρτας ή 1 δόση σπιτική
- 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 1 κούπα κολοκύθα, χοντροκομμένη
- 1 φλ. φέτα, χοντροτριμμένη
- 1 φλ. γραβιέρα, τριμμένη
- 1 φλ. μπλε τυρί
- 1 φλ. γάλα
- 4 κ.σ. πέστο βασιλικού, σπιτικό ή έτοιμο
- 2 αβγά, χτυπημένα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε το σπανάκι με μπόλικο αλάτι και το αφήνουμε να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του για μισή ώρα. Το πιέζουμε και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείφουμε τη φόρμα με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε καλά τη ζύμη ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα. Κόβουμε ό,τι περισσεύει γύρω γύρω. Μεταφέρουμε το σπανάκι σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε τη γέμιση και ψήνουμε για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, για 10-15 λεπτά. Κόβουμε και σερβίρουμε.