Για να διατηρήσουμε τα γλυκά μας πρέπει να τα αποθηκεύσουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Ο τρόπος είναι σχετικά απλός αλλά θέλει προσοχή για να γίνει με ασφάλεια.
Κάθε εποχή που τα φρούτα είναι στο φόρτε τους μας αρέσει να φτιάχνουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Το θέμα είναι ότι αυτές δεν είναι παρασκευές που γίνονται σε μικρές ποσότητες και καταναλώνονται επιτόπου. Τις περισσότερες φορές γεμίζουμε κατσαρόλες και μετά πρέπει να φροντίσουμε να αποθηκεύσουμε σωστά το περιεχόμενό τους ώστε να τα έχουμε για μήνες καθώς στο ψυγείο κρατάει μερικές μέρες μόνο. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για άλλα που φτιάχνουμε όπως οι σάλτσες ντομάτας και ο πελτές, τα τουρσιά, τα chutney κ.ο.κ.
 
    Πάμε λοιπόν να δούμε βήμα βήμα τι σημαίνει αποστείρωση και πώς θα την κάνετε σωστά.
- Πλένουμε καλά τα βαζάκια και τα καπάκια τους με απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό.
- Τα ακουμπάτε όρθια σε ένα ταψί και στο πλάι βάζουμε τα καπάκια τους.
- Τα στεγνώνουμε στον φούρνο στους 120°C στον αέρα. Μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς η υγρασία και ζεσταθούν πολύ καλά.
- Τα πιάνουμε, όπως είναι καυτά με μια χοντρή πετσέτα, με γάντι ή με ειδική λαβίδα-τσιμπίδα για βάζα και τα γεμίζουμε με καυτό περιεχόμενο (σάλτσα, μαρμελάδα κλπ.). Φροντίζουμε η στάθμη να φτάσει μέχρι το χείλος ώστε να μην υπάρχει καθόλου κενό ανάμεσα στο περιεχόμενο και στο καπάκι. Αυτό το κάνουμε για να μην εγκλωβιστεί αέρας μέσα στο βάζο.
- Κλείνουμε ερμητικά με τα καπάκια και τα τοποθετούμε ανάποδα σε ένα ταψί-δίσκο στρωμένο με βαμβακερή πετσέτα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
 
            