Αντίθετα με τη διαδεδομένη αντίληψη ότι μεγαλώνοντας χρειαζόμαστε λιγότερες ώρες ύπνου, ο ύπνος αποτελεί βασικό πυλώνα υγείας και ευεξίας και μετά τα 60.
Με την πάροδο των ετών, το βιολογικό ρολόι μεταβάλλεται και ο ύπνος γίνεται πιο ελαφρύς και διακεκομμένος, ο βαθύς ύπνος μειώνεται, ενώ αυξάνονται τα νυχτερινά ξυπνήματα ή οι παρατεταμένες περίοδοι αφύπνισης.
Όπως εξηγεί στην ενότητα υγείας του Journal des Femmes ο Δρ. Marc Rey, νευρολόγος και πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ύπνου και Εγρήγορσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος με την ηλικία δεν κοιμάται ομοιόμορφα καθώς κάποιες περιοχές του παραμένουν ενεργές για να επεξεργαστούν σημαντικές πληροφορίες.
Ο ύπνος αποτελείται από κύκλους 90 λεπτών και στο τέλος κάθε κύκλου οι άνθρωποι βιώνουν μία μικρή ή πιο έντονη αφύπνιση. Στην τρίτη ηλικία, αυτές οι αφυπνίσεις είναι μεγαλύτερες με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερο αισθητές.
Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται οι ηλικιωμένοι
Σύμφωνα με τον γιατρό ύπνου, οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να χρειάζονται 7 έως 8 ώρες ύπνου τη νύχτα για να επιτρέψουν στο σώμα τους να ανακάμψει σωστά. Συγκεκριμένα, συστήνει άτομα ηλικίας 60 έως 64 ετών να κοιμούνται μεταξύ 7 και 9 ωρών τη νύχτα και από τα 65 και πάνω μεταξύ 7 και 8 ωρών. Ωστόσο, οι ανάγκες κάθε ανθρώπου διαφέρουν, και το σημαντικότερο είναι να νιώθει κανείς ξεκούραστος μετά το ξύπνημα.
Όσον αφορά στους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου στους ηλικιωμένους (προβλήματα υγείας, πόνοι, διαταραχές του προστάτη στους άνδρες ή εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις στις γυναίκες), για την αντιμετώπιση τους ο γιατρός ύπνου συστήνει μία σύντομη μεσημεριανή σιέστα, διάρκειας έως 20 λεπτών, κατά προτίμηση μεταξύ 13:00 και 14:00, ώστε να μην επηρεάζεται ο νυχτερινός ύπνος. Τέλος, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα του ύπνου.