Δοκιμάσαμε το καλοκαιρινό μενού του σεφ Παύλου Κυριάκη στο ονειρεμένο rooftop του design hotel Neoma. Mια απολαυστική βραδιά σε με μια από τις ωραιότερες μοντέρνες ταράτσες της Αθήνας.
Η θέα από το τραπέζι μας, κόβει την ανάσα, χωρίς ίχνος υπερβολής. Η Ακρόπολη, κυριολεκτικά στο πιάτο. Δίπλα, μια ανάσα μακριά, ο κατάφυτος λόφος του Φιλιπάππου και απέναντί μας ο φωτισμένος Παρθενώνας και ο Λυκαβηττός. Πίσω μας, όλη φωτισμένη Αθήνα μέχρι τον Αργοσαρωνικό, με τα φώτα του ουρανοξύστη της Αθηναϊκής Ριβιέρας που χτίζεται να αναβοσβήνουν μέσα στη νύχτα.

Βρισκόμαστε στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, στην ταράτσα, -στον τέταρτο όροφο- του ξενοδοχείου Neoma, με το υπέροχο μινιμαλιστικό ντιζάιν και είναι σαν να βρισκόμαστε στο πιο ψηλό σημείο της Αθήνας.

Από τη μια πλευρά υπάρχει μια μικρή πισίνα και από την άλλη ένα κατάλευκο λιτό μπαρ. Λευκά επίσης τραπέζια, μεταλλικές καρέκλες και χτιστοί καναπέδες, γυάλινα στηθαία, λαμπερές επιφάνειες που λάμπουν στο φως του φεγγαριού.

Μια μικρή μυσταγωγία, με ωραία ποτά και ένα εξαιρετικό κοσμοπολίτικο μενού με φίνα, γευστικά πιάτα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με μεσογειακές και διεθνείς επιρροές, από τον μισελενάτο σεφ Παύλο Κυριάκη.

Ο Κυριάκης είναι ένας ταλαντούχος σεφ με θητεία σε βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο οποίος έχει ένα μαγειρικό εύρος που εκτείνεται από το fine dining μέχρι το street food, κι από τη γαλλική κουζίνα μέχρι το σουβλάκι.

Ο ίδιος κινείται με άνεση στις κουζίνες που αναλαμβάνει, αλλά και στα Δώδεκα Πιάτα, τη δική του μεταμοντέρνα ταβέρνα με τον χειροποίητο γύρο, τους πολυελαίους και τα παλιά λαϊκά τραγούδια στο Κουκάκι. Είναι ανοιχτό πνεύμα, ακομπλεξάριστος και έχει αυτό που λέμε «μαγικό χέρι». Στο Neoma Roof Garden, το οποίο φέτος πέρασε στη νέα του εποχή, έχει σχεδιάσει ένα έξυπνο μενού που μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα, ποντάροντας στην καλή ελληνική πρώτη ύλη, τις καθαρές τεχνικές, αλλά και στη νοστιμιά. Το μενού του Παύλου Κυρίακη εκτελεί η εξαιρετική σεφ Ηλέκτρα Ρήγκου.

Η εποχικότητα, η αγνή πρώτη ύλη, η απλότητα, ένας σοφός γαστρονομικός μινιμαλισμός, η αύρα του μεσογειακού καλοκαιριού και το ελληνικό τοπικό στοιχείο που πρωταγωνιστεί, δημιουργούν μια αρμονική αλληλουχία γεύσεων, με υψηλές στιγμές που μαζί με τη μοναδική, προνομιακή θέα σε κάνουν να βλέπεις την Αθήνα με εντελώς άλλο μάτι.

Ξαφνικά εδώ πάνω, νιώθεις σαν να είσαι τυλιγμένος σε μια κοσμοπολίτικη αύρα, σε μια ταράτσα-κόσμημα αστικής κομψότητας, μακριά από την καθημερινή ρουτίνα μιας πόλης που τη ζεις καθημερινά με όλα τα προβλήματα, τις έγνοιες και τις υποχρεώσεις που έχεις ως μόνιμος κάτοικος.

Όταν απολαύσεις τις πρώτες γουλιές από το κοκτέιλ σου, τα αφήνεις όλα πίσω σου και είσαι απλώς ένας ταξιδευτής που έκανε στάση σε μια όμορφη πόλη του μεσογειακού νότου, με μια μακραίωνη, αρχέγονη ομορφιά που ανθίζει μπροστά στα μάτια σου.

Η δική μας εμπειρία
Ξεκινήσαμε με μια spicy paloma και ένα φίνο κοκτέιλ που είχε ως βάση του το τζιν.
Τα κοκτέιλ έχουν επιμεληθεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος mixologist με πολυετή έρευνα στη γαστρονομική μίξη Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Μάριος Ηλιόπουλος, συνδυάζοντας το terroir και τα ελληνικά αποστάγματα με τις διεθνείς τάσεις.
Το προζυμένιο χειροποίητο ψωμί που συνοδεύεται από εξαιρετικό ελαιόλαδο και ελιές.
Είναι το ιδανικό ταίρι για ένα λεπτό στη γεύση, φίνο ταραμά με αυγοτάραχο Μεσολογγίου και τραγανές, χρυσαφένιες πατάτες τηγανητές.
Από τις σαλάτες επιλέξαμε αυτή με το κολοκύθι, με κόκκινο μαρούλι, baby ρόκα, ματζουράνα, φρέσκια ρίγανη, καβουρδισμένο σουσάμι και ένα καταπληκτικό ελαφρύ και πολύ νόστιμο ξινοτύρι που ανακνύει μοναδικά τη φρεσκάδα του ωμού κολοκυθιού.
Συνεχίσαμε με ένα εξαιρετικό καρπάτσιο λαβράκι με πράσινες ελιές, μοσχολέμονο, ελαιόλαδο και φρούτα του πάθους. Οι απαραίτητες εδώ οξύτητες είναι αρμονικές και απολαυστικές δίνοντας μια απολαυστική γεύση στο ψάρι.
Από τα πιάτα με πάστα, δοκιμάσαμε μια εθιστική calamarata με ένα πολύ νόστιμο ραγού μανμιταριών, με την ένταση να έρχεται από το θυμάρι και μια κρέμα ξινού τυριού.

Ωραίο πιάτο, ισορροπημένο και γευστικό.
Το κυρίως πιάτο μας ήταν μια μεγάλη τόμαχοκ μοσχαρίσια μπριζόλα σε medium rare ψήσιμο.
Συνοδευόταν από ένα μπόλ λαχανικών με καψαλισμένους ανθούς του μπρόκολου και flakes ψητού καλαμποκιού, πατάτες Νάξου τηγανητές και μια σάλτσα τσιμιτσούρι.
Επίλογος, ένα λαχταριστό βάσκικο cheesecake με κόκκινα φρούτα και λάιμ.
Συνολικά η εμπειρία ήταν απολαυστική. Θέα σε αρμονία με τα καλά ποτά και το νόστιμο φαγητό. Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με το design να δημιουργεί μια zen αίσθηση χαλάρωσης.
Info: Neoma Roof Garden, Μουσών 13, Φιλοπάππου, τηλ. 2130883945 | Instagram: @neomahotel
Τιμές: 50 με 60 ευρώ το άτομο χωρίς ποτό, κατά μέσο όρο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Σε αυτό το εστιατόριο στον Κεραμεικό είναι σαν να τρως σε ιταλικό σοκάκι -Φίνες γεύσεις
- Παναγιώτης Σιαφάκας: Από τη «Μεγάλη Βρεταννία» σεφ-νομάς, μαγειρεύει στη φύση σε απίθανες γωνιές -Άλλη εμπειρία
- Humain, το εστιατόριο στο Μετς που ήρθε από την Ίμπιζα -Απολαυστικά πιάτα σε ένα ονειρεμένο νεοκλασικό