Το νόστιμο παραδοσιακό φαγητό είναι ένας εξαιρετικός λόγος για να ταξιδέψετε εντός συνόρων φέτος τις γιορτές.
«Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» λέμε στην Ελλάδα αλλά δεν ισχύει πάντα. Μπορεί οι πρωτεύουσες και οι μεγαλουπόλεις της χώρας και της Ευρώπης να είναι ολόφωτες και στολισμένες υπέροχα αλλά η εξοχή αυτή την εποχή έχει τη δική της ιδιαίτερη μαγεία. Ειδικά όταν τα χιόνια κάνουν την εμφάνισή τους και στολίσουν το τοπίο, με το λευκό αριστοκρατικό τους χρώμα, τα χωριά της περιφέρειας έχουν ξεχωριστή χάρη. Κατά κανόνα αυτή η ομορφιά συνδυάζεται με φιλόξενη ατμόσφαιρα και φυσικά με πεντανόστιμο παραδοσιακό φαγητό. Λόγω των ιδιαίτερων γιορτινών εθίμων μάλιστα κάποια μέρη γίνονται ακόμα πιο θελκτικά. Γι αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε 7 παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια, από Πελοπόννησο μέχρι Μακεδονία, για τις οποίες αξίζει να ταξιδέψετε σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ζέρζοβα - Γορτυνία
Ακριβώς στο κέντρο της Πελοποννήσου υπάρχει μια ταβέρνα για την οποία αξίζει να κάνει κανείς πολλά χιλιόμετρα. Οπότε αν τα φετινά σας Χριστούγεννα περιλαμβάνουν τον Μοριά, όποιο κι αν είναι το μέρος που σκοπεύετε να μείνετε, κάντε μια βόλτα μέχρι την ορεινή Γορτυνία. Η Ζέρζοβα είναι ένα εστιατόριο-προορισμός με όλη τη σημασία της λέξης. Τα κρέατα είναι δικής τους εκτροφής και τα τυροκομικά δικής τους παραγωγής κι αυτό ανεβάζει τον πήχη της ποιότητας και της νοστιμιάς. Τα υπόλοιπα τα παίρνουν από ντόπιους παραγωγούς. Το κορυφαίο πιάτο τους είναι οι χειροποίητες χυλοπίτες με βούτυρο και μυζήθρα, πάναπλες και πεντανόστιμες δε λείπουν από κανένα τραπέζι. Το «βαρύ πυροβολικό» του μενού όμως είναι τα ψητά και τα μαγειρευτά. Προβατίνα και αρνί που μελώνουν στη λαδόκολλα και λιώνουν στο στόμα. Γίδα βραστή, αγριογούρουνο και κρασάτος κόκορας με μπόλικο ζουμί και σάλτσα για πολλές βούτες με το προζυμένιο ψωμί που φουρνίζουν καθημερινά. Στα plus, τα άγρια μανιτάρια που μαζεύουν μόνοι τους από το βουνό και αυτήν την εποχή είναι άφθονα και νοστιμότατα.
Κοινότητα Μάρκου, Ζάτουνα Αρκαδία, τηλ.: 693 2847 358
Μπάμπης - Αράχωβα
Η Αράχωβα ως προορισμός δεν χρειάζεται συστάσεις, ειδικά όταν είναι Χριστούγεννα. Αυτή η ταβέρνα στο Λιβάδι όμως, που εκτός από καταπληκτική θέα έχει και φοβερό φαγητό, ξεχωρίζει τόσο ώστε να αρκεί από μόνη της για να φτάσετε μέχρι τη «Μύκονο του Χειμώνα». Η σάλα της είναι ευρύχωρη, γεμάτη πέτρινα και ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία που κάνουν την ατμόσφαιρα ζεστή και φιλόξενη. Εκεί, πλάι στο τζάκι, μπορείτε να απολαύσετε κάθε λογής ψητά, από ροδοψημένα παϊδάκια και μαλακές χοιρινές μπριζόλες μέχρι μερακλήδικα λουκάνικα. Όλα έρχονται με μπόλικες φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και ταιριάζουν τέλεια με ψητή φορμαέλα, χειροποίητο τζατζίκι και άλλα λαχταριστά ορεκτικά. Φτιάχνουν ακόμα σπιτικές πίτες, πληθωρικά μαγειρευτά και πλούσιες σούπες. Και φυσικά φέρνουν το ψωμάκι καψαλισμένο με μπόλικη λαδορίγανη.
Λιβάδι, Αράχωβας, τηλ.: 22670 32 155
Το απόμερο - Καρδίτσα
Η Τασούλα Κουφοπούλου και οι κόρες της διδάσκουν παραδοσιακή μαγειρική αλλά και αληθινή φιλοξενία. Αυτό το εστιατόριο υποστηρίζει τον τόπο του με τους πιο νόστιμους τρόπους και αφηγείται ιστορίες παιδικών χρόνων γι αυτό και αξίζει να το δοκιμάσετε. Το ψωμί και οι πίτες του είναι άπαιχτα αφού γίνονται στο χέρι με ντόπια υλικά. Δοκιμάστε μπατζίνα, τυρόπιτα, κολοκυθόπιτα, πίτες με χόρτα και κρεατικά, και φυσικά ζουμερή καρυδόπιτα. Επίσης, απολαύστε μοσχαράκι, σιγομαγειρεμένο σε ξυλόφουρνο, με μακαρόνια και κεφαλοτύρι, τρυφερό χοιρινό με βελούδινο πουρέ, μελωμένο στιφάδο και πεντανόστιμους λαχανοντολμάδες. Ο χώρος είναι πολύχρωμος και πάντα κομψά στολισμένος. Συνδυάζοντας τα στοιχεία της παράδοσης με το μοντέρνο design εκπέμπει την οικειότητα και τη ζεστασιά ενός σπιτιού, και όχι απλά ενός περιποιημένου εστιατορίου.
Επισκόπου 47, Καρδίτσα, τηλ.: 24410 70 793
Το μαγαζάκι που λέγαμε - Γιάννενα
Τα Χριστούγεννα στα Γιάννενα είναι μαγικά από κάθε άποψη. Όλη η πόλη είναι στολισμένη, οι δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο και η θέα της λίμνης απογειώνει την ομορφιά του χειμωνιάτικου σκηνικού. Σε όλα αυτά ξεχωριστή θέση έχει ένα εστιατόριο με λιγοστά τραπέζια και πολύ μεράκι για την αυθεντική ελληνική κουζίνα. Στα χέρια των μαγειρισσών του (η κουζίνα αποτελείται μόνο από γυναίκες με συντονίστρια την ιδιοκτήτρια Μαρία Κλήμη) τα εποχικά υλικά μικρών Ελλήνων παραγωγών μετατρέπονται σε γνήσια παραδοσιακή νοστιμιά ενώ δε λείπουν η φαντασία και οι ανατρεπτικές πινελιές. Ο κατάλογος ακολουθεί την εποχικότητα ωστόσο κάποια πιάτα είναι σταθερά και best seller όπως το παστίτσιο με μακαρούνες και κιμά γαρίδας. Θα βρείτε επίσης καπνιστή πέστροφα από τον Βοϊδομάτη με χόρτα και μυρωδικά, χειροποίητες χυλοπίτες και τραχανά με μοσχάρι ή κόκορα, ανάλαφρα γλυκά που συνδυάζουν το τριαντάφυλλο με τον καφέ και παρουσιάζουν με πιο σύγχρονο τρόπο το παραδοσιακό ρυζόγαλο.
Εθ. Αντιστάσεως 44, Ιωάννινα, τηλ.: 694 8187 769
Θωμάς - Φλώρινα
Το εστιατόριο της οικογένειας Πασπάλη εδώ και μισό αιώνα παρουσιάζει τη τοπική κουζίνα με μια ματιά σημερινή αλλά χωρίς να χάνει τη γεύση και την αξία της παράδοσης. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο προσελκύει καλοφαγάδες από κάθε σημείο της Μακεδονίας αλλά και από ολόκληρη τη χώρα. Όμορφος, πολυτελής χώρος στη μέση της φύσης σε βάζει σε γιορτινό κλίμα ακόμα και όταν δεν είναι Χριστούγεννα. Κρασάτο αγριογούρουνο, κοκκινιστή προβατίνα, σιγομαγειρεμένο χοιρινό κότσι και μαγειρευτό βουβάλι είναι μόνο μερικές από τις σπεσιαλιτέ του. Επίσης σερβίρει εκλεκτές κοπές μοσχαριού, άψογα ψημένες και πληθωρικά γλυκά που ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το κάθε γεύμα. Το δυνατό του σημείο είναι το κελάρι του που είναι γεμάτο ιδιαίτερες ετικέτες που ενθουσιάζουν ακόμα και τους πιο ψαγμένους οινόφιλους.
Σκλήθρο Φλώρινας, τηλ.: 23860 31 206
Το παραλιακόν - Καβάλα
Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι συνδεδεμένα με την κρεατοφαγία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φάμε και ψάρια-θαλασσινά, ειδικά όταν είμαστε σε μια πόλη δίπλα στο κύμα. Η Καβάλα είναι ένα μέρος που οι γιορτές έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και το Παραλιακόν είναι το κατάλληλο μαγαζί για να απολαύσετε τα γεύματά σας αν βρεθείτε εκεί. Ξεκινήστε με αφράτες τυροκροκέτες, τοματίνια με μοτσαρέλα, χωριάτικη και τραγανή φέτα με σουσάμι. Για τη συνέχεια, αν θέλετε να κάνετε την ανατροπή επιλέξτε τηγανητά καλαμάρια, μύδια αχνιστά, ψητό χταπόδι και γαρίδες. Αν πάλι θέλετε να πάτε κλασικά, λόγω εποχής και γιορτών, απολαύστε τα υπέροχα κεφτεδάκια του, τα κεμπάπ με βελούδινη σάλτσα γιαουρτιού, την πεντανόστιμη χοιρινή τηγανιά, τα μοσχαρίσια πλευρά που είναι ψημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να «κόβονται» με το πιρούνι και φυσικά την απίστευτης νοστιμιάς βουβαλίσια μπριζόλα.
Ερυθρού Σταυρού 6, τηλ. 2510 211 005
Μετόχι - Αλεξανδρούπολη
Με cosy σάλα, που μοιάζει με σαλόνι-τραπεζαρία μεγάλου σπιτιού, και πολύ ωραία θέα αυτό το εστιατόριο που βρίσκεται λίγο εκτός κέντρου κερδίζει εντυπώσεις. Όσο για το φαγητό, το μενού του έχει βάση την παράδοση αλλά διαθέτει και μοντέρνες μαγειρικές πινελιές. Στις γάστρες του σιγομαγειρεύονται και «σιγολιώνουν» τα καλύτερα κρέατα της περιοχής. Το ίδιο και στις σχάρες του βέβαια. Από τρυφερό μοσχαρίσιο συκώτι μέχρι χοιρινή πανσέτα και τεραστίων διαστάσεων μπριζόλες, όλα συνοδεύονται από πιπεράτες σάλτσες, ψητά λαχανικά και χεράτες πατάτες. Top επιλογή τα κυνήγια στιφάδο (συνήθως είναι λαγός και είναι πεντανόστιμος) και οι μεζέδες με καβουρμά, χειροποίητο λουκάνικο και ντόπια τυριά.
Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης, Έβρος, τηλ.: 697 4875 460