Η παραδοσιακή ελληνική σούπα που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε.
Ο τραχανάς είναι καταγεγραμμένος στο dna μας. Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας όλοι έχουμε μεγαλώσει με ένα πιάτο τραχανά. Σταρένιος (ξινός ή γλυκός), ξινόχοντρος, χάχλες, από αλεύρι, με γάλα, βούτυρο ή αυγά, νηστίσιμος κλπ. Όπως και να τον λένε, ό,τι σχήμα και να έχει και από όποια περιοχή και να κατάγεται ο τραχανάς γίνεται στο πι και φι με χίλιους δυο τρόπους και ταιριάζει με τα πάντα. Η κλασική του εκδοχή είναι η σούπα, άσπρη ή κόκκινη, η οποία στην πιο απλή της συνταγή εμπλουτίζεται με φέτα και φυσικά συνοδεύεται με ψωμί. Όταν πήξει παραπάνω μοιάζει με ριζότο και βέβαια μπορεί να σταθεί ωραιότατα ως συνοδευτικό για κρεατικά κ.ά. Πριν από όλα αυτά όμως η κλασική του εκδοχή θέλει συγκεκριμένες αναλογίες και χρόνους για να χυλώσει ωραία και να απογειωθεί αρωματικά και γευστικά.
Σούπα τραχανά με φέτα
Υλικά για 4 άτομα
- 1 φλ. τραχανάς ξινός
- 2 κ.σ. αγελαδινό ή αιγοπρόβειο βούτυρο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 φλ. φρέσκο γάλα (κατά προτίμηση κατσικίσιο)
- 3 φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών (σπιτικό η ψυγείου)
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- μια πρέζα ζάχαρη
- 150 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη (κατά προτίμηση βαρελίσια)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον τραχανά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λαδωθεί καλά ο τραχανάς και προσθέτουμε το γάλα, τον ζωμό και τον πελτέ. Μόλις κοχλάσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή), σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει η σούπα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, τη φέτα, μπόλικο πιπέρι και το λεμόνι. Ανακατεύουμε ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Tip
Εκτός από το κλασικό μαύρο πιπέρι στη συγκεκριμένη συνταγή ταιριάζει και το μπούκοβο. Επίσης πάει πολύ και η ρίγανη. Πασπαλίστε το κάθε πιάτο (όσο είναι ζεστό) με μια πρέζα και θα μοσχοβολήσει.