Δυο αγαπημένες ιταλικές σάλτσες σε μια λαχταριστή μακαρονάδα.
Η σάλτσα μπολονέζ είναι μία και μοναδική στην καρδιά μικρών και μεγάλων. Τα μακαρόνια με κιμά, όπως τα λέμε εμείς οι Έλληνες, είναι ο πιο λαχταριστός και comfort τρόπος να χορτάσουμε την πείνα μας και να ευχαριστηθούμε ένα πιάτο με ζυμαρικά, είτε είμαστε μακαρανάδες είτε όχι. Ωστόσο, το πέστο είναι μια εξίσου αγαπημένη σάλτσα της ιταλικής κουζίνας η οποία έχει τη δική της ξεχωριστή, αρωματική και γευστική χάρη γι αυτό και έχει γίνει διεθνώς δημοφιλής. Τι θα γινόταν άραγε αν αυτές οι δύο πεντανόστιμες σάλτσες συνδυάζονταν στην ίδια συνταγή; Μάλλον κάτι καλό. Όπως άλλωστε λένε και κάποιοι επαγγελματίες μάγειρες «Όταν δυο παρασκευές είναι πεντανόστιμες χωριστά, είναι πεντανόστιμες και μαζί».
Στη συνταγή που ακολουθεί φτιάχνουμε μια διαφορετική σάλτσα μπολονέζ με ψιλοκομμένο χωριάτικο λουκάνικο και πέστο βασιλικού με κάπαρη. Ένα πιάτο που μοσχοβολάει Μεσόγειο και γίνεται σε λιγότερο από μισή ώρα.
Μακαρονάδα με κιμά λουκάνικου και πέστο κάπαρης
Υλικά για 4 άτομα
- 1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6 ή Νο 10
Για τον κιμά
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 500 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, πολύ ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 καρότο, τριμμένο
- 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκι κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε ½ φλ. καυτό νερό
- μια πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πέστο
- 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
- 1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 4 κ.σ. παρμεζάνα ή πεκορίνο, τριμμένα
- 2 κ.σ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. κάπαρη
Εκτέλεση
Κιμάς: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το λουκάνικο για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να βγάλει το λίπος του και να ροδίσει λίγο. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2-3 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το σκόρδο και το καρότο και συνεχίζουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά ακόμα. Επιστρέφουμε το λουκάνικο στο τηγάνι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και μπόλικο αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά το λουκάνικο και να πήξει η σάλτσα.
Πέστο: Ρίχνουμε στο μούλτι όλα τα υλικά εκτός από την κάπαρη. Χτυπάμε πατώντας το κουμπί 2-3 φορές μέχρι να χοντροκοπούν αλλά όχι να λιώσουν. Προσθέτουμε την κάπαρη και χτυπάμε και πάλι ελαφρά ίσα να σπάσει η κάπαρη αλλά όχι να λιώσει.
Σύνθεση: Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες το πακέτου και τα σερβίρουμε ζεστά με κιμά και πέστο.
Tips
-Για να ψιλοκόψετε πιο εύκολα το λουκάνικο και να γίνει σαν κιμάς αφαιρέστε πρώτα το εξωτερικό περίβλημα.
-Η συγκεκριμένη μακαρονάδα τρώγεται και χωρίς τυρί. Έτσι κι αλλιώς το πέστο περιέχει μέσα λίγη παρμεζάνα / πεκορίνο. Αν τη θέλετε όμως πιο πλούσια ρίξτε από πάνω λίγη παρμεζάνα / πεκορίνο ακόμα ή τριμμένη φέτα που ταιριάζει πολύ με το χωριάτικο λουκάνικο.