Όλη την εβδομάδα περιμένουμε το Σαββατοκύριακο, για να ξεκουραστούμε από τη δουλειά, να δούμε φίλους και οικογένεια αλλά και να διασκεδάσουμε με τον τρόπο που μας αρέσει.
Η έξοδος της εβδομάδας, ειδικά αν είναι η μοναδική, θέλουμε να περιλαμβάνει αυτά που αγαπάμε, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, εκλεκτό φαγητό, από λαχταριστό πρωινό μέχρι γευστικό δείπνο, αρωματικό καφέ ή καλό κρασί, σε έναν χώρο που μας εμπνέει με όμορφη, χαλαρωτική διακόσμηση.
Πού βγαίνουμε, λοιπόν, το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα; Οι επιλογές πολλές και διάφορες, για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.
Η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή έχει μια μεγάλη γκάμα να προτείνει, από μπραντσάδικα σε μοντέρνα στέκια και all day ταράτσες μέχρι παραδοσιακή ελληνική κουζίνα with a twist και υψηλή γαστρονομία.
Βρήκαμε και σας προτείνουμε 7 στέκια από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
7 γαστρονομικές προτάσεις για να περάσεις το ΣΚ στην Αθήνα:
Anthes
Tο Anthes (που αποτελεί αναγραμματισμό του «Athens» αλλά κυριολεκτικά σημαίνει και... «Αν θες») αποτελεί το νέο hot γαστρονομικό στέκι της πόλης, ακριβώς στην καρδιά της Αθήνας.
Εδώ, η ελληνική παράδοση συναντά την Ιαπωνία και την Γαλλία μέσα από τη δημιουργική ματιά του Executive Chef Ιπποκράτη Αναγνωστέλη, ενώ δίνει έμφαση στην εποχικότητα και στην καθαρή πρώτη ύλη.
Μια μεγάλη μπάρα σε υποδέχεται σε έναν χώρο με μίνιμαλ αισθητική και cozy ατμόσφαιρα, για να απολαύσεις τα signature cocktails ή ένα ποτήρι κρασί ενώ η open kitchen στον κάτω όροφο φέρνει τον επισκέπτη πιο κοντά στη διαδικασία της δημιουργίας, μετατρέποντας κάθε πιάτο σε μια ξεχωριστή εμπειρία.
Θα μοιραστείς τα πιάτα στη μέση με την παρέα σου, καθώς η φιλοσοφία του είναι το «sharing is caring». Ξεκίνα βουτώντας την αφράτη λαδένια-φοκάτσια στην βελούδινη κρέμα ταραμά και συνέχισε με ταρτάρ σφυρίδας, γκιόζα με λουκάνικο Μυκόνου αλλά και τραγανή πατάτα με κριτσανιστά φύλλα που έχει την γεύση της πρασόπιτας!
Ο μουσακάς τους είναι θεϊκός (και θυμίζει παπουτσάκι), ενώ το λιγκουίνι σφυρίδα είναι άχαστο. Ολοκλήρωσε το γεύμα σου με ένα δροσερό γλυκάκι, όπως το δροσερό kumaru με αχλάδι και καραμέλα.
Σκούφου 3, Αθήνα
Ydoron
Στον δεύτερο όροφο του ιστορικού αρχοντικού του Κυριάκου Πιττάκη, το Ydoron άνοιξε πριν λίγες ημέρες τις πύλες του, φέρνοντας μια νέα φιλοσοφία στη γεύση της θάλασσας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό γαστρονομικό project που ανατρέπει τα δεδομένα της ψαροφαγίας, προσεγγίζοντας το ψάρι με τη λογική και τη φινέτσα ενός εκλεκτού steakhouse.
Η ξηρά ωρίμανση ψαριών αποτελεί την καρδιά της φιλοσοφίας του Ydoron, μια σύγχρονη προσέγγιση σε μια αρχαία τέχνη. Μέσα από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και χρόνου, τα ψάρια αποκτούν νέα διάσταση: γεύση πιο συμπυκνωμένη, υφή μεταξένια, και αρωματική πολυπλοκότητα που αποκαλύπτει το βάθος του θαλασσινού χαρακτήρα.
Η εμπειρία στο Ydoron ολοκληρώνεται με μια επιμελημένη λίστα κρασιών από το μοναδικό κελάρι του εστιατορίου (που αξίζει μια επίσκεψη), σχεδιασμένη να συνοδεύει τη θαλάσσια παλέτα με ισορροπία και βάθος. Ο χώρος είναι μίνιμαλ και ατμοσφαιρικός και αντικατοπτρίζει την ουσία του concept: καθαρότητα, τεχνική και ευγένεια.
Ερμού 92-94, Αθήνα
Taratsa Athens
Η Αθηναϊκή Ταράτσα κάνει πάταγο από πέρυσι που άνοιξε τις πόρτες της στην Μητροπόλεως και πλέον αποτελεί ένα από τα πιο hot spot του κέντρου της πρωτεύουσας.
Στο κομψό rooftop με την ανυπέρβλητη θέα στην Ακρόπολη και την vintage διακόσμηση, θα απολαύσεις λαχταριστό πρωινό και εκλεκτό καφέ από νωρίς το πρωί αλλά και γευστική κουζίνα με ανατολίτικες επιρροές και ένα cocktail menu υπογεγραμμένο από την κορυφαία ομάδα του The Bar in Front of the Bar μέχρι αργά το βράδυ.
Την κουζίνα διευθύνει ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης, ενώνοντας την ελληνική με την λεβαντίνικη κουζίνα. Στα γευστικά highlight του εστιατορίου περιλαμβάνονται ο αμπελοντολμάς με μοσχαρίσιο ταρτάρ, το κεμπάπ, ο ψημένος στα κάρβουνα σκάρος και το shawarma.
Στο πλούσιο μενού του brunch του θα βρεις θεϊκή λαδένια Κιμώλου με αυγά, ντοματίνια και σύγκλινο Μάνης, βελούδινη στραπατσάδα, με ανθότυρο και φρυγανισμένο ψωμί, must try συριανή φρουτάλια με κολοκύθι και φέτα, μπουγάτσα για τη μέση αλλά και γλυκιές τηγανίτες (με μέλι, κανέλα, καρύδια ή πραλίνα, φουντούκι, μπανάνα ή μαρμελάδα εποχής με φιστίκι Αιγίνης).
Μητροπόλεως 60, Αθήνα
Οφλάιν
Το Οφλάιν είναι το νέο σημείο συνάντησης στο Περιστέρι, ένα gathering space, όπως θέλουν να το αποκαλούν οι ιδιοκτήτες, με σκανδιναβική απλότητα και αφαιρετική αισθητική, chrome λεπτομέρειες, ξύλο και μωσαϊκό στο πάτωμα που γειώνει τη μινιμαλιστική αισθητική του χώρου.
Από νωρίς το πρωί, ο αέρας γεμίζει με το άρωμα του εκλεκτού χαρμανιού του καφέ Area 51 ενώ στη βιτρίνα, η ζύμη έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο: χειροποίητες φοκάτσιες με προσούτο ή παστράμι, αφράτα bagels, αλλά και γλυκές επιλογές όπως pistachio roll, cinnamon roll, φρεσκοψημένα κρουασάν και red velvet cake, όλα φτιαγμένα καθημερινά στο χώρο, με τη λογική του less but better.
Καθώς ο ήλιος πέφτει, τα φώτα χαμηλώνουν, τα βινύλια αρχίζουν να γυρνούν και ο χώρος γεμίζει με παρέες συζητήσεις. Spritz, κοκτέιλ, πίτσες και μικρά tapas παίρνουν τον πρώτο λόγο.
Αιμίλιου Βεάκη 60, Περιστέρι
Easy Peasy
Παραμένουμε στο Περιστέρι, στην πολύβουη Βεάκη που σφύζει από ζωή και πολλές και διάφορες επιλογές για έξοδο. Αν θες μοντέρνα, χαλαρά vibes κάτω από τον έναστρο ουρανό τότε το Easy Peasy είναι η ιδανική επιλογή.
O urban χώρος του διαθέτει 80s & 90s επιρροές, μια δροσερή, καταπράσινη αυλή, ενώ η ταράτσα του φιλοξενεί ένα μίνι γήπεδο μπάσκετ, με μπασκέτα, μπαρ-καντίνα και κρεμασμένα φωτάκια που δημιουργούν μια παιχνιδιάρικη και νεανική ατμόσφαιρα.
Το all-day concept του περιλαμβάνει αρωματικό καφέ και λαχταριστά πιάτα με brunch ενώ συνεχίζεται με street & comfort food σε to go συσκευασία και signature cockails στο χέρι. Ακόμη, στο εσωτερικό εκεί θα βρεις arcade games (τα γνωστά «ουφάδικα»), τατουατζίδικο και barber shop αποθεώνοντας το street style.
Αιμίλιου Βεάκη 12, Περιστέρι
Via Maris
Το Via Maris είναι μια καλά κρυμμένη βερμουτερία σε ένα ήσυχο στενάκι στου Ψυρρή που συνδέει γευστικά την Ανατολή με τη Δύση. Στο μακρόστενο, λιτό και απέριττο σαλονάκι σου, με την απλή, ατμοσφαιρική διακόσμηση, χωρίς πολλές φανφάρες, θα τσιμπίσεις λίγους μεζέδες στη μέση με την παρέα σου και θα απολαύσεις το δροσερό βερμουτάκι σου.
Η προζυμένια φοκάτσια με το λεμονάτο-μπαχαράτο ελαιόλαδο έρχεται αμέσως ενώ στη συνέχεια τα μελωμένα καροτάκια με γιαούρτι και μείγμα ντούκα αλλά και το σαγανάκι με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα ντομάτας. Το ταρτάρ αλλά και οι σαλάτες με τους ξηρούς καρπούς, συνοδεύουν τέλεια τα πιάτα που έρχονται.
Από κυρίως, θα βρεις ένα ζουμερό σουβλάκι κοτόπουλο με αφράτα πιτάκια και δροσερή σος, μια θεϊκή, χειροποίητο σπαγγέτι με φρέσκο καβούρι και μπόλικο λεμονάκι. Φυσικά, το φαγητό σου θα συνοδεύσει τέλεια ένα μπουκάλι κρασί από τα ελληνικά αμπελοτόπια ή ένα βερμούτ από την εκτενή λίστα του καταστήματος. Πριν φύγεις, δοκίμασε το σοκολατένιο γλυκάκι με τρίμμα μπισκότου και αλάτι, που είναι απλώς ουάου.
Μύκονος 10, Αθήνα
Γιαγιά Κούκου
Η «Γιαγιά Κούκου» σερβίρει μαμαδίστικο ή μάλλον... γιαγιαδίστικο ελληνικό φαγητό με μοντέρνο twist και γκουρμέ πινελιές. Ήρθε πριν από περίπου έναν χρόνο με νησιώτικο αέρα, συγκεκριμένα από την Κύθνο και βρήκε το αθηναϊκό του σπίτι στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.
Διακοσμημένο σαν vintage σπίτι γιαγιάς, στη «Γιαγιά Κούκου» θα φας λαχταριστά, «πειραγμένα» πιάτα και θα γευτείς ένα ποτήρι κρασί από τη μεγάλη γκάμα από ελληνικές ετικέτες που διαθέτει.
Ξεκίνα με χειροποίητο σιμιγδαλένιο πιτάκι για ατελείωτες βούτες σε κρέμα ταραμά ή αρωματικό βούτυρο, συνέχισε με λαβράκι σεβίτσε και ελληνική σαλάτα.
Must try είναι η σούπερ χυλωμένη σιφνιώτικη ρεβυθάδα αλλά και η χορτόπιτα με το τραγανό φύλλο. Οι ψαροφάγοι θα λατρέψουν το ψητό λαβράκι ενώ για τους meat lovers το μοσχαρίσιο οσομπούκο-γιουβέτσι με βελούδινη κρέμα γραβιέρας είναι είναι η ιδανική επιλογή. Ολοκλήρωσε το γεύμα σου με το γλυκό αμυγδαλωτό με αχλάδι ποσέ, κρέμα και crumble αμυγδάλου.
Παναγή Σκουζέ 4, Πλατεία Αγίας Ειρήνης