Τα ζαχαροπλαστεία αποτελούν το αγαπημένο μέρος των απανταχού γλυκατζίδων, μικρών και μεγάλων, με τα λαχταριστά γλυκά να αποτελούν την μεγάλη αδυναμία μας.
Μυρίζουν ζάχαρη, κανέλα, ζεστό ζυμάρι που φουσκώνει, φρεσκοφουρνισμένα καλούδια, από αφράτο ψωμάκι και κάθε λογής αρτοσκευάσματα, μέχρι πάστες με σοκολάτα, παντεσπάνι και κρέμα, ανατολίτικα σιροπιαστά και πολλά άλλα.
Οι πολύχρωμες βιτρίνες τους μας γοητεύουν και οι μυρωδιές μας τραβούν από μύτη να μπούμε μέσα και να διαλέξουμε το πιο λαχταριστό γλυκό. Ένα κουτί με γλυκά είναι πάντα καλοδεχούμενο δώρο, το καλύτερο κέρασμα για την παρέα, την οικογένεια ή τους καλεσμένους, παρέα με ένα φλυτζάνι ζεστό ρόφημα.
Τα ρετρό γλυκά, αυτά τα παραδοσιακά, «παλιομοδίτικα» γλυκά που τρώγαμε ως παιδιά κατευθείαν από το κουτί, που μας περίμεναν πάντα στο σπίτι της γιαγιάς για να μας τρατάρει στο γυάλινο, μικρό πιατάκι ή που μας έπαιρναν οι γονείς μας στο ζαχαροπλαστείο τη γειτονιάς, κάνουν δυναμικό comeback.
Τα βλέπουμε παντού, από τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων έως τα viral βίντεο των social media και φαίνεται πώς, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Εμείς βρήκαμε τα 6 αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία όπου θα βρεις τα καλύτερα ρετρό γλυκά, που μας πάνε πίσω στα παιδικά μας χρόνια, με μυρωδιές και γεύσεις που θυμίζουν μαμά και γιαγιά.
5+1 ζαχαροπλαστεία με θεϊκά vintage γλυκά:
Στον Κρίνο για λουκουμάδες και παγωτό μηχανής
Από τα αγαπημένα μας γλυκά, που μυρίζει μέλι και κανέλα και μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια είναι αναμφισβήτητα οι παραδοσιακοί λουκουμάδες.
Αν ψάχνεις να βρεις τους πιο κλασσικούς λουκουμάδες της Αθήνας, τότε μια στάση στον ξακουστό «Κρίνο» της Αιόλου επιβάλλεται. Το ιστορικό μαγαζί άνοιξε το 1923 από τον Μικρασιάτη Μηνά Κασιμάτη και διατηρεί τη φήμη του μέχρι και σήμερα.
Εκεί θα βρεις τους περίφημους, στρογγυλούς λουκουμάδες με την τρύπα στην μέση, σαν δαχτυλίδι, χρυσαφένιους και τραγανούς απ' έξω, αφράτους και μαλακούς από μέσα. Σερβίρονται με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι και κανέλα, ενώ μπορείς να βρεις και με πραλίνα.
Το παραδοσιακό καφενεδάκι με τα μαρμάρινα τραπέζια και τις ξύλινες καρέκλες φημίζεται ακόμη για την λαχταριστή μπουγάτσα του αλλά και για το βελούδινο παγωτό μηχανής, που μπορεί να συνοδεύσει τέλεια τους λαχταριστούς λουκουμάδες σου.
Αιόλου 87, Αθήνα
Στον Βάρσο για πάστα αμυγδάλου και ποντικάκι
Το θρυλικό ζαχαροπλαστείο των βορείων προαστείων, ο περίφημο Βάρσος στέκει στην Κηφισιά από το 1892 και αποτελεί αληθινό σύμβολο της αθηναϊκής γλυκιάς παράδοσης.
Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και διατηρεί μέχρι σήμερα την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, με ρετρό βιτρίνες, κλασικές συνταγές και την αίσθηση νοσταλγίας που θυμίζει παλιό καφενείο. Εκεί θα βρει κανείς αυθεντικά παραδοσιακά γλυκά όπως μιλφέιγ, προφιτερόλ, κορμό, κρέμες και γιαούρτι σε πήλινο, όλα φτιαγμένα με τις ίδιες αυθεντικές συνταγές δεκαετιών.
Όμως, η πάστα ποντικάκι είναι ίσως το πιο διάσημο γλυκό του Βάρσου, ένα μικρό, σοκολατένιο έργο τέχνης με αφράτη κρέμα, επικάλυψη γκανάς και χαρακτηριστικά «αυτάκια» που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις. Μια επίσκεψη στον Βάρσο δεν είναι απλώς στάση για γλυκό, αλλά ταξίδι στον χρόνο, στη γεύση και στην αθηναϊκή ιστορία.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά
Στο Ζαχαροπλαστείο Serano για σεράνο
Στο ζαχαροπλαστείο Serano στου Ζωγράφου θα βρεις - τι άλλο; - την καλύτερη πάστα Σεράνο της πόλης. Η Σεράνο αποτελείται από στρώσεις αφράτου σοκολατένιου παντεσπανιού, ενδιάμεσες στρώσεις κρέμας/μους σοκολάτας και καλύπτει όλο το φάσμα της σοκολατένιας απόλαυσης. Αποτελεί «cult» γλυκό που έχει αποτυπωθεί στη παιδική μνήμη πολλών.
Το γλυκό αυτό δημιουργήθηκε προς τιμήν της Χιλιανής τραγουδίστριας Ροζίτα Σεράνο όταν εκείνη τραγουδούσε στην Αθήνα. Η ιστορία λέει ότι δημιουργός της ήταν ο ιδιοκτήτης του Select στη Φωκίωνος Νέγρη, ένα από τα εμβληματικά ζαχαροπλαστεία της δεκαετίας του ’50.
Η τραγουδίστρια, που το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Μάρθα Έστερ Αλντουνάτε ντελ Κάμπο, είχε απασχολήσει τον Τύπο της εποχής και για το φημολογούμενο ειδύλλιό της με τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Στο ζαχαροπλαστείο Serano θα βρεις την αυθεντική εκδοχή της Σεράνο, καθώς ο θείος των αδερφών Μπότσιου, των τωρινών ιδιοκτητριών, θήτευσε στο Select και έμαθε την τέχνη της λαχταριστής σοκολατένιας πάστας από πρώτο χέρι.
Ξενίας 34, Ζωγράφου
Στο Routina για σεράνο, νουγκατίνα και κωκ
Στο νέο premium ζαχαροπλαστείο του Δημήτρη Μακρυνιώτη στη Γλυφάδα, το Routina, θα βρεις γλυκά για όλα τα γούστα. Ωστόσο, ο pastry chef δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ρετρό γλυκά που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια.
Έτσι, εκεί θα βρεις σοκολατένια πάστα σεράνο, νουγκατίνα με βελούδινη κρέμα αλλά και αφράτο κωκ με λαχταριστή γέμιση.
Άλλωστε, το Routina είναι κομψός, μίνιμαλ χώρο με vintage στοιχεία όπως τραπέζια με μάρμαρο, ξύλινες καρέκλες, ρετρό πλακάκια και ανοξείδωτα πιατάκια που θυμίζουν καφενείο της παλιάς αστικής Αθήνας.
Δουσμάνη 8, Γλυφάδα
Στο Saray για σιροπιαστά και όχι μόνο
Το Saray στα Πατήσια αποτελεί τον «ναό» των σιροπιαστών γλυκών με άρωμα Ανατολής. Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε το 1968, όταν έφερε από την Κωνσταντινούπολη τα γλυκά μυστικά της και τους έδωσε στέγη στην Πλατεία Αμερικής.
Η νέα γενιά ακολουθεί την παράδοση της πολίτικης ζαχαροπλαστικής και φημίζεται για το αφράτο τσουρέκι της, το παγωτό καϊμάκι, το σπέσιαλ καζάν ντιπί, το σοκολατένιο ποντικάκι, το μιλφέϊγ, το λαχταριστό εκμέκ και το ζουμερό μπαμπά.
Λευκωσίας 45, Πλατεία Αμερικής
Στο Μητροπολιτικόν για αμυγδαλωτά
Στην οδό Βουλής βρίσκεται το Μητροπολιτικόν, ένα από τα πιο παλιά και κλασσικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, που μετρά σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας.
Το ρετρό ζαχαροπλαστείο με τα καλλιτεχνικά γράμματα άλλης εποχής φημίζεται για τα μικρά γλυκάκια του, που είναι σαν μπουκίτσες και έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Εκεί θα βρεις κωκ, σουδάκια, φρουί γλασέ μανταρίνι (τα γνωστά «μανταρινάκια»), παραδοσιακά υδραίικα αμυγδαλωτά αλλά και την περίφημη μπακλαβού, τον νυφιάτικο μπακλαβά της Μυτιλήνης με το λευκό αμύγδαλο και άφθονο σιρόπι μελιού.
Βουλής 39, Αθήνα