Στην καρδιά της Αθήνας, στο ιστορικό αρχοντικό του Κυριάκου Πιττάκη, βρίσκεται το Liystor, μια νέα γαστρονομική άφιξη που εδώ και λίγους μήνες γεμίζει την Ερμού με γεύσεις και μυρωδιές.
Ο Πιττάκης ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, ενώ το 1822, οι αρχαιολογικές του εκσκαφές έφεραν στο φως την έως τότε κρυμμένη «Κλεψύδρα της Ακρόπολης». Πρόκειται για μια φυσική πηγή στο λόφο της Ακρόπολης, που τα νερά της πότε ξεχείλιζαν και πότε χάνονταν μέσα στο βράχο, μοιάζοντας με κλεψύδρα που αναποδογυρίζει.
Το όνομα «Liystor» είναι εμπνευσμένο από τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη. Αναλύοντας την ετυμολογία της λέξης, η κυριολεκτική σημασία της είναι ο κλέφτης του νερού, ο ληστής του ύδατος.
Το τριώροφο κτίριο που ανήκε στον ιστορικό αρχαιολόγο, είναι δείγμα αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και συνδυάζει ιστορία, αρχιτεκτονική και σύγχρονο design. Στον chic εσωτερικό του χώρο, που θυμίζει παλιά Αθήνα, κυριαρχεί η ψυχρή λευκή πέτρα, το ζεστό ξύλο και αρχοντικά πλακάκια ενώ υπάρχουν διάσπαρτες μοντέρνες πινελιές με φυτά, μεταλλικά στοιχεία και γλυκό φωτισμό.
Έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί πλέον ως εστιατόριο με το μενού να αντλεί έμπνευση από την ελληνική γη και τη θάλασσα, με πιάτα που αναδεικνύουν την αυθεντικότητα των πρώτων υλών μέσα από μια σύγχρονη, δημιουργική οπτική.
Το μενού με τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις with a modern twist φέρει την υπογραφή του executive chef Νίκου Αποστολάκη.
O σεφ, με καταγωγή από την Κρήτη και εμπειρία σε εμβληματικά εστιατόρια όπως τα Boury (3 αστέρια Michelin), Residenz Heinz Winkler (2 αστέρια Michelin) και Celeste (1 αστέρι Michelin), υπογράφει ένα γαστρονομικό αφήγημα που συνδυάζει τεχνική ακρίβεια, αισθητική ισορροπία και βαθιά σύνδεση με την ελληνική παράδοση.
Τι τρώμε στο εστιατόριο Liystor
Κάθε πιάτο του νέου μενού αφηγείται μια ιστορία, από τις μικρασιατικές και σμυρναίικες αναφορές έως τις αστικές επιρροές της νεότερης Αθήνας.
Ξεκίνα με την δροσερή πολίτικη σαλάτα και τον «ιχθύ ημέρας» φρικασέ με αυγοτάραχο, που θα μοιραστείς στη μέση με την παρέα σου.
Συνέχισε με το σπετσοφάι με το λουκάνικο ψαριού που είναι θεϊκό και σίγουρα δεν έχεις ξαναδοκιμάσει πουθενά αλλού και συνόδευσέ το με το φρεσκοψημένο, αφράτο ψωμάκι που έρχεται στο τραπέζι.
Η τσιπούρα γούνα με τα χόρτα και το θράψαλο στη σούβλα με την φασολάδα και (επιπλέον) προζυμένο ψωμάκι είναι για τους λάτρεις των θαλασσινών και των ψαρικών.
Για τους meat lovers, θα βρεις στο μενού το «χοιρινόν ασπρογιαχνί», μια ζουμερή χοιρινή μπριζόλα rib-eye με πράσο, σέλινο, σελινόριζα και βούτυρο.
Η εμπειρία ολοκληρώνεται με ένα προσεκτικά επιλεγμένο wine pairing από την σομελιέ Ελευθερία Αναστασιάδου, που αποτυπώνει τη φιλοσοφία του Liystor, την αρμονική συνύπαρξη παράδοσης, τόπου και σύγχρονης δημιουργίας.
Φυσικά, η βραδιά δεν μπορεί να μην κλείσει με ένα (ή και περισσότερα) γλυκάκι. Δύο παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, που φημίζουν τα παιδικά μας χρόνια, συμπληρώνουν το μενού.
Πάστα «ποντικάκι» με λαχταριστή σοκολάτα, παντεσπάνι κακάο, κρέμα καραμέλας και κόκκινο φρούτα και «ρεβανί μετά παγωτού», με κρέμα μαστίχας, παγωτό καρύδα και θεϊκή μους από φιστίκι Αιγίνης.
Πριν φύγεις, ζήτα από τη σομελιέ μια περιήγηση στο υπέροχο κελάρι του Liystor με την πλούσια ιστορία (θα δεις και αρχαία που έχουν ανακαλυφθεί από τις ανασκαφές) και τα σπάνια κρασιά από γηγενείς ποικιλίες της χώρας μας, αλλά και εξαιρετικές επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα.
Αν προτιμάς να έρθεις πρωί ή μεσημέρι μπορείς να απολαύσεις ένα λαχταριστό brunch στην υπέροχη ταράτσα του Liystor με θέα Ακρόπολη και πιάτο όλη την Αθήνα ή στην πίσω, πριβέ αυλή με τις μοναδικές Καρυάτιδες ζωγραφισμένες στους τοίχους και τα κομψά, λευκά τραπεζάκια.
Liystor
Ερμού 92-94, Αθήνα