Συνταγή: Πανεύκολη σαλάτα για τα γιορτινά τραπέζια σε 3 εκδοχές -Με τυριά, αλλαντικά και νόστιμα ντρέσινγκ - iefimerida.gr

Συνταγή: Πανεύκολη σαλάτα για τα γιορτινά τραπέζια σε 3 εκδοχές -Με τυριά, αλλαντικά και νόστιμα ντρέσινγκ

Πολύχρωμη γιορτινή σαλάτα / Φωτογραφία: Unsplash
Πολύχρωμη γιορτινή σαλάτα / Φωτογραφία: Unsplash
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Πολύχρωμες και πλούσιες οι σαλάτες της γιορτής γίνονται σε λίγα λεπτά και κλέβουν τις εντυπώσεις.

Στα γιορτινά τραπέζια όλα είναι πιο πληθωρικά, από το ψωμί και τα ορεκτικά μέχρι το κύριο πιάτο, τα συνοδευτικά, τις σαλάτες και τα γλυκά. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, γαλοπούλα, χοιρινό, αρνί και μοσχάρι, είναι σχεδόν πάντα κλασικοί και παραδοσιακοί χωρίς ιδιαίτερα πειράματα και παραλλαγές. Τα γύρω γύρω όμως δίνουν όλο το περιθώριο στη φαντασία μας να κάνει τα δικά της. Ειδικά οι σαλάτες είναι τόσο ευέλικτες που χωράνε μέσα τους τα πάντα. Έτσι συνοδεύουν τέλεια τα κρεατικά δίνοντάς τους την απαραίτητη δροσιά και παράλληλα ενισχύουν την ποικιλία του τραπεζιού. Γι αυτό κι εμείς σας δίνουμε όλα τα μυστικά και τρεις διαφορετικές ιδέες για να φτιάξετε τις πιο εντυπωσιακές και νόστιμες σαλάτες εύκολα και γρήγορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σαλάτα με ρόκα, ξινόμηλο και ρόδι / Φωτογραφία: Unsplash
Σαλάτα με ρόκα, ξινόμηλο και ρόδι / Φωτογραφία: Unsplash

Οι βασικοί κανόνες της τέλειας γιορτινής σαλάτας

Καλό πλύσιμο και στέγνωμα: Για να πλυθούν τέλεια τα λαχανικά και να είναι ασφαλή θέλουν μούλιασμα σε λεκάνη με άφθονο νερό και 1 σφηνάκι ξίδι. Αφήνουμε 10 λεπτά, να φύγουν τα χώματα και ύστερα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά με τρεχούμενο νερό βρύσης μέχρι να βγαίνει καθαρό. Για να στεγνώσουν εντελώς, και να μην μουλιάσει στη συνέχεια η σαλάτα, τα αφήνουμε σε σουρωτήρι αρκετή ώρα. Μπορούμε επίσης να τα αραδιάσουμε πάνω σε καθαρές βαμβακερές πετσέτες ή σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το ιδανικό βέβαια είναι να έχουμε ειδικό στεγνωτήρα που τις στεγνώνει με φυγόκεντρο.

Φρούτα, καρποί, τυριά και αλλαντικά: Για να γίνει μια απλή σαλάτα γιορτινή και πλούσια αρκεί να της προσθέσετε συγκεκριμένες κατηγορίες υλικών, πέρα από τα λαχανικά φυσικά. Ένα ψιλοκομμένο φρούτο (φρέσκο ή αποξηραμένο), μια χούφτα ξηροί καρποί, λίγο τριμμένο τυρί και κάποιο καλό αλλαντικό αρκούν για να την απογειώσουν. Οι συγκεκριμένες επιλογές και οι συνδυασμοί έχουν να κάνουν με τα γούστα και τη φαντασία σας.    

Δυνατό ντρέσινγκ: Ένα απλό λαδολέμονο δεν είναι αρκετό για μια σαλάτα που έχει να συναγωνιστεί πιάτα όπως η γεμιστή γαλοπούλα, το φουρνιστό χοιρινό, τα σουφλέ, οι πίτες, οι βελουτέ σούπες και τα πιλάφια. Για να συνδυαστεί με όλα αυτά, χωρίς να χαθεί γευστικά, θα πρέπει να περιέχει εντάσεις, δυνατές οξύτητες, γλυκά και πικρά στοιχεία, μπαχαρικά κ.ά. Οπότε ένα μείγμα εκτός από το αγαπημένο μας ελαιόλαδο, το λεμόνι και το ξίδι παίρνει άλλη διάσταση με μια κουταλιά μουστάρδα, λίγο μέλι, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, τσίλι ή τζίντζερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση αυτούς τους άξονες λοιπόν σας προτείνουμε μερικούς συνδυασμούς με υλικά που κατά κανόνα στα ντουλάπια και στο ψυγείο μας τις γιορτές.

Σαλάτα με μαρούλι, κολοκύθα και φουντούκια / Φωτογραφία: Unsplash
Σαλάτα με μαρούλι, κολοκύθα και φουντούκια / Φωτογραφία: Unsplash

Σύκο, καρύδι, προσούτο και παρμεζάνα

Αυτά τα τέσσερα υλικά ταιριάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους που όπου και να τα προσθέσετε θα κάνουν θαύματα. Πάρτε λοιπόν μια πράσινη και μια κόκκινη λόλα (πλυμένες και χοντροκομμένες) και ανακατέψτε τις με 2 ραπανάκια (σε λεπτές ροδέλες), ½ φλ. ψιλοκομμένα ξερά σύκα, ½ φλ. τριμμένη καρυδόψιχα, 4 φέτες προσούτο (χοντροκομμένες) και ½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα. Για το ντρέσινγκ χτυπήστε σε ένα μπολ 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι, 1 κ.γ. μέλι, 1 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon), ξύσμα από μισό πορτοκάλι και μπόλικο αλατοπίπερο.     

Μήλο, αμύγδαλο, μπέικον και πεκορίνο

Τα πράσινα μήλα και τα αμύγδαλα πάνε τέλεια με το μπέικον και το πεκορίνο, ειδικά αν τα ανακατέψετε με μπόλικη ρόκα και σπανάκι. Για να είναι πιο τρυφερά είναι καλύτερα να διαλέξετε baby φύλλα, καθαρισμένα και πλυμένα. Επίσης, τους πάει πολύ το παντζάρι οπότε προσθέστε ένα μεγάλο, κομμένο σε κυβάκια. Τέλος, γαρνίρετε με λίγο ρόδι που θα δώσει χρώμα και έξτρα δροσιά. Για τη σως: Ανακατέψτε σε ένα μπολ 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι με 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μηλόξιδο, 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη, 1 σκελίδα σκόρδου (λιωμένη), αλάτι και θυμάρι.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κολοκύθα, φουντούκια, γαλοπούλα και κατσικίσιο τυρί

Η ψητή κολοκύθα με τα φουντούκια και το κατσικίσιο τυρί κάνουν τον ιδανικό συνδυασμό είτε μιλάμε για ορεκτικό, είτε για συνοδευτικό, ακόμα και για μακαρονάδα. Ένα χοντροκομμένο μαρούλι και μερικοί κύβοι καπνιστής γαλοπούλας μπορούν να τα μετατρέψουν στη στιγμή σε μια χορταστικότατη σαλάτα. Επίσης τους πάει και το ταχίνι, ειδικά αν το αναμείξετε με λίγο σησαμέλαιο, μισή πιπεριά τσίλι (ψιλοκομμένη), χυμό μανταρίνι και λίγο φρέσκο τζίντζερ (τριμμένο) σε ένα ανάλαφρο ντρέσινγκ που θα δώσει έξτρα σπιρτάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ