Το μπανόφι είναι ένα γλυκό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους στην πιο απολαυστική και γρήγορη εκδοχή του.
Το μπανόφι δεν είναι ένα γλυκό που τρώμε από μικροί ούτε μια γεύση που την ξέρουμε από την παράδοσή μας. Είναι όμως ένα βρετανικό επιδόρπιο που από τότε που το μάθαμε δεν μπορούμε ξεκολλήσουμε. Και πως να αντισταθείς άλλωστε σε κάτι που συνδυάζει βουτυρένια μπισκότα, καραμέλα γάλακτος και φρέσκες μπανάνες; Αυτός ο συνδυασμός είναι που δικαιολογεί και την τεράστια δημοφιλία του μπανόφι σε όλο τον κόσμο. Φαινόμενο εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο για γλυκό που δεν περιέχει σοκολάτα.
Επειδή λοιπόν έχει αγαπηθεί τόσο, μοιραία έχει μπει και στις οικιακές κουζίνες. Όπως κάθε λιχουδιά που κυκλοφορεί παντού και κάνει σουξέ, έτσι και το μπανόφι, θέλουμε να το φτιάχνουμε μόνοι μας και να το απολαμβάνουμε σπιτικό. Σε γενικές γραμμές άλλωστε δεν πρόκειται για μια δύσκολη συνταγή, ούτε απαιτεί εξεζητημένα υλικά για να γίνει. Ιδού λοιπόν πως θα το φτιάξετε στο σπίτι χωρίς να παιδευτείτε.
Μπανόφι με αλμυρή καραμέλα
Υλικά για 8-10 μερίδες
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα τύπου Digestive
- 125 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
- 2 βάζα καραμέλα γάλακτος, κατά προτίμηση αλμυρή
- 3 μπανάνες, χοντροκομμένες
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Για τη σαντιγί
- 500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
- 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 3 κ.σ. κουβερτούρα, τριμμένη
Εκτέλεση
Βάση: Ρίχνουμε στο μούλτι τα μπισκότα με το βούτυρο και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη και να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα (διάμετρος: 22-24 εκ.).
Γέμιση: Πάνω από την βάση απλώνουμε την καραμέλα και τοποθετούμε τις μπανάνες. Ραντίζουμε με το λεμόνι και συνεχίζουμε με τη σαντιγί.
Σαντιγί: Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε την κρέμα και την άχνη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να σφίξει η σαντιγί. Απλώνουμε πάνω από τις μπανάνες, πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα, κόβουμε και σερβίρουμε.
Tip
Για να φτιάξετε μόνοι σας κρέμα καραμέλας (dulce de leche) στο σπίτι αρκεί να βράσετε 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα για 3 ώρες σε βαθιά κατσαρόλα γεμάτη νερό. Ύστερα ανακατέψτε τα με μια πρέζα χοντρό αλάτι και χρησιμοποιήστε την στο μπανόφι ή σε οποιοδήποτε άλλο γλυκό.