Κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε μια πίτα με σοκολάτα ειδικά όταν είναι χειροποίητη.
Ένα σοκολατένιο γλυκό είναι πάντα ευπρόσδεκτο πόσο μάλλον όταν έχει γίνει στο σπίτι και είναι φρέσκο και ζεστό. Η σοκολατόπιτα είναι απολαυστική για δυο λόγους: πρώτα γιατί είναι γεμάτη σοκολάτα, το λέει και το όνομά της άλλωστε, και δεύτερον επειδή γίνεται εύκολα και γρήγορα όπως οποιοδήποτε κέικ.
Ζουμερή μέσα και τραγανή έξω. Αυτό είναι το βασικά ζητούμενά. Και το μόνο που χρειάζεται για να τα πετύχουμε είναι να τηρήσουμε τον χρόνο ψησίματος, ώστε να μην παραψηθεί και στεγνώσει και φυσικά να τη σιροπιάσουμε με προσοχή. Παρακάτω σας δίνουμε μια κλασική συνταγή με ένα twist που την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αφού γιατί για γλάσο περιλαμβάνει βελούδινη μους σοκολάτας που καλύπτει την επιφάνειά της.
Σοκολατόπιτα με βελούδινη μους
Υλικά για 10 μερίδες
Για το σιρόπι
- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3 κ.σ. κακάο
- μια πρέζα αλάτι
Για το κέικ
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 100 γρ. κακάο
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 250 ml φρέσκο γάλα πλήρες, ζεστό
- 2 αυγά
- 125 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
Για το μους
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 100 γρ. μαύρη κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 4 κ.σ. κορν φλάουρ
- 4 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και μόλις πάρει μία βράση αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο και τη ζάχαρη και το μπέικιν και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά, το βούτυρο και χτυπάμμε καλά με σύρμα. Ρίχνουμε τμηματικά το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βουτυρώνουμε καλά ένα μέτριο παραλληλόγραμμο ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Μους: Σε ένα φλιτζάνι γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ. Το υπόλοιπο το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Τη βάζουμε μέσα σε ένα κορνέ και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Κόβουμε τη σοκολατόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια, καλύπτουμε από πάνω με τη μους και σερβίρουμε.