Αυτός είναι ο λόγος που σου «κάθεται» το κέικ και πως θα τον αποφύγεις.
Όλη μας η έννοια όταν φτιάχνουμε οποιοδήποτε κέικ είναι να φουσκώσει πολύ και ομοιόμορφα ώστε να το απολαύσουμε αφράτο και μαλακό όταν έρθει η ώρα να το φάμε. Για να γίνει αυτό ακολουθούμε διάφορα άχαστα κόλπα όπως το να χτυπήσουμε αρκετή ώρα το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά στη συνέχεια και φυσικά να το ψήσουμε στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία, στη σωστή θέση του φούρνου κλπ. Υπάρχει όμως ένα στάδιο που δεν το προσέχουμε όσο θα έπρεπε και πολλές φορές, με μια κίνηση την οποία κάνουμε εντελώς άθελά μας, χαραμίζουμε όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι να μπει το κέικ στον φούρνο.
Τα επόμενα 20 λεπτά είναι κρίσιμα
Ο κανόνας των 20 λεπτών είναι το tip για το τέλειο φούσκωμα, όχι μόνο του κέικ αλλά και οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου γλυκίσματος μπαίνει στον φούρνο. Τα πρώτα 20 λεπτά λοιπόν του ψησίματος είναι τα πιο κρίσιμα καθώς σε αυτόν τον χρόνο ψήνονται και φουσκώνουν τα αυγά μαζί με το αλεύρι και το όποιο άλλο διογκωτικό υλικό περιέχει. Έτσι παίρνει το σχήμα του εξωτερικά το κέικ (κρούστα και τη υπόλοιπη ώρα ψήνεται εσωτερικά με τη βοήθεια του αέρα. Αν παρατηρήσετε τη διαδικασία από το τζαμάκι του φούρνου θα δείτε ότι συμβαίνει ακριβώς έτσι.
Γι αυτό δεν πρέπει ποτέ και για κανένα λόγο να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν αυτά τα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος κατά τα οποία ο φούρνος ζεσταίνεται και ανεβάζει θερμοκρασία. Αν την ανοίξετε στα 5, στα 10 ή στα 15 λεπτά για τον οποιοδήποτε λόγο θα μπει κρύος αέρας μέσα, η θερμοκρασία θα πέσει απότομα και ύστερα όσο και να ψηθεί το κέικ δεν πρόκειται να ξαναφουσκώσει ποτέ.
Στους 180°C πάντα στον αέρα
Ένας μέσος όρος ψησίματος για ένα κλασικό κέικ σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση είναι τα 50 λεπτά (οι περισσότερες συνταγές αυτό προτείνουν). Μπορεί όμως να πάρει και 1 ώρα γι αυτό τσεκάρουμε πάντα με μαχαίρι, αν έχει ψηθεί μέχρι το κέντρο, πριν το ξεφουρνίσουμε. Το πιο βασικό όμως από όλα είναι ότι τα κέικ και οτιδήποτε φουσκώνει το ψήνουμε πάντα, μα πάντα, στον αέρα και όχι στις αντιστάσεις! Έτσι μόνο πετυχαίνουμε ομοιόμορφο ψήσιμο αφού ο ανεμιστήρας του φούρνου διαχέει παντού τη θερμότητα.