Συνταγή: Σμυρναίικα σουτζουκάκια -Αφράτα και αρωματικά - iefimerida.gr

Συνταγή: Σμυρναίικα σουτζουκάκια -Αφράτα και αρωματικά

Σουτζουκάκια / Φωτογραφία: Pexels
Σουτζουκάκια / Φωτογραφία: Pexels
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Τα πιο αγαπημένα μας κοκκινιστά κεφτεδάκια μοσχοβολάνε κύμινο και σκόρδο.

Τα σουτζουκάκια είναι η πιο δημοφιλής σμυρναίικη συνταγή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει δοκιμάσει να τη φτιάξει έστω και μία φορά και φυσικά δεν υπάρχει μαγειρείο που να μην τα έχει στα στάνταρ του καταλόγου του σε καθημερινή βάση. Η αλήθεια είναι ότι οι σμυρνιές νοικοκυρές και οι πολίτισσες μαγείρισσες τα φτιάχνουν καταπληκτικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι ένα τόσο δύσκολο φαγητό που δεν μπορεί κανείς άλλος να το πετύχει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όποιον γνώστη και να ρωτήσει θα σας πει 2-3 βασικά πράγματα. Αρχικά ότι στα σουτζουκάκια δεν μπαίνει κρεμμύδι για να «ακούγονται» ξεκάθαρα μόνο το σκόρδο και το κύμινο. Και φυσικά ότι χρειάζονται οπωσδήποτε καλό τηγάνισμα πριν μπουν στη σάλτσα για να ροδίσουν και να νοστιμίσουν και να μην μαλακώσουν και διαλυθούν (ο σκοπός δεν είναι να μοιάζουν με κοκκινιστά γιουβαρλάκια).

Πάμε να δούμε μια κλασική συνταγή με την οποία σίγουρα θα τα πετύχετε.

Σουτζουκάκια / Φωτογραφία: Shuttertock
Σουτζουκάκια / Φωτογραφία: Shuttertock

Σμυρναίικα σουτζουκάκια

Υλικά για 4 μερίδες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, σπάλα
  • 250 γρ. χοιρινός κιμάς, σπάλα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένες και καλά στυμμένες
  •  ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο
  • ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το τηγάνισμα

  • ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο

Για τη σάλτσα

  • 2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες ή 1 κονσέρβα τριμμένη ντομάτα  
  • ½ φλ. νερό
  • μια πρέζα κύμινο
  • μια πρέζα κανέλα
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σουτζουκάκια: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μαζί με μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια. Ζυμώνουμε δυνατά για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και το μείγμα να γίνει αφράτο. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε καλά από όλες τις πλευρές. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια (σε δόσεις) για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας ώστε να φύγουν τα περιττά λάδια και πετάμε τα μισά λίπη από την κατσαρόλα.

Σάλτσα: Προσθέτουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε με ανοιχτό καπάκι για 5 λεπτά μέχρι να πήξει λίγο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύνθεση: Βάζουμε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακινούμε ελαφρά για να καλυφθούν καλά. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να μελώσει η σάλτσα και σερβίρουμε ζεστά μαζί με λευκό πιλάφι που τους πάει πολύ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ