Τα εμβληματικά σμυρνέικα σουτζουκάκια με ρύζι γίνονται κυμινάτος, κοκκινιστός κιμάς με πιλάφι και τα απολαμβάνουμε πανεύκολα χωρίς να μαγειρεύουμε με τις ώρες.
Λατρεμένα, αλλά χρονοβόρα, τα σουτζουκάκια είναι φαγητό υπεράνω εποχής. Μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε από μαμάδες και γιαγιάδες που έχουν τον χρόνο και την υπομονή να τα φτιάχνουν πεντανόστιμα. Αλλά τα αναζητούμε βεβαίως και εκτός οικογενειακού τραπεζιού, σε ταβέρνες και μαγειρεία που τα περιποιούνται όπως ακριβώς τους αξίζει για να μας τα προσφέρουν ζεστά και λαχταριστά. Η αλήθεια είναι ότι αν τα σουτζουκάκια ήταν ένα φαγητό πιο απλό σίγουρα θα μπαίναμε στη διαδικασία να τα φτιάξουμε και μόνοι μας και φυσικά θα τα τρώγαμε συχνότερα. Πώς όμως θα μπορούσαμε να τα ετοιμάσουμε χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε όλη τη μέρα μας μαγειρεύοντας;
Χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά και συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά αρώματα και τις γεύσεις τους σε μια συνταγή που περιέχει πιο εύκολες και γρήγορες τεχνικές. Αυτό ακριβώς κάνουμε στην προκείμενη περίπτωση μεταμορφώνοντας τα σουτζουκάκια με ρύζι σε πιλάφι με κυμινάτο, κοκκινιστό κιμά.

Τα σουτζουκάκια αλλιώς
Υλικά για 4 μερίδες
- ½ κιλό κιμάς ανάμεικτος (μισός μοσχαρίσιος, μισός χοιρινός)
- 6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 σφηνάκι κόκκινο ξηρό κρασί
- 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα κονκασέ (400 γρ.)
- 1 κ.σ. πελτές
- μια πρέζα ζάχαρη
- ½ κ.γ. κύμινο, φρεσκοτριμμένο
- μια πρέζα κανέλα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 250 γρ. ρύζι Καρολίνα ή Νυχάκι
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
Εκτέλεση
Κιμάς: Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα (πλασοτέ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε καλά τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 5-7 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για μισό λεπτό ακόμα και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το κύμινο και την κανέλα. Αλατοπιπερώνουμε καλά, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να πήξει η σάλτσα.
Πιλάφι: Παράλληλα, σε μια άλλη βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ρύζι με το αντίστοιχο νερό (αναλογία: 2,5 μέρη νερού για κάθε 1 μέρος ρυζιού) και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε (από δυνατή σε χαμηλή) και βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να μη διαλυθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να λιώσει και να πάει παντού.
Σύνθεση: Σερβίρουμε το πιλάφι ζεστό και από πάνω τον κιμά, επίσης ζεστό.
Tips
-Για να μείνει αφράτο και σπυρωτό το ρύζι, μετά το βουτύρωμα, το σκεπάζουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
-Για χρώμα, άρωμα και έξτρα φρεσκάδα μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Επίσης, τον χειμώνα ταιριάζει να βάλουμε και ψιλοκομμένο λάχανο (που είναι η εποχή του) στο μαγείρεμα του κιμά για να θυμίζει και λίγο λαχανοντολμάδες-λαχανόρυζο.
-Τα τριμμένα τυριά ταιριάζουν πολύ στο συγκεκριμένο φαγητό, ειδικά τα πιο πικάντικα όπως η παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου, το πεκορίνο Αμφιλοχίας και το καπνιστό κασέρι Βερμίου. Και η φέτα βέβαια του πάει πολύ. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα και για να δώσετε έξτρα δροσιά σερβίρετε το φαγητό με 1-2 κ.σ. γιαούρτι, πρόβειο ή αγελαδινό.