Συνταγή για λαχταριστή μακαρονάδα με χταπόδι και μπαχαρένια σάλτσα ντομάτας - iefimerida.gr

Συνταγή για λαχταριστή μακαρονάδα με χταπόδι και μπαχαρένια σάλτσα ντομάτας

Μακαρονάδα με κοκκινιστό χταπόδι / Φωτογραφία: Shutterstock
Μακαρονάδα με κοκκινιστό χταπόδι / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Τα ζυμαρικά με κοκκινιστό χταπόδι είναι ένα πιάτο που πάντα θα αγαπάμε, ειδικά όταν μοσχοβολάει κανελογαρίφαλο.

Οι μακαρονάδες με θαλασσινά έχουν μια ξεχωριστή θέση στην κάρδια κάθε καλοφαγά. Ειδικά ο συνδυασμός χταπόδι με μακαρόνια είναι για εμάς τους Έλληνες κλασικός και αγαπημένος γι αυτό και δεν έχει εποχή. Η παράδοσή μας βέβαια συνηθίζει αυτό το φαγητό να γίνεται με κοφτό μακαρονάκι και το χταπόδι επίσης κομμένο σε μικρούτσικα κομμάτια τα οποία μαγειρεύονται πρώτα στην κατσαρόλα και ύστερα όλα μαζί στον φούρνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, πρόκειται για ένα φαγητό που μας δίνει πολλές δυνατότητες πειραματισμών και παραλλαγών όπως αυτή που σας δίνουμε παρακάτω όπου το χταπόδι μαγειρεύεται με μπόλικα κρεμμύδια, ντομάτα και μπαχαρικά, σαν στιφάδο και συνδυάζεται με λιγκουίνι.

Μακαρονάδα με κοκκινιστό χταπόδι / Φωτογραφία: Shutterstock
Μακαρονάδα με κοκκινιστό χταπόδι / Φωτογραφία: Shutterstock

Μακαρονάδα με κοκκινιστό χταπόδι

Υλικά για 4 άτομα

  • Ένα πακέτο λιγκουίνι
  • 1 μεγάλο χταπόδι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 1 σφηνάκι ξίδι από κρασί
  • ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
  • 1 κ.σ. πελτές, αραιωμένος σε μισό ποτήρι καυτό νερό
  • 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα κονκασέ
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το χταπόδι μαζί με το ξίδι σε μια μεσαία κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει λίγο. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, με μια τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε μια πιατέλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά, από χαμηλή σε μέτρια και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά να γυαλίσουν και να μαραθούν λίγο. Ρίχνουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε καλά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να πήξει ωραία η σάλτσα. Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και σερβίρουμε ζεστά μαζί με το χταπόδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tip

Αν και κάποιοι βρίσκουν τον συνδυασμό θαλασσινών μακαρονάδων και τυριών παράταιρο, το γευστικό αποτέλεσμα τους διαψεύδει. Άλλωστε, όπως και το ριζότο θαλασσινών δεν μπορεί να δέσει και να υπάρξει χωρίς παρμεζάνα έτσι και οι σκληροπυρηνικοί μακαρονάδες δεν μπορούν να ευχαριστηθούν το αγαπηνένο τους φαγητό τους χωρίς πεκορίνο ή κεφαλοτύρι. Στην προκειμένη περίπτωση, δοκιμάστε ένα πιο ιδιαίτερο τυρί όπως το Αρσενικό Νάξου.  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ