Όλα τα λαχανικά της εποχής μπαίνουν στο φούρνο, μαζί με φέτα και γιαούρτι, και γίνονται πεντανόστιμα.
Τα φουρνιστά λαχανικά τα έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με το καλοκαιρινό μπριάμ που είναι πολύχρωμο, νόστιμο και θρεπτικό. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα συνήθως φουρνίζουμε πατάτες, κατά κανόνα μαζί με κρεατικά. Ωστόσο, κάθε εποχή έχει τους δικούς της γευστικούς και πολύτιμους διατροφικά καρπούς τους οποίους μπορούμε να ψήσουμε και να απολαύσουμε ακόμα και «σκέτους». Στη συνταγή που σας δίνουμε παρακάτω το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι πατάτες και τα καρότα ψήνονται μαζί με ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό και μελωμένο λαδερό φαγητό που απογειώνεται με το εθνικό μας τυρί.
Λαχανικά φούρνου με κρέμα φέτας
Υλικά για 4-6 άτομα
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κούπα κουνουπίδι, κομμένο σε φουντίτσες
- 1 κούπα μπρόκολο, κομμένο σε φουντίτσες
- 1 μεγάλη πατάτα, χοντροκομμένη
- 1 μεγάλο καρότο, σε ροδέλες
- 1 μεγάλη μελιτζάνα, χοντροκομμένη
- 2 κολοκυθάκια, σε ροδέλες
- 2 κόκκινες πιπεριές, χοντροκομμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 2 ντομάτες, χοντροκομμένες + 2 τριμμένες ή 1 κουτάκι ντοματάκι κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε ½ φλ. βραστό νερό
- μια πρέζα ζάχαρη
- 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά λίγα λίγα. Ξεκινάμε με το κουνουπίδι, το μπρόκολο, την πατάτα, το καρότο, τη μελιτζάνα, τα κολοκύθια και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά αντίστοιχα μέχρι να λαδωθούν καλά και να ροδίσουν ελαφρά εξωτερικά. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί, τα ανακατεύουμε λίγο και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα στο τηγάνι με το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά αντίστοιχα μέχρι να λαδωθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ντομάτες (κομμένες και τριμμένες), τον πελτέ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 5 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί, πάνω από τα λαχανικά, και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Χτυπάμε στο μούλτι τη φέτα και με το γιαούρτι. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε το φαγητό με την κρέμα φέτας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά, να πήξει η σάλτσα και να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε με μπόλικο ψωμί.
Tip
Μαζί με την κρέμα φέτας προσθέστε στο φαγητό και 1 φλ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ταιριάζουν πολύ.