Σούπα βελουτέ μπρόκολου, ζεστή και βελούδινη, ό,τι πρέπει για την αλλαγή του καιρού.
Ξέρω ανθρώπους που θα μπορούσαν να τρέφονται μόνο με σούπες. Και άλλους που τις αγαπούν πάρα πολύ, όχι κατά αποκλειστικότητα βέβαια. Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν όλοι μας περιμένουμε πως και πως να βάλει λίγο κρύο για να απολαύσουμε μια ωραία σούπα. Ζεστές και λαχταριστές μπαίνουν ακόμα και σε φλιτζάνια ή ποτήρια και μας προσφέρουν αυτήν ακριβώς την αίσθηση θαλπωρής που χρειαζόμαστε τώρα που ξεκινούν σιγά σιγά τα κρύα.
Παρακάτω σας έχουμε μια ιδέα με πρωταγωνιστή ένα από τα πιο γευστικό και θρεπτικά λαχανικά του φθινοπώρου. Πλούσιο σε βιταμίνες C και K, Κάλιο, Σίδηρο και αντιοξειδωτικά θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας, με τον πιο γευστικό τρόπο, απέναντι στα κρυολογήματα και τις ιώσεις που φέρνουν μαζί τους η αλλαγή της εποχής και του καιρού.
Σούπα βελουτέ μπρόκολου
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 μπρόκολο, χοντροκομμένο
- 1 μεγάλη πατάτα, χοντροκομμένη
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 πράσο, χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών (σπιτικός ή ψυγείου)
- 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- Χυμός από ένα λεμόνι
- 2 χούφτες κρουτόν για το σερβίρισμα
- 4 κ.σ. γραβιέρα, τριμμένη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το μπρόκολο και την πατάτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 1-2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Αποσύρουμε και αλέθουμε με ραβδομπλέντερ ή τμηματικά στο μούλτι, μέχρι να λιώσει εντελώς και να γίνει βελούδινη. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τη σούπα στη φωτιά (μέτρια) και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε την κρέμα και το λεμόνι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ζεστή με τη γραβιέρα και τα κρουτόν.
Tip
Την ίδια ακριβώς συνταγή μπορείτε να φτιάξετε και με κουνουπίδι.