Αφράτο και μυρωδάτο αυτό το κέικ είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τον καφέ.
Τώρα το φθινόπωρο μας αρέσει περισσότερο να φτιάχνουμε κέικ. Όχι μόνο επειδή είναι τα πιο εύκολα γλυκά αλλά και γιατί τα κέικ έχουν γεύση θαλπωρής. Όσο ο καιρός δροσίζει τόσο περισσότερο έχουμε την ανάγκη για ζεστούς καφές και σίγουρα ένα φρεσκοψημένο κέικ που μοσχοβολάει είναι ό,τι καλύτερο για να τους συνδυάσουμε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη φετινή σεζόν των κέικ από μια κλασική και αγαπημένη εκδοχή γεμάτο άρωμα κα γεύση λεμονιού.

Κέικ λεμονιού με γλάσο
Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο ή μαργαρίνη
- 400 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 160 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 100 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Μια πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο και μόλις μαλακώσει λίγο ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη και ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά και προσθέτουμε λίγο λίγο (εναλλάξ) το αλεύρι, το γάλα και τον χυμό. Ρίχνουμε το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά. Τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει με υπολείμματα ζύμης συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-10 λεπτά. Αν βγει καθαρό και στεγνό, ξεφουρνίζουμε το κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
Γλάσο: σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με κουτάλι ή σύρμα τη ζάχαρη και τον χυμό. Περιχύνουμε το κέικ, κόβουμε και σερβίρουμε.
Tip
Σε αυτό το κέικ ταιριάζουν πάρα πολύ τα μυρωδικά. Μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά 1 κ.γ. αποξηραμένη λουίζα ή 1 κ.γ. αποξηραμένη λεβάντα.