Απλά, λιτά και απέριττα, φτιάχνουμε την πιο νόστιμη μακαρονάδα σε τρεις παραλλαγές γεμάτες άρωμα και γεύση.
Η μακαρονάδα με τυρί είναι η πιο εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή λύση. Όταν πεινάμε και δεν έχουμε ούτε χρόνο ούτε χρήμα, και κυρίως ούτε όρεξη, για κάτι παραπάνω βράζουμε μακαρόνια, τα νοστιμίζουμε με ό,τι έχουμε και χορταίνουμε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι πιο διάσημοι μακαρονάδες του πλανήτη, οι Ιταλοί δηλαδή, ορκίζονται στην cacio e pepe, μια παραδοσιακή τους συνταγή που περιέχει μόνο τρία υλικά: σπαγγέτι, πεκορίνο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Στα χνάρια αυτής ακριβώς της πάναπλης αλλά πεντανόστιμης συνταγής λοιπόν σας προτείνουμε μερικούς συνδυασμούς με βασικά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.

Κρεμμύδι & άνηθος
Τα λαχανικά και τα μυρωδικά που μπαίνουν σε κάθε λαδερό σίγουρα υπάρχουν στο σπίτι σας αυτήν την εποχή, ακόμα κι αν δεν είναι φρέσκα αλλά έτοιμα, κομμένα και κατεψυγμένα ή έστω αποξηραμένα. Ένα πολύ ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι (ή 3-4 φρέσκα) λοιπόν μαζί με 2-3 κ.σ. άνηθο (επίσης πολύ ψιλοκομμένο) αρκούν για να δώσουν πλούσιο άρωμα και δροσερή γεύση σε ένα πακέτο φρεσκοβρασμένα (και λαδωμένα ή βουτυρωμένα) σπαγγέτι No 6 ή Νο 10. Προσθέστε τα ωμά στα ζεστά ζυμαρικά μαζί με τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε με μερικές σταγόνες επιπλέον ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.

Σκόρδο & βασιλικός
Αν υπάρχουν δύο υλικά, πέρα από το λάδι και το αλατοπίπερο, που περιέχονται σχεδόν σε κάθε ιταλική σάλτσα ζυμαρικών, αυτά είναι το σκόρδο και ο βασιλικός. Η αψάδα του ενός και η μοσχοβολιά του άλλου όχι μόνο ταιριάζουν γάντι μεταξύ τους αλλά δίνουν και το κάτι παραπάνω ακόμα κι αν παίζουν μόνα τους, χωρίς κρεμμύδια, ντομάτες και άλλα συνήθη συστατικά. Ψιλοκόψτε 4 σκελίδες σκόρδο και μια χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού και συνδυάστε τα με χοντροτριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι. Αν δεν έχετε φρέσκα, χρησιμοποιήστε αποξηραμένα, αν και τα αρώματα και οι γεύσεις δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση. Όσο για τα ζυμαρικά, ένα πακέτο λιγκουίνι ή ταλιατέλες θα ήταν ιδανικά.

Λεμόνι & μπούκοβο
Το καυτερό ταιριάζει τόσο πολύ με το ξινό που οτιδήποτε και να έχετε στο σπίτι με αυτές τις γεύσεις αν τα βάλετε μαζί σίγουρα κάτι νόστιμο θα βγει. Πόσο μάλλον αν η βάση του εν λόγω πιάτου αποτελείται από ζυμαρικά. Χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι (ή λάιμ), ½ κ.γ. μπούκοβο (ή πάπρικα καπνιστή), χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο είναι ό,τι πρέπει για να φτιάξετε μια πικάντικη μακαρονοσαλάτα η οποία τρώγεται κάλλιστα και κρύα. Αναμείξτε τα με κοντά ζυμαρικά (πένες, φουσίλι, φαρφάλε ή ριγκατόνι) και βάλτε τα σε ένα τάπερ στο ψυγείο. Για 2-3 ημέρες θα έχετε έτοιμο το πιο spicy και χορταστικό γεύμα. Το τυρί που ταιριάζει με όλες αυτές τις εντάσεις είναι κάποιο εξίσου πληθωρικό όπως για παράδειγμα ένα καπνιστό τύπου Μετσόβου ή αντίθετα ένα εντελώς απαλό και ήπιο σε υφή και γεύση όπως τυρί κρέμα ή φρέσκο ανθότυρο.