Συνταγή για παραδοσιακές δίπλες: Τραγανές και μελωμένες, με μπόλικα καρύδια - iefimerida.gr

Συνταγή για παραδοσιακές δίπλες: Τραγανές και μελωμένες, με μπόλικα καρύδια

Παραδοσιακές δίπλες / Φωτογραφία: Shutterstock
Παραδοσιακές δίπλες / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Οι δίπλες είναι ένα γλυκό που παραδοσιακά φτιάχνεται στο σπίτι, αρκεί να υπάρχει καλή συνταγή.

Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Επειδή τα διλήμματα δεν ταιριάζουν σε μια γιορτή γεμάτη γλυκά, όπως είναι τα Χριστούγεννα, η απάντηση για πολλούς είναι: δίπλες! Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλείς όσο τα άλλα δύο παραδοσιακά γιορτινά γλυκά, όμως οι δίπλες έχουν τις δικές τους ξεχωριστές χάρες. Τραγανές και αραχνοΰφαντες, θέλουν ιδιαίτερη τέχνη για να γίνουν ανάλαφρες στο τηγάνι, να μελώσουν καλά χωρίς να νοτίσουν και φυσικά να πασπαλιστούν με το απαραίτητο καρύδι. Για όλους αυτούς τους λόγους τα ζαχαροπλαστεία δεν συνηθίζουν να τις φτιάχνουν, και γενικά είναι δύσκολο να βρούμε καλές αγοραστές δίπλες. Οπότε, αν τις αγαπάτε, είναι ευκαιρία να τις φτιάξετε στο σπίτι και να τις απολαύσετε φρέσκες και χειροποίητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνταγή για παραδοσιακές δίπλες

Υλικά για 50 δίπλες

  • 10 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1.100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. ούζο
  • 1 λίτρο ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 κούπα μέλι

Για το πασπάλισμα

  • 500 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη
  • ½ κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε δυνατά τα αυγά με το αλάτι τουλάχιστον για 15 λεπτά, να αφρατέψουν πολύ καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα (από δυνατή σε μέτρια) και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι. Όταν ενωθούν τα υλικά και σφίξει λίγο η ζύμη προσθέτουμε το ούζο και μια κουταλιά ελαιόλαδο και χτυπάμε λίγο ακόμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια (πλευρά: 8-10 εκ.). Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά ξεκινάμε να τηγανίζουμε. Με ένα πιρούνι παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια της ζύμης, βουτάμε την άκρη στο καυτό λάδι και γυρίζουμε (ρολάρουμε) σιγά σιγά όσο τηγανίζεται η δίπλα. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες και τις βάζουμε σε σχάρα να στραγγίσουν πολύ καλά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σιρόπι: Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το μέλι. Μόλις πάρει μια καλή βράση, αφήνουμε μια κοχλάσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει (όχι εντελώς) και βουτάμε λίγες λίγες τις δίπλες μέσα στο χλιαρό σιρόπι. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πάλι σε σχάρα να φύγουν τα περιττά σιρόπια.

Σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα. Σε μια μεγάλη πιατέλα στρώνουμε μια στρώση δίπλες και πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και την κανέλα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να στρώσουμε τις μισές και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τις υπόλοιπες τις κλείνουμε σε γυάλινο τάπερ ή μεταλλικό κουτί για να μείνουν τραγανές.     

Tip: Για ευκολία μπορείτε να τις τηγανίσετε σε δόσεις, χωρίς να τις τυλίξετε. Βάλτε 4-5 στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι και όταν ροδίσουν καλά τις μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε σχάρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ