Με τα πρώτα σταφύλια και ένα πολυαγαπημένο ελληνικό τυρί φτιάχνουμε το πιο νόστιμο συνοδευτικό για τα ποτά μας.
Η αλήθεια είναι ότι τα σταφύλια τα έχουμε συνδέσει περισσότερο με το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου, δηλαδή με τις περιόδους που είναι στην καλύτερη στιγμή τους και τα βρίσκουμε σε αφθονία. Επίσης, έχουμε συνηθίσει να τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού και γενικά να τα χρησιμοποιούμε σε γλυκές παρασκευές.
Ωστόσο, η πρώτη τους εμφάνιση σε λαϊκές και μανάβικα γίνεται αυτόν τον μήνα. Ειδικά από τα μέσα και μετά βρίσκουμε παντού δυο στρουμπουλές και γευστικές λευκές ποικιλίες, πρώιμες Σουλτανίνες και Βικτώρια. Η πρώτη μάλιστα δεν έχει κουκούτσια οπότε, εκτός από νόστιμη, είναι και πιο «βολική» για τα γλυκά αλλά και για τα αλμυρά μας. Ιδιαίτερα για ό,τι αφορά ορεκτικά, μεζέδες, finger food, σαλάτες, τάρτες και όσα συνοδεύουν τα κρασιά και τα αποστάγματα η Σουλτανίνα είναι ιδανική.
Κι αν προς στιγμήν δυσκολεύεστε να κάνετε τη σύνδεση ενός γλυκού (και λίγο ξινού) φρέσκου φρούτου με όλα τα παραπάνω σκεφτείτε δύο απλά, πολύ γενικά, πράγματα. Πρώτον ότι όλα τα ποτά που αναφέραμε προέρχονται από το σταφύλι οπότε είναι λογικό να τους ταιριάζει στην οποιαδήποτε μορφή του. Και δεύτερον, συνεπαγόμενο του πρώτου, ότι το σταφύλι πάει αυτόματα και με τα υλικά των συνοδευτικών τους (τυριά, αλλαντικά, ζύμες, πράσινες σαλάτες, αλίπαστα, μαρινάτα, λαχανικά, τουρσιά, αλοιφές, τηγανητά κ.ο.κ.).
Γι αυτό κι εμείς σας δίνουμε μια συνταγή για ένα κέικ με ελαιόλαδο, σταφύλια και γραβιέρα που ακροβατεί ανάμεσα στη γλυκιά και στην αλμυρή γεύση ταιριάζοντας με τα αγαπημένα μας ελληνικά αλκοολούχα.

Κέικ με ελαιόλαδο, σταφύλια και γραβιέρα
Υλικά για μια μεσαία στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου: 24-26 εκ.)
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. σταφύλια, σουλτανίνα, καθαρισμένα
- 250 γρ. γραβιέρα, κατά προτίμηση παλαιωμένη, τριμμένη
- 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 4 αυγά
- 200 ml γάλα
- 1 σφηνάκι λευκό γλυκό κρασί (π.χ. Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου), ούζο ή τσίπουρο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μια πρέζα ξερό θυμάρι, τριμμένο
- 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη προαιρετικά
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε διαδοχικά, κουταλιά κουταλιά, το αλεύρι και το γάλα. Ρίχνουμε επίσης, το κρασί, τη γραβιέρα, ελάχιστο αλάτι, μπόλικο πιπέρι και το θυμάρι. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε στο μείγμα τα σταφύλια και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης ώστε να πάνε παντού οι ρώγες χωρίς να σπάσουν και να διαλυθούν. Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά τη φόρμα και την πασπαλίζουμε εσωτερικά με λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε μέσα τη ζύμη και απλώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα.
Φροντίζουμε να μην τη γεμίσουμε εντελώς αλλά να έχει περιθώριο, τουλάχιστον ένα δάχτυλο, από το χείλος ώστε να μην ξεχειλίσει όταν φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 50 λεπτά και τσεκάρουμε μπήγοντας την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρή, το ξεφουρνίσουμε. Αν έχει υγρασία και υπολείμματα ζύμης ψήνουμε 10 λεπτά ακόμα και τσεκάρουμε ξανά. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Ξεφορμάρουμε, κόβουμε και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη.
Tip
-Για να ψηθεί ομοιόμορφα το κέικ και να μην φουσκώσει στραβά ή ραγίσει στο κέντρο, πριν το φουρνίσετε, μπήξτε ένα μαχαίρι στην ωμή ζύμη και ανακατέψτε τη λίγο κυκλικά ώστε να απλωθεί καλύτερα μέσα στη φόρμα.