Συνταγή του μισάωρου: Φτιάχνουμε εκμέκ με σιροπιαστό τσουρέκι για τη Μαρία και τον Παναγιώτη - iefimerida.gr

Συνταγή του μισάωρου: Φτιάχνουμε εκμέκ με σιροπιαστό τσουρέκι για τη Μαρία και τον Παναγιώτη

Εκμέκ με σιροπιαστό τσουρέκι και κρέμα μαστίχας / Φωτογραφία: Shutterstock
Εκμέκ με σιροπιαστό τσουρέκι και κρέμα μαστίχας / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Μια συνταγή για σπιτικό κέρασμα με αφράτο τσουρέκι, βελούδινη κρέμα που μοσχοβολάει μαστίχα και τραγανά φιστίκια.

Η συνταγή του εκμέκ δεν είναι τόσο μπελαλίδικη όσο ίσως φανταζόμαστε. Αν και η αλήθεια είναι ότι για μερικά κλασικά σιροπιαστά γλυκά αξίζει τον κόπο να παιδευτούμε λίγο παραπάνω. Όταν πρόκειται όμως να το δωρίσουμε ή να το κεράσουμε με αφορμή μια γιορτινή περίσταση μπορούμε να φτιάξουμε κάτι εύκολο αλλά εντυπωσιακό και λαχταριστό ταυτόχρονα. Άλλωστε η κίνηση μετράει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα έτοιμο τσουρέκι λοιπόν, λίγο σιρόπι και μια απλή κρέμα με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο αρκούν για να κάνουμε θαύματα. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα τους ξετρελάνει όλους και πάνω από όλα τους εορτάζοντες.

Εκμέκ με σιροπιαστό τσουρέκι και κρέμα μαστίχας / Φωτογραφία: Shutterstock
Εκμέκ με σιροπιαστό τσουρέκι και κρέμα μαστίχας / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για εκμέκ με σιροπιαστό τσουρέκι

Υλικά για 10 μερίδες

1 τσουρέκι, κομμένο σε φέτες

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 3 αυγά
  • 300 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ
  • ½ κ.γ. μαστίχα σκόνη ή εκχύλισμα μαστίχας
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • ½ φλιτζάνι κελυφωτό φιστίκι, τριμμένο

Εκτέλεση

Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και τη μαστίχα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, για να μη σβολιάσει και να μην κολλήσει η κρέμα, μέχρι να δέσει και να πήξει καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.

Σύνθεση: Σε ένα ταψί στρώνουμε το τσουρέκι και το σιροπιάζουμε καλά με ένα κουτάλι. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο. Κόβουμε, γαρνίρουμε με λίγο φιστίκι και σερβίρουμε.    

Tip
Αν δεν έχετε μαστίχα στο σπίτι (ή δεν σας αρέσει) αρωματίστε την κρέμα με ξύσμα από ένα λεμόνι (ακέρωρο).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ