Μια συνταγή για σπιτικό κέρασμα με αφράτο τσουρέκι, βελούδινη κρέμα που μοσχοβολάει μαστίχα και τραγανά φιστίκια.
Η συνταγή του εκμέκ δεν είναι τόσο μπελαλίδικη όσο ίσως φανταζόμαστε. Αν και η αλήθεια είναι ότι για μερικά κλασικά σιροπιαστά γλυκά αξίζει τον κόπο να παιδευτούμε λίγο παραπάνω. Όταν πρόκειται όμως να το δωρίσουμε ή να το κεράσουμε με αφορμή μια γιορτινή περίσταση μπορούμε να φτιάξουμε κάτι εύκολο αλλά εντυπωσιακό και λαχταριστό ταυτόχρονα. Άλλωστε η κίνηση μετράει.
Ένα έτοιμο τσουρέκι λοιπόν, λίγο σιρόπι και μια απλή κρέμα με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο αρκούν για να κάνουμε θαύματα. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα τους ξετρελάνει όλους και πάνω από όλα τους εορτάζοντες.

Συνταγή για εκμέκ με σιροπιαστό τσουρέκι
Υλικά για 10 μερίδες
1 τσουρέκι, κομμένο σε φέτες
Για το σιρόπι
- 300 γρ. νερό
- 300 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 ξύλο κανέλας
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 3 αυγά
- 300 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 4 κ.σ. κορν φλάουρ
- ½ κ.γ. μαστίχα σκόνη ή εκχύλισμα μαστίχας
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- ½ φλιτζάνι κελυφωτό φιστίκι, τριμμένο
Εκτέλεση
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και τη μαστίχα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, για να μη σβολιάσει και να μην κολλήσει η κρέμα, μέχρι να δέσει και να πήξει καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
Σύνθεση: Σε ένα ταψί στρώνουμε το τσουρέκι και το σιροπιάζουμε καλά με ένα κουτάλι. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο. Κόβουμε, γαρνίρουμε με λίγο φιστίκι και σερβίρουμε.
Tip
Αν δεν έχετε μαστίχα στο σπίτι (ή δεν σας αρέσει) αρωματίστε την κρέμα με ξύσμα από ένα λεμόνι (ακέρωρο).