Φτιάχνουμε πραλίνα φιστικιού με μόνο 2 υλικά –Η καρδιά της σοκολάτας Ντουμπάι έτοιμη σε 10′ - iefimerida.gr

Φτιάχνουμε πραλίνα φιστικιού με μόνο 2 υλικά –Η καρδιά της σοκολάτας Ντουμπάι έτοιμη σε 10′

Βελούδινη πραλίνα φιστικιού / Φωτογραφία: shutterstock
Βελούδινη πραλίνα φιστικιού / Φωτογραφία: shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Η απολαυστική γέμιση του πιο viral γλυκού παγκοσμίως γίνεται στο πι και φι.

Η δημοφιλία του κελυφωτού φιστικιού είναι σε σταδιακή άνοδο αφού εδώ και κάποια χρόνια πρωταγωνιστεί στη διεθνή γαστρονομία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τον τελευταίο καιρό όμως, από τη viral εμφάνιση της σοκολάτας Ντουμπάι στο TikΤok και έπειτα, η τάση χρήσης και κατανάλωσης του συγκεκριμένου ξηρού καρπού έχει εξελιχθεί κυριολεκτικά σε παγκόσμια φρενίτιδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια είναι ότι το φιστίκι είναι μια πολύ νόστιμη πρώτη ύλη με εντυπωσιακό χρώμα και πλούσια αρώματα η οποία ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα: από κρεατικά, λαχανικά και τυριά μέχρι φρούτα, ζύμες και σοκολάτες κάθε είδους. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά θρεπτικό αφού περιέχει πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Ειδικά όταν γίνεται πραλίνα όμως το φιστίκι απογειώνεται καθώς τα αρώματα των καβουρδισμένων ξηρών καρπών ενώνονται με την καραμελένια γεύση της ψημένης ζάχαρης με το αποτέλεσμα να μην αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Και το καλύτερο; Όλα αυτά μπορούν να συμβούν σε λίγα μόλις λεπτά με την παρακάτω συνταγή.

Σπιτική πραλίνα φιστικιού / Φωτογραφία: shutterstock
Σπιτική πραλίνα φιστικιού / Φωτογραφία: shutterstock

Σπιτική πραλίνα φιστικιού

Υλικά

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 500 γρ. ψίχα από κελυφωτό φιστίκι, ωμή και ανάλατη
  • 250 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Απλώνουμε τα φιστίκια σε ένα ταψάκι και τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά στον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης (ή ξύλινη) μέχρι να λιώσει καλά και να σκουρύνει το χρώμα της (να γίνει καραμέλα). Προσθέτουμε τα φιστίκια κατευθείαν από τον φούρνο, όπως είναι ζεστά, και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά από την καραμέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Απλώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα και αφήνουμε για 1-2 ώρες να κρυώσει εντελώς και να πήξει-σκληρύνει η καραμέλα. Με τα χέρια μας σπάμε την καραμέλα με τα φιστίκια και ρίχνουμε τα κομμάτια στο μούλτι μαζί με το αλάτι. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν και να δημιουργηθεί ένας πολτός, λείος χωρίς κομμάτια.

Tips:
- Στην αρχή του χτυπήματος στο μούλτι το μείγμα μοιάζει με τρίμματα ή σκόνη αλλά μην ανησυχήσετε ότι έχετε κάνει κάτι λάθος. Συνεχίστε να το χτυπάτε και θα δείτε ότι σύντομα θα μετατραπεί σε ομοιόμορφο πολτό.
- Χρησιμοποιήστε την πραλίνα να φτιάξετε σοκολάτα Ντουμπάι αλλά και για να γεμίσετε κρουασάν βουτύρου ή να μπισκότα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φιστικι Πραλίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ