Αξιοποιώντας τη φλούδα του αγαπημένου μας καλοκαιρινού φρούτου, φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού καρπούζι με μια συνταγή που εξασφαλίζει τέλειο τραγανό αποτέλεσμα.
Πόσα κιλά φλούδες καρπουζιού έχουμε πετάξει άραγε στη ζωή μας ως τώρα; Σίγουρα πολλά, πάρα πολλά. Μπορεί και ολόκληρους τόνους, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μεγάλο, βαρύ φρούτο που καταναλώνουμε κατά κόρον κάθε καλοκαίρι. Κι όμως, όλα αυτά τα «σκουπίδια» θα μπορούσαμε να τα έχουμε βάλει στην κατσαρόλα, και ύστερα σε βάζα, και να τα έχουμε απολαύσει εξίσου τη φρέσκια σάρκα. Έτσι, όχι μόνο θα είχαμε ένα ελαφρύ και νόστιμο γλυκό στο ντουλάπι μας, αλλά θα ακολουθούσαμε παράλληλα και τη φιλοσοφία της μηδενικής σπατάλης τροφίμων, η οποία εκτός από σύγχρονη, αναγκαία τάση, είναι μια πρακτική που εκπορεύεται από την παραδοσιακή οικιακή οικονομία.
Η ελληνική παράδοση μας δίνει ένα σπάνιο σχετικά γλυκό, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά δροσερό και γευστικό. Ειδικά όταν μπει στο ψυγείο, μετά το άνοιγμα του βάζου, θα θέλουμε να το απολαμβάνουμε καθημερινά ολόκληρο το καλοκαίρι. Γι' αυτό και αξίζει να το φτιάξουμε. Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που έχουμε να προσέξουμε επί της ουσίας είναι να το κρατήσουμε τραγανό. Ιδού οι λεπτομέρειες:
Για τραγανό καρπούζι χρησιμοποιούμε «σβησμένο» ασβέστη
Ο ασβέστης είναι το Α και το Ω στα γλυκά του κουταλιού, καθώς έχει την ιδιότητα να κρατάει τραγανά τα φρούτα. Οι παλιές νοικοκυρές τον χρησιμοποιούσαν πολύ, και όσο περίεργο κι αν ακούγεται ακόμα και σήμερα δεν έχει βρεθεί εναλλακτικό υλικό ή διαδικασία για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι για να τον προμηθευτούμε πρέπει να πάμε σε μαγαζί με οικοδομικά υλικά. Βέβαια, από εκεί θα πάρουμε βρώσιμο ασβέστη, τον λεγόμενο «σβησμένο». Πρόκειται για ειδικά επεξεργασμένο προϊόν το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική και είναι σαν πολτός.
Τέλειο σιρόπι: Το κόλπο με το παγωμένο πιατάκι
Επειδή το σιρόπι όταν είναι ζεστό είναι πιο ρευστό, για να δούμε αν έχει πήξει όσο χρειάζεται θα πρέπει πρώτα να παγώσουμε γρήγορα μια πολύ μικρή ποσότητα. Οπότε, στην προκειμένη περίπτωση, όταν περάσει το τελευταίο μισάωρο του βρασμού, βγάζουμε μια κουταλιά σιρόπι σε ένα μικρό πιατάκι το οποίο πρώτα έχουμε τοποθετήσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Περνάμε το δάχτυλό μας από τη μέση του σιροπιού. Αν το κενό που θα δημιουργηθεί κλείσει γρήγορα θέλει βράσιμο για 5-10 λεπτά ακόμα και ξανά την ίδια δοκιμή. Αν κλείσει αργά, τότε είναι έτοιμο.

Γλυκό του κουταλιού καρπούζι
- 1 κιλό φλούδες από καρπούζι, πλυμένες και καθαρισμένες από την πράσινη φλούδα και το κόκκινο μέρος της σάρκας
- 3 κ.σ. ασβέστης
- 3 ½ λίτρα νερό
- 1 κιλό ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
- χυμός από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε γάντια και κόβουμε τις καθαρισμένες φλούδες σε κύβους. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τα 3 λίτρα νερό και τον ασβέστη και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως ο ασβέστης. Ρίχνουμε μέσα τις κομμένες φλούδες, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε για μία ώρα. Γενικά το καρπούζι πρέπει να καλύπτεται εντελώς από το ασβεστόνερο και καλό θα είναι να το ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Επίσης, φροντίζουμε να φοράμε πάντα γάντια καθώς ασβέστης μπορεί να μας κάψει, άσχετα αν είναι «σβησμένος».
Σουρώνουμε και ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά, ένα ένα τα κομμάτια της φλούδας, να φύγει όλος ο ασβέστης από πάνω τους. Τα απλώνουμε σε βαμβακερές πετσέτες, για να στεγνώσουν εντελώς. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο νερό και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά (από την ώρα που θα ξεκινήσει να κοχλάζει). Βάζουμε στην άκρη το σιρόπι, να κρυώσει για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα τις φλούδες και ζεσταίνουμε ξανά σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για μισή ώρα από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε και τσεκάρουμε την υφή του σιροπιού. Όταν πήξει όσο χρειάζεται, αποσύρουμε και μεταφέρουμε κατευθείαν σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε με προσοχή και τα αφήνουμε ανάποδα να κρυώσουν εντελώς.
Tip
Κρατήστε το γλυκό έναν χρόνο στο ντουλάπι, αλλά όταν το ανοίξετε βάλτε το οπωσδήποτε στο ψυγείο. Φροντίστε να το καταναλώσετε μέσα σε έναν μήνα.