Φτιάχνουμε τον αγαπημένο μας μεζέ στο σπίτι, τη φάβα, καλύτερο από ό,τι τον φτιάχνουν στις ταβέρνες.
Η φάβα είναι ένα όσπριο πολύ αγαπημένο στην Ελλάδα. Απλώς, επειδή την έχουμε συνδέσει με ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, νησιά και διακοπές, σπάνια τη φτιάχνουμε στο σπίτι.
Ωστόσο, είναι μια πολύ εύκολη συνταγή, που, αν έχουμε καλή πρώτη ύλη, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο και χρόνο για να πετύχει. Χρειάζεται βέβαια να τη συνδυάσουμε και με κάτι άλλο για να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Ευτυχώς, ταιριάζει με τα πάντα: από παστά ψάρια όπως οισαρδέλες και η ρέγγα μέχρι μερακλίδικα αλλαντικά, όπως τα λουκάνικα και ο παστουρμάς.
Ιδού λοιπόν μια συνταγή για να τη φτιάξετε μεταξένια και πεντανόστιμη με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη, που της πάνε πολύ.
Βελούδινη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη
Υλικά για 4 μερίδες
- 500 γρ. φάβα
- 1 λίτρο νερό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
- 4 κ.σ. κάππαρη
Εκτέλεση
Φάβα: Σε ένα σουρωτήρι ξεπλένουμε τη φάβα πολύ καλά μέχρι να φύγει όλο το άμυλο και το νερό να βγαίνει εντελώς διάφανο. Τη ρίχνουμε μαζί με ένα λίτρο νερό στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε (από δυνατή σε χαμηλή) και σιγοβράζουμε για μία ώρα, ξαφρίζοντας συνεχώς με τρυπητή κουτάλα. Μόλις λιώσει εντελώς η φάβα αλατίζουμε καλά και ανακατεύουμε.
Κρεμμύδια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με 4 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο. Η φωτιά θέλουμε να είναι μέτρια προς χαμηλή, ώστε να βγάλει τα σάκχαρά του και να καραμελώσει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει και 10 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν έχει σκουρύνει αρκετά.
Σύνθεση: Σερβίρουμε τη φάβα με λίγο καραμελωμένο κρεμμύδι, λίγη κάπαρη, μια κουταλιά ελαιόλαδο και μπόλικο πιπέρι σε κάθε μερίδα.
Tip
Εκτός από κάπαρη, μπορείτε να συνδυάσετε τη φάβα με λιαστές ντομάτες και ελιές, της πάνε πολύ.