Έχετε δοκιμάσει όλες τις μεθόδους προκειμένου να μην κλαίτε όταν καθαρίζετε κρεμμύδια αλλά δεν πετυχαίνει τίποτα; Ένας καθηγητής μαγειρικής αποκαλύπτει τα μυστικά του.
Τι κι αν δοκιμάσατε να κόψετε κρεμμύδια κάτω από τον ανοιχτό απορροφητήρα, τι κι αν μασάγατε τσίχλα την ώρα που καρφώνατε το μαχαίρι μέσα στο κρεμμύδι, ή βάζατε ένα κομμάτι βρεγμένο χαρτί κουζίνας δίπλα στο ξύλο κοπής, τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα. Ή, τουλάχιστον, δεν ήταν τόσο ικανοποιητικό όσο θα θέλατε, καθώς ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλό σας.
Βάλτε τα κρεμμύδια στο ψυγείο πριν τα κόψετε
Ο Ίαν Σάτον, καθηγητής μαγειρικής στο Capital City College, έχει τη δική του συμβουλή, την οποία και μοιράζεται με όλους τους ερασιτέχνες μάγειρες: Πριν κόψετε το κρεμμύδι, ξεφλουδίστε το όλο μαζί και βάλτε το σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
«Μόλις κρυώσει το κρεμμύδι μπορείτε να το κόψετε εύκολα σε κύβους χωρίς να δακρύσετε» λέει, και εξηγεί τον λόγο: «Η χαμηλή θερμοκρασία επιβραδύνει την απελευθέρωση των ενώσεων θείου που σε κάνουν να δακρύζεις».
Το μαχαίρι παίζει μεγάλο ρόλο
Παράλληλα, τόνισε ότι καθοριστικό για την αποφυγή δακρύων είναι ένα κοφτερό μαχαίρι: «Όταν κόβετε κρεμμύδια, χρησιμοποιήστε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Αυτό κάνει πιο καθαρές τομές, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά στα τοιχώματα των κυττάρων του κρεμμυδιού».
«Ένα στομωμένο μαχαίρι συχνά σημαίνει ότι ο μάγειρας πιέζει υπερβολικά, με αποτέλεσμα να λιώσει το κρεμμύδι και να σπάσουν τα κυτταρικά τοιχώματα. Η χρήση ενός κοφτερού μαχαιριού θα το αποτρέψει αυτό» πρόσθεσε.
Πώς πρέπει να το κόψετε
Σημαντικό ρόλο στην αποφυγή δακρύων παίζει και το σημείο του κρεμμυδιού από το οποίο ξεκινάει το κόψιμο.
«Το άκρο της ρίζας του κρεμμυδιού περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ενώσεων θείου, γι’ αυτό αφήστε τη ρίζα άθικτη ώστε να μπορέσετε να ψιλοκόψετε όσο το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος του κρεμμυδιού χωρίς να δακρύσετε. Η ρίζα θα βοηθήσει επίσης να συγκρατηθεί το κρεμμύδι και να δώσει σταθερότητα στη διαδικασία κοπής» σημείωσε.