Με φύλλο κρούστας και φέτα φτιάχνουμε νόστιμα και θρεπτικά τυροπιτάκια σε χρόνο μηδέν.
Τα τυροπιτάκια είναι η πιο αγαπημένη αλμυρή λιχουδιά της μεσογειακής κουζίνας. Ειδικά στην Ελλάδα που γίνονται με μπόλικη φέτα η απίστευτη νοστιμιά τους ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Επίσης είναι ιδανικά για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις από το πρωινό στο σπίτι ή στο δρόμο μέχρι το σνακ του γραφείου ή του σχολείου και φυσικά το ορεκτικό κάθε γιορτινού τραπεζιού και τον μπουφέ του πάρτι. Άλλωστε ως μίνι εκδοχή της κλασικής τυρόπιτας είναι απείρως πιο πρακτικά και φυσικά κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα.
Στην Ελλάδα φτιάχνουμε τυρόπιτες και τυροπιτάκια, πίτες γενικότερα, από την αρχαιότητα. Έχουμε δηλαδή δεκάδες, μπορεί και εκατοντάδες, συνταγές γι αυτό το έδεσμα. Εμείς θα σας δώσουμε παρακάτω μια εύκολη και γρήγορη συνταγή με φύλλο κρούστας, φέτα και αυγά για να τα απολαύσετε.
Τρίγωνα τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας και φέτα
Υλικά για 20 κομμάτια
- 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας
- 350 γρ. φέτα (κατά προτίμηση βαρελίσια, πικάντικη), τριμμένη
- 2 αυγά, χτυπημένα + 1 αυγό για την επάλειψη
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο ή δυο πρέζες ξερό
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στρώνουμε δυο μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί με μπόλικο πιπέρι. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες (πλάτος 5-6 εκ.). Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση στη μια άκρη και διπλώνουμε σε τρίγωνο. Πιέζουμε στην ένωση να κολλήσει καλά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα κομμάτια ζύμης. Αραδιάζουμε στα ταψιά, αφήνοντας κενό ενδιάμεσα για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν στο ψήσιμο. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με μια κουταλιά νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα τυροπιτάκια. Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν καλά. Σερβίρουμε ζεστά.
Tip
Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε ό,τι τυρί έχετε στο σπίτι και σας αρέσει. Για παράδειγμα, τους πάει πολύ το κασέρι και η γραβιέρα. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε και διάφορα τυριά μαζί όπως μυζήθρα, ανθότυρο, κεφαλοτύρι κλπ.