Αυτές είναι μερικές από τις πιο «νόστιμες» πόλεις του κόσμου σύμφωνα με την UNESCO -Ξεχωρίζουν για τη γαστρονομία τους - iefimerida.gr

Αυτές είναι μερικές από τις πιο «νόστιμες» πόλεις του κόσμου σύμφωνα με την UNESCO -Ξεχωρίζουν για τη γαστρονομία τους

Πάρμα, Ιταλία
Πάρμα, Ιταλία / Φωτογραφία: Shutterstock
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Η UNESCO έχει αναγνωρίσει μόλις 56 πόλεις παγκοσμίως με τον τίτλο «Πόλη Γαστρονομίας», τιμώντας τόπους όπου η τροφή δεν είναι απλώς μέσο επιβίωσης αλλά φορέας μνήμης και πολιτισμού.

Ο τίτλος της UNESCO ως Πόλη Γαστρονομίας δείχνει πώς μια πόλη φροντίζει τη διατροφή και την κουλτούρα της. Για να τον αποκτήσει μια πόλη, πρέπει το φαγητό να αποτελεί βασικό κομμάτι της ταυτότητάς της: να καλλιεργείται στην περιοχή, να πωλείται στις αγορές, να αναπτύσσεται από τοπικούς μάγειρες, να διδάσκεται στα σχολεία και να σερβίρεται με σεβασμό στο περιβάλλον. Κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται έλεγχος για να βεβαιωθούν ότι η αυθεντικότητα διατηρείται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την έρημο της Αριζόνα μέχρι τις κοιλάδες της Ιταλίας και από την Καμπότζη μέχρι τη Σουηδία, η γαστρονομία γίνεται στοιχείο ταυτότητας, ανθεκτικότητας και δημιουργικότητας. Παρακάτω, ακολουθούν μερικές από αυτές, όπως τις ξεχώρισε το National Geographic.

Τούσον, Αριζόνα, ΗΠΑ

Στην Τούσον, η έρημος καθορίζει το μενού. Τα καλοκαίρια σκάνε το χώμα, ενώ οι μουσώνες μετατρέπουν τους δρόμους σε ποτάμια. Όταν η UNESCO την αναγνώρισε ως την πρώτη Πόλη Γαστρονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τίμησε την αντοχή και την ικανότητα των παραγωγών να μετατρέπουν την προγονική γνώση σε δεσμό κοινότητας. Ο αρτοποιός Don Guerra ξεκίνησε το Barrio Bread στο γκαράζ του και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς. Οι φραντζόλες του, χαραγμένες με τοπικά σύμβολα όπως ο κάκτος σαγκουάρο, αφηγούνται την ιστορία της περιοχής. Στο νότο, η San Xavier Co-op Farm, που λειτουργεί από μέλη του έθνους Tohono O’odham, καλλιεργεί προϊόντα όπως φασόλια tepary και καρπούς σαγκουάρο, συνδέοντας τη γη με τη μνήμη. Η γαστρονομική κληρονομιά της πόλης φαίνεται σε πιάτα όπως τα Sonoran hot dogs, τα frybreads και τα chimichangas του ιστορικού El Charro Café.

Τούσον, Αριζόνα,
Τούσον, Αριζόνα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάρμα, Ιταλία

Στην Πάρμα, η αφθονία έχει γίνει παράδοση. Η UNESCO την αναγνώρισε το 2015 ως Πόλη Γαστρονομίας, αναδεικνύοντας όχι μόνο τα προστατευμένα προϊόντα της - Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma και κρασιά Colli di Parma DoP - αλλά και την εκπαιδευτική της προσέγγιση. Τα παιδιά μαθαίνουν γιατί οι ντομάτες είναι πιο νόστιμες το καλοκαίρι, ενώ τα σχολεία σερβίρουν ζυμαρικά από τοπικά σιτηρά. Στο πανεπιστήμιο, οι φοιτητές μελετούν πώς να σχεδιάζουν κοινότητες γύρω από την τροφή. Η κληρονομιά της γεύσης φαίνεται σε τυροκομεία όπως το Caseificio San Pier Damiani και σε εστιατόρια όπως το Angiol d’Or, όπου οι συνταγές έχουν διατηρηθεί για γενιές.

Πάρμα, Ιταλία
Πάρμα, Ιταλία

Μπατταμπάνγκ, Καμπότζη

Στην Μπατταμπάνγκ, η μνήμη μυρίζει λεμονόχορτο, σάλτσα prahok και καπνό ξύλου. Στις αγορές κατά μήκος του ποταμού Sangker, οι πάγκοι γεμίζουν με βότανα και παραδοσιακά υλικά, αλλά και με πιο ασυνήθιστες γεύσεις όπως τηγανητές αράχνες και γρύλους. Μετά από δεκαετίες καταστροφών, η μαγειρική εδώ λειτουργεί ως πράξη αποκατάστασης. Στο Lok Ov Pok, τα πιάτα αφηγούνται ιστορίες γης και απώλειας, με συνταγές όπως το mee kola και το bok teuk amereuk να συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Η πόλη εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO το 2023, αναγνωρίζοντας την ανθεκτικότητα και την προσπάθεια να προωθήσει την κουζίνα των Χμερ.

Μπατταμπάνγκ, Καμπότζη
Μπατταμπάνγκ, Καμπότζη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έστερσουντ, Σουηδία

Στην Έστερσουντ, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, η γαστρονομία ωριμάζει στο κρύο. Οι ακραίες εποχές καθορίζουν την κουζίνα: κρέας ταράνδου suovas, τυρί messmör και αρκτικό char (ψάρι του γλυκού νερού) αποτελούν τη βάση. Η πόλη ήταν από τις πρώτες που αναγνωρίστηκαν ως Πόλη Γαστρονομίας το 2010, χτίζοντας φήμη στη βιωσιμότητα και την μικρής κλίμακας παραγωγή. Στο Eldrimner, το Εθνικό Κέντρο Παραδοσιακής Τροφής της Σουηδίας, νέοι παραγωγοί μαθαίνουν τεχνικές διατήρησης για τους μακρούς χειμώνες. Οι σεφ της νέας γενιάς, όπως ο Johan Rudsby, αξιοποιούν τις σύντομες περιόδους καλλιέργειας και δημιουργούν πιάτα με έντονες γεύσεις. Η επιχειρηματίας Fia Gulliksson, που συνέβαλε στην αναγνώριση της πόλης, τονίζει ότι η δημιουργικότητα, η μικρής κλίμακας παραγωγή και η βιωσιμότητα είναι αλληλένδετες. Ακόμη και η θέρμανση της πόλης βασίζεται σε βιοκαύσιμα, δείχνοντας την αποφασιστικότητα να ζει με σεβασμό στη γη.

Έστερσουντ, Σουηδία
Έστερσουντ, Σουηδία

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πόλεις Φαγητό πόλη UNESCO Γαστρονομία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ