Πόσο υγιεινά είναι τα βραστά αυγά; - iefimerida.gr

Πόσο υγιεινά είναι τα βραστά αυγά;

αυγά
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα βραστά αυγά αποτελούν μία από τις πιο υγιεινές και εύκολες επιλογές για το ξεκίνημα της ημέρας. Είναι μία τροφή με λίγες θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνες.

Το USA Today μίλησε με ειδικούς που απάντησαν σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για την κατανάλωση βραστών αυγών.

Τα θρεπτικά συστατικά των αυγών

Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει περίπου 72 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους, περίπου 1,5 γραμμάριο κορεσμένων λιπαρών και περίπου 6 έως 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ειδικά ο κρόκος, σύμφωνα με τον Jeremy O'Neal, εξειδικευμένο και πιστοποιημένο επαγγελματία στην παχυσαρκία και στη διαχείριση σωματικού βάρους, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως διαιτολόγος-διατροφολόγος, είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι μία καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμινών Β, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος, σιδήρου και ψευδαργύρου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αυγά είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης, ενός μετάλλου που είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή υποστηρίζει την παραγωγή ακετυλοχολίνης, η οποία βοηθά στις μυϊκές συσπάσεις. Σύμφωνα με τον Δρ Amar Dave, η χολίνη έχει επίσης αποδειχθεί σημαντική στην προώθηση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους.

Τα αυγά και η πρωτεΐνη

Όσον αφορά στην πρωτεΐνη, ένα βραστό αυγό καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των καθημερινών αναγκών, αλλά δεν γίνεται να βασιστεί κανείς μόνο σε αυτό. Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται κάθε άτομο εξαρτάται από το σωματικό του βάρος και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Οι διατροφικές συστάσεις αναφέρουν πως ένας ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως, ποσότητα που αυξάνεται για όσους ασκούνται συστηματικά ή βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Πόσο συχνά μπορώ να τρώω βραστά αυγά;

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι απολύτως εντάξει να τρώνε δύο έως τρία βραστά αυγά την ημέρα, αν θέλουν, λέει ο O'Neal. Σύμφωνα με τον Dave, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προτιμά κανείς διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης. Συνιστά την κατανάλωση άπαχου κρέατος, πουλερικών και αυγών. Όσον αφορά τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, συνιστά την κατανάλωση τροφών όπως βρώμη, όσπρια, σπόρους, φακές και τόφου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορώ να τρώω βραστά αυγά εάν έχω υψηλή χοληστερόλη;

Η ανησυχία σχετικά με τα αυγά και τη χοληστερόλη αφορά κυρίως την κατανάλωση του κρόκου, όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης από τις τροφές, εξηγεί ο O’Neal. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 200 mg χοληστερόλης. «Τα αυγά είναι σίγουρα μια σημαντική πηγή χοληστερόλης από τη διατροφή, όμως η σύνδεση μεταξύ τακτικής κατανάλωσης χοληστερόλης μέσω της τροφής και υψηλών επιπέδων (αιματικής) χοληστερόλης ή στεφανιαίας νόσου δεν έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα», αναφέρει ο Dave. Η σχέση μεταξύ χοληστερόλης από τη διατροφή και χοληστερόλης στο αίμα αποτελεί αντικείμενο διαμάχης εδώ και δεκαετίες, και σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, πρόσφατες έρευνες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τεκμηριώσουν έναν άμεσο συσχετισμό.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι θα πρέπει να δίνει κανείς μεγαλύτερη σημασία στη συνολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και όχι στη κατανάλωση αυγών καθεαυτή. Έτσι, εφόσον κάποιος ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή – πλούσια σε λαχανικά, φυτικές ίνες, άπαχα κρέατα και περιορισμένη σε επεξεργασμένα τρόφιμα – μπορεί να καταναλώνει βραστά αυγά χωρίς πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν ανησυχίες καλό είναι να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ