Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σφιχτά βραστά αυγά τακτικά - iefimerida.gr

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σφιχτά βραστά αυγά τακτικά

Αυγά/Φωτογραφία Unsplash
Αυγά/Φωτογραφία Unsplash
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα σφιχτά βραστά αυγά είναι ένα γρήγορο, θρεπτικό φαγητό, γεμάτο με πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Φτιάχνεται εύκολα, μεταφέρεται εύκολα και τρώγεται ακόμη πιο εύκολα.

Αποτελούν ιδανική τροφή για πρωινό, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σίγουρα ο πιο εύκολος τρόπος για να λάβετε κάποια από αυτά - από αντιοξειδωτικά μέχρι βιταμίνες Β και χολίνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα αυγό έχει μόνο περίπου 77 θερμίδες, αλλά 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, 5 γραμμάρια λίπους και 1,6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, μαζί με σίδηρο, βιταμίνες, μέταλλα και καροτενοειδή.

Το αυγό είναι επίσης μια πηγή θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν ασθένειες, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της κύριας αιτίας τύφλωσης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Τα αυγά θα σας βοηθήσουν επιπλέον στην απώλεια βάρους. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Θα σας χορτάσουν χωρίς να προσθέσουν πάρα πολλές θερμίδες, κάτι που είναι χρήσιμο αν θέλετε να χάσετε βάρος. Επίσης η πρωτεΐνη στα αυγά είναι ιδιαίτερα εύπεπτη και μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του κορεσμού (το αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και γενικά τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, στοιχείου απαραίτητου για τον οργανισμό καθώς βοηθά το σώμα να χτίσει κύτταρα, μύες, δέρμα, όργανα και οστά. Οι πρωτεΐνες από ζωικές πηγές, όπως τα αυγά , ονομάζονται πλήρεις πρωτεΐνες επειδή περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του.

Επίσης τα αυγά είναι γεμάτα με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα και σας βοηθούν να καλύψετε την ημερήσια πρόσληψη για πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σελήνιο, χολίνη, Βιταμίνη Β12, Παντοθενικό οξύ, Βιταμίνη Α, Φώσφορο, Βιταμίνη D, Φολικό οξύ. Τα αυγά παρέχουν ακόμη μικρότερες ποσότητες ψευδαργύρου, σιδήρου και ασβεστίου, και τα αντιοξειδωτικά που αναφέραμε ότι είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών.

Περιέχουν ωστόσο πολλά λιπαρά και για αυτό όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη και προβλήματα που σχετίζονται με συγεκριμένες τιμές στο αίμα που αποτελούν κίνδυνο για την καρδαγγειακή υγεία, είναι καλό για την κατανάλωση αυγών να λάβουν συστάσεις από τον ιατρό τους και ειδικό διατροφολόγο.

Τα αυγά, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους, αποτελούν πηγή κορεσμένων λιπαρών και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης, αν και όχι τόσο όσο ορισμένα άλλα τρόφιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί βραστά αυγά

Η προετοιμασία του φαγητού παίζει επίσης ρόλο στο πόσο θρεπτικά είναι τα αυγά σας. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι προσθέτουν αλάτι στα βραστά αυγά τους. Αυτό θα αυξήσει την ποσότητα νατρίου που καταναλώνετε. Άλλες μέθοδοι παρασκευής των αυγών σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη θρεπτική τους αξία.

Για παράδειγμα, αν τηγανίσετε τα αυγά σας, θα προσθέσετε κορεσμένα λιπαρά.

Αντίθετα, επειδή δεν προσθέτετε επιπλέον έλαια ή λίπη στη διαδικασία μαγειρέματος στα βραστά αυγά, αυτά θεωρούνται ένα από τα πιο υγιεινά είδη αυγών για κατανάλωση, λέει ο Jeremy O'Neal, διατροφολόγος ειδικός στην παχυσαρκία, μιλώντας στο usatoday.

Το βράσιμο των αυγών διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά οφέλη τους ενώ δεν φαίνεται να επηρεάζει ο χρόνος μαγειρέματος, το αν θα είναι δηλαδή σφιχτά ή μελάτα.

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους ένα σφιχτό αυγό διαφέρει διατροφικά από τις ομελέτες, τα ασπράδια αυγών και τα τηγανητά αυγά, σύμφωνα με το verywellhealth.com.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σφιχτά αυγά

  • Θερμίδες 78
  • Λιπαρά 5 γραμμ.
  • Πρωτεΐνη 6 γραμμ.
  • Χοληστερόλη 186 γραμμ.

Ομελέτες

  • Θερμίδες 93 
  • Λιπαρά 7 γραμμ.
  • Πρωτεΐνη 6 γραμμ.
  • Χοληστερόλη 191 γραμμ.

Αυγά σκραμπλ

  • Θερμίδες 91 
  • Λιπαρά 7 γραμμ.
  • Πρωτεΐνη 6 γραμμ.
  • Χοληστερόλη 169 γραμμ.

Ασπράδι αυγού

  • Θερμίδες 17 
  • Λιπαρά 0 
  • Πρωτεΐνη 4 γραμμ.
  • Χοληστερόλη 0 

Τηγανητό αυγό

  • Θερμίδες 90
  • Λιπαρά 7 γραμμ.
  • Πρωτεΐνη 6 γραμμ.
  • Χοληστερόλη 184 γραμμ.

Τα λίπη των αυγών

Το λίπος στα αυγά βρίσκεται κυρίως στον κρόκο.

Ένα αυγό παρέχει 1,6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους , 2 γραμμάρια πιο υγιεινού μονοακόρεστου λίπους και 0,7 γραμμάρια πολυακόρεστου λίπους.

  • Θερμίδες : 78
  • Πρωτεΐνη : 6 γραμμάρια (g)
  • Λίπος: 5,3 γρ.
  • Υδατάνθρακες : 0,6 γρ.
  • Ασβέστιο: 25 χιλιοστόγραμμα (mg)
  • Σίδηρος: 0,6 mg
  • Μαγνήσιο: 5 mg
  • Ριβοφλαβίνη: 0,26 mg
  • Παντοθενικό οξύ: 0,7
  • Φώσφορος : 86 mg
  • Κάλιο : 63 mg
  • Χολίνη : 147 mg
  • Φολικό οξύ : 22 μικρογραμμάρια (mcg)
  • Βιταμίνη Α : 75 mcg
  • Βιταμίνη Β12: 0,45 mcg
  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη: 176 mcg
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αυγά βραστά αυγά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ