Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Σύμφωνα με αυτές, οι φλαβανόλες, φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στο κακάο, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες, αναφέρει σε άρθρο του το verywellhealth.com.
Η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για τουλάχιστον 2-4 εβδομάδες έχει συνδεθεί με μέτριες αλλά σημαντικές βελτιώσεις. Κατά μέσο όρο, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά περίπου 2 έως 4 mmHg, ενώ η διαστολική πίεση μειώθηκε κατά 1 έως 2 mmHg. Τα αποτελέσματα είναι πιο εμφανή σε άτομα με υψηλή ή οριακά υψηλή πίεση.
Πώς η μαύρη σοκολάτα επηρεάζει την αρτηριακή πίεση
Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Οι φλαβανόλες του κακάο, ιδιαίτερα η επικατεχίνη, βοηθούν το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων να παράγει περισσότερο μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό επιτρέπει στα αγγεία να χαλαρώσουν και να διευρυνθούν, μειώνοντας την πίεση.
Πόση σοκολάτα πρέπει να τρώτε;
Εάν σκέφτεστε να προσθέσετε μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας για να υποστηρίξετε την υγιή αρτηριακή πίεση, ο τύπος και η ποσότητα έχουν σημασία. Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο καθώς αυτό σημαίνει περισσότερες φλαβανόλες και λιγότερη ζάχαρη.
Οι μελέτες ποικίλλουν ως προς την ποσότητα, αλλά μια ημερήσια ποσότητα 6 έως 25 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να είναι αρκετή για να δείτε αποτέλεσμα.
Η μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες και μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη χάρη στα αντιοξειδωτικά της.
Ωστόσο πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη, άτομα με ημικρανίες και παλινδρόμηση. Συνίσταται επίσης να δίνεται προσοχή στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν όσοι έχουν κάποια ιατρική πάθηση ή λαμβάνουν φάρμακα να απευθυνθούν πρώτα στον γιατρό τους.