Μυσταγωγία στην καρδιά του δάσους: Δοκιμάσαμε το χειμερινό μενού του σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου στο Manna Arcadia - iefimerida.gr

Μυσταγωγία στην καρδιά του δάσους: Δοκιμάσαμε το χειμερινό μενού του σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου στο Manna Arcadia

κτίριο δασος ξενοδοχείο Manna Arcadia Αρκαδία
Το Manna Arcadia στο ονειρεμένο ορεινό τοπίο της κεντρικής Πελοποννήσου.
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ
Μάνος Λειβάδαρος

Ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος μάς υποδέχτηκε στο βραβευμένο εστιατόριο του design hotel Manna Arcadia και μαγείρεψε για εμάς γευστικά πιάτα από το χειμερινό μενού που έχει επιμεληθεί. 

Το παλιό σανατόριο του 1929 που μεταμορφώθηκε σε φημισμένο design boutique ξενοδοχείο πέντε αστέρων βρίσκεται μέσα σε ένα πλούσιο ελατοδάσος, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, πέντε χιλιόμετρα έξω από το ορεινό χωριό Μαγούλιανα στην Αρκαδία. Απέχει μονάχα δύο ώρες και είκοσι λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, ακολουθώντας μια πανεύκολη διαδρομή, που σε εισάγει σταδιακά στη μαγεία του χειμερινού τοπίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς πλησιάζεις, τα πράσινα λιβάδια των πελοποννησιακών κάμπων διαδέχονται φιδογυριστοί δρόμοι ανάμεσα σε πυκνές πλαγιές και χαράδρες με έλατα.

Η μαγεία έχει ήδη αρχίσει και το νιώθεις στην ατμόσφαιρα. Το οξυγόνο είναι πιο πλούσιο και οδηγώντας άλλοτε στη σκιά των δέντρων και άλλοτε στη ζεστή χειμωνιάτικη λιακάδα νιώθεις σαν να έχεις μπει σε μια χρονοκάψουλα όπου ούτε η ώρα ούτε ο γεωγραφικός προσανατολισμός έχουν ιδιαίτερη σημασία. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από ένα ξέφωτο, χτισμένο στην πλαγιά ενός πλούσιου δάσους, βρίσκεται δεσποτικό το Manna Acardia, ένα ιστορικό κτίσμα, που έφτιαξε πριν από έναν αιώνα η Άννα Μελά, αδελφή του Παύλου Μελά, ως σανατόριο για τους τραυματίες του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Σήμερα, χάρη στο όραμα του ιδιοκτήτη του design hotel Στρατή Μπατάγια, ο οποίος από μικρός επισκεπτόταν την κατασκήνωση της περιοχής και ονειρευόταν μια μέρα να δώσει ξανά ζωή στο ερειπωμένο εγκαταλελειμμένο σανατόριο, το Manna Arcadia ταξιδεύει με την υψηλή του αισθητική την Πελοπόννησο σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρότζεκτ της αναγέννησης του Μanna, ανατέθηκε στα αρχιτεκτονικά γραφεία K-Studio και Monogon και η αναστήλωση του μοναδικού αυτού κτιρίου, όπως μας εξήγησε ο Στρατής Μπατάγιας, διήρκεσε οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Η εμπειρία της διαμονής μέσα στην καρδιά του ελατοδάσους

Κατά τη διάρκεια της διαμονής μου εδώ, εκτός από το υπέρκομψο, μίνιμαλ, γήινο και οργανικό design αλλά και το εξαιρετικό φαγητό από τον Αθηναγόρα Κωστάκο, με εντυπωσίασε η απόλυτη φροντίδα στη λεπτομέρεια. Τα πάντα στο Manna Arcadia είναι καλοκουρδισμένα, μελετημένα, σκηνοθετημένα στη εντέλεια, από το mini bar με τις εξαιρετικές σοκολάτες και τον σχεδιασμό των ευρύχωρων 32 δωματίων, μέχρι τον γιορτινό στολισμό για τα Χριστούγεννα που υπογράφει το new age φυτοπωλείο Kopria στα Εξάρχεια και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς του κτιρίου, εσωτερικά και εξωτερικά, που έχει σχεδιάσει η σπουδαία Ελευθερία Ντέκο (γνωστή για τους αριστοτεχνικούς της φωτισμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά και την ανάδειξη εμβληματικών μνημείων όπως η Ακρόπολη και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου). 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Manna Arcadia κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τραβώντας την προσοχή του εγχώριου και διεθνούς Τύπου, να γίνει όχι μονάχα viral στα σόσιαλ μίντια, αλλά και να αναδειχθεί τοπόσημο -χειμώνα/καλοκαίρι- στην καρδιά της Πελοποννήσου.

Ένα μονάχα ξενοδοχείο έβαλε στον χάρτη των luxurious αποδράσεων το παρθένο δάσος ελάτης του όρους Μαίναλου και ολόκληρη την Αρκαδία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι κρατάω από την εμπειρία της επίσκεψης μου εδώ; Τη γεύση από το ζεστό βοτανικό μείγμα που σε κερνάνε στο lounge κατά το check in.

Το διάβασμα πριν το δείπνο πλάι στο υπέροχα στολισμένο τζάκι με τη φουντωτή, αφράτη φωτιά. Το πελοποννησιακό πρωινό στη λιακάδα με φόντο τη λιμνούλα με τα νούφαρα, με τον καφέ μου να συνοδεύει ένα μπολ με φρυγανισμένο ψωμί και scrabbled eggs με κατσικίσιο τυρί, ρίγανη, δυόσμο και κολοκύθι. Τη μυσταγωγική απόλαυση της σιωπής που έζησα κάνοντας πεζοπορία μέσα στην καρδιά του ελατοδάσους, κατεβαίνοντας από το κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί με εύκολη και ασφαλή σήμανση από το ξενοδοχείο στο χωριό Βαλτεσινίκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έρημο καφενείο του Άη Γιώργη στο χωριό Λάστα όπου φτιάχνεις μόνος σου τον καφέ σου στην κουζίνα του και τον απολαμβάνεις πλάι στην πέτρινη πηγή με τα πλατάνια, έχοντας μπροστά στου μια μοναδική θέα του δάσους και των γύρω χωριών από ψηλά.

Τα ορμητικά νερά του Λούσιου ποταμού και την κελαρυστή μελωδία τους που σε γεμίζει ευεξία. Το πρωινό ξύπνημα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, για να δω τη θέα του τοπίου στο χάραμα, και την ομίχλη που ανέβαινε από το ελατοδάσος απέναντί του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και, φυσικά, κρατάω τις γεύσεις του εξαιρετικού και ταλαντούχου σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου, στο εστιατόριο Manna - ειδικά αυτό το ποίημα με το αρνάκι που ψήθηκε για δεκαεπτά ώρες σε roner και μετά ξεροψήθηκε σε ανοιχτή φωτιά με καπνιστό αλάτι, λαδολέμονο και τον ζωμό του κρέατος, μέχρι να γίνει η πέτσα του κριτσανιστή, παραμένοντας όμως το κρέας τρυφερό και ζουμερό στο εσωτερικό του. Πιάτο-εμπειρία! 

Το αξέχαστο δείπνο στο Μanna: Μια ελληνική πανδαισία στην καρδιά του δάσους

Το γλυκό φως των κεριών με ένα μανουάλι στην υποδοχή, η φωτισμένη ατμοσφαιρικά κάβα, το μεγάλο τζάκι με τη φουντωτή φωτιά, οι γήινοι τόνοι και οι ευεργετικές ιδιότητες του ξύλου, όλα συμβάλουν στη δημιουργία αυτής της μοναδικής, μυστηριακής και βαθιά εσωτερικής αύρας που βιώνει κάποιος όταν μπαίνει στο χώρο του εστιατορίου Manna, είτε είναι ένοικος του ξενοδοχείου είτε εξωτερικός επισκέπτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυο λέξεις χαρακτηρίζουν την γαστρονομική εμπειρία εδώ: απόλαυση και μυσταγωγία. 

Λεπτομέρεια από τον χώρο του εστιατορίου Manna / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida
Λεπτομέρεια από τον χώρο του εστιατορίου Manna / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida

To φαγητό είναι μια αλληλουχία από πιάτα με γεμάτη γεύση, που έχουν κάτι πολύ οικείο, βαθύτατα ελληνικό και ταυτόχρονα είναι καλοδουλεμένα τεχνικά, με μια μεστή νοστιμιά που πατά με το ένα πόδι στη νοσταλγία και με το άλλο στη μαγειρική καινοτομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος
Ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος, όχι τυχαία, έχει αναδειχθεί σε σεφ-σταρ, υπογράφοντας το φαγητό σε διεθνώς προβεβλημένα εστιατόρια αξιώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό: Από το Scorpios και το Noema στη Μύκονο, μέχρι τη Σίφνο, την Κύπρο, το Σικάγο, το Μεξικό, την Τουρκία, την Πούντα Κάνα και το Λονδίνο.

Ο ταλαντούχος σεφ, έχει αξιοποιήσει μια σπουδαία μαγειρική κληρονομιά, με βαθιά γνώση στη διαχείριση του κρέατος, έχοντας περάσει τα παιδικά του χρόνια στην φημισμένη, οικογενειακή παραδοσιακή ταβέρνα «Τα Βλάχικα» της Βάρης που έδωσε όνομα σε ολόκληρη την περιοχή, την οποία συνδύασε με μια κοσμοπολίτικη αντίληψη για το φαγητό, με γαστρονομικές τεχνικές και μυστικά από τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εμπειρία μας βήμα-βήμα και τι αξίζει να δοκιμάσετε

Ως καλωσόρισμα μαζί με το κρασί, έρχεται στο τραπέζι ένα ψωμάκι ρίγανης τυλιγμένο σε καλαμάκι από σουβλάκι, ψημένο με γερμανική τεχνική μισό στο φούρνο και μισό στη φωτιά. Συνοδεύεται από ένα παρθένο αγουρέλαιο από την Καλαμάτα και ένα μπολ με σπάνιες μαριναρισμένες ελιές Καλαμών που ονομάζονται ελέφαντες, καθώς είναι οι μεγαλύτερες της παραγωγής. 

Σούπα με κάστανα / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida
Σούπα με κάστανα / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida

Δοκιμάζοντας το πρώτο πιάτο, μια σούπα από κάστανα, καλοκαβουρντισμένο σύγκλινο, αφρό τρούφας και μανιτάρια -που έχουν περάσει από τη διαδικασία του lacto-fermentation (γαλακτοζύμωση με την οποία τα βακτήρια διασπούν τα σάκχαρα στα τρόφιμα και σχηματίζουν γαλακτικό οξύ), η οποία δίνει στα κάστανα μια πιο βαθιά, πιο έντονη γεύση από το δάσος-, ξέρω ήδη ότι εδώ θέλω και θα έρθω ξανά πολύ σύντομα για φαγητό, με ή ακόμα και χωρίς διαμονή στο ξενοδοχείο. Ο δρόμος είναι τόσο εύκολος και σύντομος που μπορεί κάποιος να έρθει για να κάνει απλώς πεζοπορία στο δάσος και να δειπνήσει μετά στο εστιατόριο αυτό, απολαμβάνοντας τις μεστές και πλούσιες γεύσεις του Αθηναγόρα Κωστάκου. 

Jacket potatoes, στην εκδοχή του Manna / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida
Jacket potatoes, στην εκδοχή του Manna / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δοκιμάσαμε τις jacket potatoes, στην εκδοχή του Manna, δηλαδή, μια πατάτα μαγειρεμένη μέσα στα κάρβουνα, αχνισμένη μέσα σε αλουμινόχαρτο, τοποθετημένη πάνω σε μια βελουτέ από πράσα και πασπαλισμένη με ντόπια παλαιωμένη γραβιέρα, τρούφα χειμερινή και τηγανητά πράσα.

Ψητή πατάτα στα κάρβουνα με παλαιωμένη γραβιέρα, τρούφα χειμερινή και τηγανητά πράσα / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida
Ψητή πατάτα στα κάρβουνα με παλαιωμένη γραβιέρα, τρούφα χειμερινή και τηγανητά πράσα / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida

Το απόλυτο γευστικά comfort πιάτο που θες να φας μετά από μια πεζοπορία στο δάσος, αλλά που αναδεικνύεται σε εστιατορική γαστριμαργική λιχουδιά με πλούσια γεύση που δεν θα ξεχάσεις. 

Τραχανότο με μανιτάρια / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida
Τραχανότο με μανιτάρια / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξίσου comfort πιάτο του βουνού και το τραχανότο με ντόπιο τραχανά με κατσικίσιο γάλα, μαγειρεμένος με κατσικίσιο τυρί, βούτυρο από μανιτάρια πορτσίνι και ψητά πορτσίνι, πασπαλισμενα κατά το σερβίρισμα με τριμμένο μαύρο σκόρδο και καμένο πράσο. 

Μάγουλα αγριογούρουνου με χυλοπίτες / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida
Μάγουλα αγριογούρουνου με χυλοπίτες / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida

Δοκιμάσαμε επίσης τα μάγουλα αγριογούρουνου εκτροφής με σάλτσα μαυροδάφνης από την Πάτρα, ένα μείγμα μπαχαρικών με βαση το κεδρόμηλο και χειροποίητες χυλοπίτες με βούτυρο μανιταριών σε ζύμωση και πίκλες από καρότο και κρεμμύδι σε όσμωση, με μυρώνια.

Αρνίσιο χεράκι / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida
Αρνίσιο χεράκι / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιάτο με το οποίο γίνεται το φινάλε είναι και το signature πιάτο του Manna: το φημισμένο αρνίσιο χεράκι στον ξυλόφουρνο με άγρια ρίγανη, καπνιστό αλάτι και μια λεμονάτη -κολασμένη- σάλτσα από τα ζουμιά του κρέατος που έχει σιγοψηθεί, όπως έχουμε ήδη πει παραπάνω, για δεκαεπτά ώρες πριν μπει σε ανοιχτή φωτιά για να ξεροψηθεί η πετσούλα του και να γίνει κριτσανιστή. Το συνοδεύσαμε με ψητές πιπεριές Φλωρίνης με λάδι σκόρδου και ξύδι. Και με παντζάρια ψητά με ντόπιο πρόβειο γιαούρτι, παντζαρόφυλλα, βινεγκρέτ και μια γευστικότατη πέστο από κουκουνάρια και καρύδια. Το κρέας ήταν αυτό που λέμε «λουκούμι»: τρυφερό εσωτερικά, γεμάτο χυμούς και τραγανό εξωτερικά, δηλαδή κρέας που όταν το κόβεις έχει ήχο και είναι η επιτομή του λαχταριστού food porn που βλέπουμε στο Instagram. 

Μπαμπάς με Metaxa / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida
Μπαμπάς με Metaxa / Φωτογραφία:Μανος Λειβαδάρος/iefimerida

Τέλος, από τα επιδόρπια, δοκιμάσαμε τον μπαμπά με Metaxa. Μεθυστικός επίλογος για μια απολαυστική βραδιά. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: Κορφοξυλιά Μαγουλιάνων, Αρκαδία, τηλ. 2710 309009
mannaarcadia.gr | instagram.com/mannaarcadia
Τιμές εστιατορίου: 80 με 110 ευρώ το άτομο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ