Σε μια εξοχική γειτονιά της Αθήνας, τη Λυκόβρυση, άνοιξε πριν κάποιους μήνες μια σύγχρονη ελληνική ταβέρνα, με όλη τη σημασία του όρου.
Πρόκειται για τον Kedro του σεφ Γιάννη Παρίκου (βλ. Varourko Seaside, Spondi, Hytra) ο οποίος ουσιαστικά είναι μια μεταφορά του ομώνυμου υπερεπιτυχημένου concept της Πάρου στην Αθήνα.
Καλοκαιρινή αύρα και χειμωνιάτικη θαλπωρή σε κομψό συνδυασμό
Μπορεί στη Λυκόβρυση να μην υπάρχουν κέδροι, όπως στον Αμπελά της Πάρου, υπάρχει όμως το καταπράσινο πάρκο του δημοτικού κολυμβητηρίου και τα δέντρα των γύρω δρόμων που περιστοιχίζουν τον μεγάλο και ανοιχτό χώρο αυτής της ταβέρνας. Το λευκό και οι λιτές γραμμές κυριαρχούν ενώ τα ξεκάθαρα κυκλαδίτικα διακοσμητικά στοιχεία σε ταξιδεύουν κατευθείαν στα καλοκαίρια στο νησί. Το ξύλινο πάτωμα, τα τραπεζοκαθίσματα και το μεγάλο στρογγυλό τζάκι στο εσωτερικό κομμάτι της σάλας εκπέμπουν ζεστασιά. Την ίδια ακριβώς ζεστασιά που χαρίζουν και τα χαμόγελα του ευγενικού και γρήγορου σέρβις. Με δύο λόγια, ο Kedros θυμίζει θερινές διακοπές και χειμερινή χαλάρωση ταυτόχρονα γι αυτό είναι το ιδανικό καθημερινό στέκι.
Νόστιμο ελληνικό φαγητό σε πραγματικά προσιτές τιμές
Αν ο εντυπωσιακός χώρος είναι το πρώτο πράγμα που κλέβει τις εντυπώσεις εδώ, το δεύτερο είναι σίγουρα τα πιάτα και οι τιμές τους που ξεκινούν από 6 ευρώ (και δεν ξεπερνούν τα 18 ευρώ). Η ποικιλία είναι όσο μεγάλη χρειάζεται για να μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα της παρέας. Ταυτόχρονα είναι και όσο περιορισμένη πρέπει ώστε να μη χαοθείς και πελαγώσεις όταν αντικρίσεις τον κατάλογο και έρθει η ώρα να διαλέξεις αυτά που θέλεις να δοκιμάσεις. Η βάση των πιάτων σε ό,τι αφορά τις συνταγές και τα υλικά είναι παραδοσιακή, μιλάμε δηλαδή για μεζέδες που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε.
Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και στοιχεία δημιουργικότητας που τους φέρνουν στο σήμερα χωρίς να επισκιάζουν την ουσία που είναι η ανάδειξη των αγνών υλικών και της μεστής, ελληνικής γεύσης τους. «Επιλέγουμε προσεκτικά τις πρώτες ύλες μας από παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Παρίκος. Οι ποσότητες είναι γενναιόδωρες, παραπάνω από αυτές των κλασικών μεζέδων που έχουμε συνηθίσει, ενώ τεχνικά είναι το αποτέλεσμα είναι άρτιο, αρωματικά και γευστικά ισορροπημένο σε κάθε μπουκιά.
Για αυτά τα πιάτα αξίζει να φτάσεις μέχρι τη Λυκόβρυση ακόμα κι αν μένεις στο Σούνιο
Στο Kedros δεν δοκίμασα κάτι που δεν μου άρεσε κι αυτό το λέω σπάνια και το γράψω ακόμα πιο σπάνια. Η βαθιά νοστιμιά όλων των πιάτων (συνολικά 10 δοκιμάσαμε την ημέρα που πήγαμε) δεν δείχνει μόνο την εμπειρία, τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο που περισσεύει σε αυτή την κουζίνα. Παράλληλα, αποδεικνύει περίτρανα ότι όταν ένας επαγγελματίας με μεγάλη και ζηλευτή πορεία στα αστεράτα εστιατόρια αποφασίζει να αφιερωθεί στην ελληνική κουζίνα το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι άψογο. Στην περίπτωση του Γιάννη Παρίκου οι διαπιστεύσεις στο fine dining, οι πολλλαπλές βραβεύσεις και η ταπεινότητα πηγαίνουν μαζί κι αυτό είναι σπάνιο, άρα και αξιέπαινο, γεγονός.
Η λευκή ταραμοσαλάτα με το αυγοτάραχο είναι σκέτο βελούδο ενώ τα παξιμάδια χαρουπιού που τη συνοδεύουν ισορροπούν την αλμύρα της με την ελαφριά γλύκα τους. Στην οσπριάδα πρωταγωνιστεί η γεμάτη γεύση των ρεβιθιών η οποία τονίζεται όσο πρέπει από το αβοκάντο, το τσίλι, το λεμόνι και τα μπόλικα φρέσκα μυρωδικά που περιέχει. Η καπνιστή μελιτζάνα έχει όλο το χαρακτηριστικό άρωμα που πρέπει και λιώνει στο στόμα μαζί με τη μυρωδάτη κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης και την πικάντικη φέτα Τριπόλεως που τη συνοδεύουν. Ο μαρινάτος γαύρος είναι ολόφρεσκος και ταιριάζει τέλεια με τα τραγανά χόρτα εποχής που σερβίρονται μαζί του ενώ η πλούσια τυρόπιτα με καταΐφι και μαρμελάδα σύκο που ψήνεται στο μαντέμι έχει γίνει δικαιολογημένα best seller. O τρυφερός μπακαλιάρος σε λεπτό, τραγανό κουρκούτι με μαύρο σκόρδο είναι τόσο λαχταριστός που δεν θα θέλεις να μοιραστείς με κανέναν τη μερίδα σου. Το ίδιο και το σιγομαγειρεμένο πρόβειο κότσι με πουρέ μελιτζάνας που είναι λουκούμι και λιώνει στο στόμα.
Παραδοσιακά γλυκίσματα και πλούσιος κατάλογος κρασιών και αποσταγμάτων
Τα γλυκά είναι σπιτικά, θυμίζουν αυτά που έβγαζαν οι μαμάδες μας στο τέλος κάθε οικογενειακού τραπεζιού. Λαχταριστός κορμός με μπισκότα, ζουμερή πορτοκαλόπιτα, πολίτικος μπακλαβάς με καϊμάκι και φυσικά γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού. Όσο για τα ποτά, η λίστα είναι προσεκτικά επιλεγμένη και περιλαμβάνει κρασιά, ούζα, τσίπουρα και μπύρες (στην πλειοψηφία τους ελληνικά) που ικανοποιούν ακόμα και τα πιο ψαγμένα γούστα. Τα απολαύσαμε εξίσου με το φαγητό συζητώντας με τον σεφ για τα επόμενα του σχέδια που περιλαμβάνουν τη νέα εποχή του Artisanal της Κηφισιάς που ανοίγει σε λίγες ημέρες και φέρει επίσης την υπογραφή του.