Δέκα μαγαζιά της πόλης με φρέσκα και χειροποίητα γλυκά που μοσχοβολάνε βούτυρο και είναι λουσμένα με σιρόπι.
Κάθε γλυκατζής που σέβεται τον εαυτό του έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του για τα γλυκά ταψιού. Μπακλαβάδες, γαλακτομπούρεκα, ραβανί, σάμαλι και καρυδόπιτες είναι τα αγαπημένα της γιορτής αλλά και της καθημερινότητας για εμάς τους Έλληνες. Η πιο απολαυστική κατάληξη κάθε κυριακάτικου τραπεζιού, το δώρο που κάνουμε στις επισκέψεις για ονομαστικές γιορτές, αυτό που φτιάχνουμε σε γάμους και βαφτίσεις. Ακόμα και όταν καθόμαστε σε ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο ένα σιροπιαστό είναι πάντα η πρώτη μας επιλογή, πλάι σε έναν μερακλήδικο ελληνικό καφέ βέβαια. Και χωρίς ιδιαίτερη αφορμή όμως, αρκεί μια απλή λιγούρα για γλυκό για να μας οδηγήσει στην πόρτα ενός αθηναϊκού ζαχαροπλαστείου που τα φτιάχνει όλα αυτά όπως πρέπει.
Το Πρώτο
Εδώ και 70 χρόνια αυτή η οικογενειακή επιχείρηση φτιάχνει λαχταριστά χειροποίητα γαλακτομπούρεκα που μοιάζουν σαν να βγήκαν μόλις από τον φούρνο της μαμάς σου. Είναι παχουλά με μπόλικη βελούδινη κρέμα μέσα ενώ τα φύλλα τους, που είναι βουτυρωμένα και ψημένα ολόσωστα, μένουν τραγανά ακόμα και μετά το γενναιόδωρο σιρόπιασμα. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια έχουμε δύο σε ένα αφού αυτό το μαγαζί κάνει και καταπληκτικό μπακλαβά, ζουμερό και τραγανό, γεμάτο καρύδια και αμύγδαλα.
Εθ. Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα, τηλ.: 210 4610 678
Τριανταφύλλου
Παρότι είναι σχετικά καινούργιο ξεχώρισε αμέσως για την ποιότητα και τη γεύση του γαλακτομπούρεκου που φτιάχνει. Η κρέμα του είναι αφράτη και απαλή ενώ τα φύλλα είναι ξεροψημένα με φίνο και ανάλαφρο σιρόπι. Μικρά και μεγάλα ταψάκια, έχει διάφορα για να διαλέξετε. Πωλείται φυσικά και σε κομμάτια ενώ φτιάχνεται και με κανταΐφι για τους λάτρεις αυτής της εναλλακτικής.
Ευτυχίδου 2, Πλ. Πλαστήρα, Παγκράτι, τηλ.: 210 7565 288
Παπαπαρασκευάς
Για χρόνια τον ξέραμε μόνο για τις θεϊκές καριόκες του τις οποίες μάλιστα μπορούσαμε να απολαύσουμε μόνο στην Ξάνθη. Ευτυχώς έχει πλέον και μαγαζί στην Αθήνα όπου φτιάχνουν το πιο μαστιχάτο σάμαλι της πόλης. Σιμιγδάλι, φρέσκο γιαούρτι, μαστίχα Χίου και το απαραίτητο καβουρδισμένο αμυγδαλάκι πάνω από κάθε κομμάτι φυσικά. Κάθε κουταλιά λιώνει στο στόμα. Επίσης κάνει και θεσπέσιο ραβανί και μάλιστα πολίτικο με αφράτη κρέμα και κανέλα από πάνω.
Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8980 220
Το γαλακτομπούρεκο της Χριστίνας
Εδώ η δουλίτσα γίνεται επιτόπου. Όλη την ημέρα ο φούρνος ψήνει γαλακτομπούρεκα με κρέμα πλούσια, φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα και σιμιγδάλι, και φύλλα αλειμμένα με αγελαδινό βούτυρο πρώτης ποιότητας, τα οποία σιροπιάζονται αμέσως. Άλλωστε το γαλακτομπούρεκο δεν τρώγεται αλλιώς παρά μόνο έτσι, δηλαδή φρέσκο και ζεστό.
Γεωργίου Παπανδρέου 165, Μεταμόρφωση, τηλ.: 210 2819 479
Κοσμικόν
Πρόκειται για τη σταθερότερη αξία ολόκληρης της πόλης αφού αυτό το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο κυριολεκτικά μας έχει μεγαλώσει όλους. Εκλεκτά υλικά και πατροπαράδοτη συνταγή κάνουν το αποτέλεσμα πάντα τέλειο. Και ενώ το κλασικό είναι best seller αυτό που τα τελευταία χρόνια κερδίζει δίκαια όλο και περισσότερο έδαφος είναι η βερσιόν με το φύλλο κανταΐφι. Όσο για τους μπακλαβάδες, είναι εξίσου υπέροχοι σε όλες τις εκδοχές τους, από τον all time classic με το καρύδι μέχρι αυτόν με το φιστίκι.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 69, Άγιος Ελευθέριος, τηλ. 210 2023 350
Βάρσος
Το ιστορικό αυτό ζαχαροπλαστείο ίσως να είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Αθήνα που φτιάχνει ακόμα γλυκό Κοπεγχάγη. Πρόκειται για ένα σιροπιαστό, μεταξύ αμυγδαλόπιτας-καρυδόπιτας και μπακαλαβά, που πρωτοφτιάχτηκε πριν δύο αιώνες προς τιμή του Γεωργίου Α΄που ήταν Δανός. Αξίζει να πάτε μέχρι εκεί για να το δοκιμάσετε αλλά και για να απολαύσετε την επίσης καλοφτιαγμένη καρυδόπιτα του και τα υπόλοιπα γλυκά ταψιού που τα κάνει άψογα, όλα με δικό του βούτυρο.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τη.: 210 8012 472
Georgios Galifianakis
Αυτό το μαγαζί θα το αναγνωρίσετε από την ουρά που θα δείτε στην πόρτα του. Αν και είναι πρακτικά εκτός Αθηνών φτάνουν ως εκεί καθημερινά άπειροι πελάτες για να γευτούν το μοναδικό γαλακτομπούρεκο που φτιάχνει από εκλεκτά υλικά. Η κρέμα βράζει αποκλειστικά και μόνο σε χάλκινα καζάνια που είναι τα καλύτερα γι αυτή τη δουλειά, τα φύλλα στρώνονται με προσοχή και συγκεκριμένο τρόπο, ο χρόνος ψησίματος είναι ακριβέστατος και το σιρόπιασμα γίνεται αργά και ευλαβικά. Πάρτε κατευθείαν ταψάκι, ένα κομμάτι δεν είναι ποτέ αρκετό. Επίσης δοκιμάστε και την αφράτη καρυδόπιτά του, είναι το ίδιο λαχταριστή.
Αυλακίου, Πόρτο Ράφτη, τηλ.: 2299 076 692
Μαστρονικόλας
Στον Πειραιά δεν ξέρουν άλλο γαλακτομπούρεκο εκτός από του Μαστρονικόλα. Φτιάχνεται πάνω από ένα αιώνα με ίδια και απαράλλαχτη συνταγή και πρώτες ύλες εξαιρετικής ποιότητας. Μοσχοβολάει αγνό γάλα και βούτυρο και γίνεται με ιδιαίτερη τέχνη και προσοχή στη λεπτομέρεια. Εκτός από το ξακουστό γαλακτοπωλείο βέβαια κάνει και άλλα ωραία όπως χειροποίητο παγωτό σε διάφορες γεύσεις. Τώρα όμως μιλάμε για γλυκά ταψιού οπότε μια καλή ιδέα είναι να πάρετε και μερικά κομμάτια γιαννιώτικου μπακλαβά με φύλλο κρούστας, κανταΐφι και ξηρούς καρπούς.
Κάσου 21, Καλλίπολη, τηλ.: 210 4523 378
Baklavas
Μπακλαβάδες πολίτικοι που κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Φύλλο διάφανο, καλά βουτυρωμένο, γεμάτο φιστίκι και ελαφρύ σιρόπι που μοσχοβολάει. Θα βρείτε δεκάδες επιλογές που καλύπτουν ακόμα και τα πιο ιδιαίτερα γούστα. Επίσης, κολασμένο εκμέκ με βουβαλίσιο καϊμάκι και ζουμερό κιουνεφέ γεμάτο λιωμένο τυρί.
Ερμού και Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3213 959
Τίλλας
Στις προσφυγικές γειτονιές βρίσκεις τα καλύτερα σιροπιαστά, όλοι το ξέρουν αυτό. Τα ταψιά του ιστορικού Τίλλα της Νέας Φιλαδέλφειας που υπάρχει από το 1964 είναι μονίμως γεμάτα με βουτυρένια γαλακτομπούρεκα, ζουμερούς μπακλαβάδες, πλούσιες καρυδόπιτες, φουσκωτά ραβανί και λαχταριστά σάμαλι. Απολαύστε τα στον καταπράσινο κήπο του μαζί με καφεδάκι ή πάρτε τα σε κουτί με κορδέλα για το σπίτι αλλά και τους αγαπημένους σας που γιορτάζουν.
Αγίας Τριάδας 2, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2514 007