Ο κορυφαίος γευσιγνώστης Πάνος Δεληγιάννης και η επιτροπή των FNL Best Restaurant Awards 2025 επέλεξαν τα κορυφαία εστιατόρια σε όλη τη χώρα.
Με μια λαμπερή τελετή στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 19 Μαΐου, η απονομή των φετινών Βραβείων FNL. Ο γευσιγνώστης Πάνος Δεληγιάννης, ιδρυτής του The Food and Leisure Guide και εμπνευστής του σημαντικού αυτού θεσμού της ελληνικής γαστρονομίας, σε συνεργασία με την επιτροπή FNL Best Restaurant Awards 2025, ανέδειξαν τα 263 καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς, καθώς και τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στην ελληνική γαστρονομική σκηνή, με σεφ της χρονιάς τον εξαιρετικό Παναγιώτη Γιακαλή.

Την τελετή απονομής παρουσίασαν η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος, ενώ μεταδόθηκε, για πρώτη φορά ζωντανά, μέσω του καναλιού του FNL στο YouTube, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους φίλους της γαστρονομίας να παρακολουθήσουν το γεγονός σε πραγματικό χρόνο.

«Η φετινή διοργάνωση ανέδειξε εστιατόρια από ολόκληρη τη χώρα, με τις διακρίσεις να αποτυπώνουν την ποιότητα, τη δημιουργικότητα και το όραμα που διαμορφώνουν τη νέα εποχή της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις κορυφαίες διακρίσεις, το Etrusco στην Κέρκυρα διατήρησε για ακόμη μία χρονιά την ανώτατη αξιολόγηση των τεσσάρων αστεριών. Στην κατηγορία των τριών αστεριών αναβαθμίστηκαν φέτος τα Pelagos στο Four Seasons Astir Palace και το The Private Kitchen στο Mandarin Oriental Costa Navarino, ενώ σταθερή παραμένει η παρουσία κορυφαίων εστιατορίων, όπως τα Botrini’s, Delta, Lauda, Selene και Squirrel. Στην κατηγορία των δύο αστεριών ξεχώρισαν νέες δυναμικές προσθήκες, όπως το Basegrill στη Γλυφάδα, το Pharaoh, το Makris Athens και το ΝΥΝ ΕΣΤΙ στο ΕΜΣΤ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η άνοδος εστιατορίων νησιωτικών προορισμών, όπως το Yevo στη Μύκονο και το Perivolas στη Σαντορίνη.
Συνολικά 62 εστιατόρια τιμήθηκαν με δύο αστέρια, 34 εκ των οποίων για πρώτη φορά. Επιπλέον, 189 εστιατόρια απέσπασαν ένα αστέρι, ενώ 25 χαρακτηρίζονται ως Newcomers και 34 ως New Entries.
Φέτος, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ειδικά βραβεία, τα οποία ενισχύθηκαν με νέες θεματικές που αναδεικνύουν σημαντικές διαστάσεις της σύγχρονης γαστρονομίας. Το Sustainability Award, σε συνεργασία με την Blue Marble, απονεμήθηκε στο εστιατόριο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, για την ηγετική του στάση σε θέματα βιωσιμότητας. Ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο ήταν το βραβείο Greek Culinary Ambassador, το οποίο φέτος απονεμήθηκε στον Φίλιππο Χρονόπουλο, σεφ του Palais Royal στο Παρίσι - τον μοναδικό Έλληνα με δύο αστέρια Michelin στο εξωτερικό. Το βραβείο αυτό σηματοδοτεί το στρατηγικό άνοιγμα των FNL Awards στο διεθνές κοινό, το οποίο ήδη ξεκίνησε με την ένταξη πέντε διεθνών μελών στην επιτροπή αξιολόγησης, περιλαμβάνοντας καταξιωμένους δημοσιογράφους, influencers και επαγγελματίες από παγκόσμιους θεσμούς», εξηγούν οι διοργανωτές των FNL Best Restaurant Awards.

Πώς γίνεται η επιλογή των εστιατορίων από την επιτροπή
«Η τελική λίστα διαμορφώνεται από την πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή του FNL Guide και είναι αποτέλεσμα αμέτρητων γαστρονομικών οδοιπορικών και δοκιμών, απ’ άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, πολλών παραγωγικών debates και ανταλλαγών απόψεων, αλλά κυρίως της τεχνογνωσίας και του πάθους της πιο έμπειρης και έγκυρης ομάδας γευσιγνωστών που διαθέτει η χώρα μας. Αναφορικά με τη διαδικασία των FNL Best Restaurant Awards, η επιτροπή αξιολογεί τα εστιατόρια με τα διάσημα πλέον αστέρια του FNL, χωρίζοντάς τα παράλληλα σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική πρόταση και το στυλ τους.
Η διαφοροποίηση όμως ανάμεσα στο ένα αστέρι και στα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στη φιλοσοφία αξιολόγησης του FNL. Ενώ τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους, δεδομένου ότι ακολουθείται η λογική τού "καλό στην κατηγορία του", τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ό,τι αφορά τη γαστρονομική τους ποιότητα. Έτσι, ενώ με ένα αστέρι μπορεί να αξιολογηθεί ένα all day restaurant, ένα bistro, αλλά και ένα πολυτελές, γαστρονομικό εστιατόριο, ως καλό στην κατηγορία του, στις επόμενες βαθμίδες, των δύο, τριών και τεσσάρων αστεριών, θα πρέπει η γευστική τους ποιότητα να είναι απολύτως του ίδιου επιπέδου, ανεξαρτήτως στυλ.
Ξεκάθαρη έμφαση δίνεται στην κουζίνα της χώρας μας και στα τοπικά προϊόντα, με την ελληνική γαστρονομία να χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες. Τιμώνται, έτσι, τόσο οι θεματοφύλακες της παραδοσιακής κουζίνας, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για οποιονδήποτε θελήσει να αποδώσει με δημιουργικό τρόπο τις γεύσεις αυτού του τόπου, όσο και εκείνοι που την αποδίδουν εύστοχα με μια μοντέρνα αισθητική, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, μέχρι και οι απόλυτοι εκφραστές της ύψιστης εκδοχής της, που μεταφράζεται ακόμη και ως μαγειρική καλλιτεχνία», εξηγούν οι διοργανωτές του θεσμού.
FNL Best Restaurant Awards: Η λίστα με τους νικητές για το 2025
Αυτά είναι τα 15 ειδικά βραβεία και τα 263 εστιατόρια σε ολόκληρη την Ελλάδα που κερδίζουν ένα τουλάχιστον αστέρι το 2025 όπως τα αξιολόγησε η επιτροπή των FNL Best Restaurant Awards. Και, βέβαια, η δεκάδα της The List 2025.

Φέτος, στα όγδοα FNL Best Restaurant Awards βραβεύονται 263 εστιατόρια από ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα αστέρι κερδίζουν 188 εστιατόρια και από αυτά τα 52 για πρώτη φορά.

Με δύο αστέρια αξιολογούνται 62 εστιατόρια, εκ των οποίων τα 34 για πρώτη φορά. Τρία αστέρια κερδίζουν 11 εστιατόρια, τα δύο από αυτά για πρώτη φορά, ενώ ένα μόνο εστιατόριο πετυχαίνει και φέτος την ανώτατη αξιολόγηση των τεσσάρων αστεριών! Ακόμα έχουμε 25 Newcomers & 34 New Entries, ενώ 26 εστιατόρια έχασαν τα αστέρια τους. Η λίστα ολοκληρώνεται με 15 ειδικά βραβεία και, βέβαια, το top 10 της The List 2025 by FNL Best Restaurant Awards.
*Ως newcomer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.

4 ΑΣΤΕΡΙΑ
Διατηρεί τέσσερα αστέρια
- Etrusco, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Κέρκυρα

3 ΑΣΤΕΡΙΑ
Κερδίζουν φέτος τρία αστέρια

- Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Βουλιαγμένη) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- The Private Kitchen, Mandarin Oriental Costa Navarino, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Πελοπόννησος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Διατηρούν τρία αστέρια:
- Botrini’s, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Χαλάνδρι)
- Delta, Κ.Π.Ι.Σ.Ν., Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Φάληρο)
- Elements, Canaves Oia Epitome Hotel, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Σαντορίνη
- Lauda, Andronis Boutique Hotel, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Σαντορίνη
- Mylos By The Sea, Εστιατόριο για Ψάρι, Λέρος
- Selene, Katikies Garden, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Σαντορίνη
- Σπονδή, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Παγκράτι)
- Squirrel, The Danai, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Χαλκιδική
- Veritable, Ευρωπαϊκές Κουζίνες, Αθήνα (Νέο Ψυχικό)

2 ΑΣΤΕΡΙΑ
Κερδίζουν φέτος δύο αστέρια

Αθήνα, Θεσσαλονίκη & ηπειρωτική Ελλάδα
- Basegrill, Εστιατόριο για Κρέας, Αθήνα (Γλυφάδα) NEWCOMER
- Brutus Tavern, Εστιατόριο για Κρέας, Αθήνα (Κολωνάκι) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- dex.Silo.01, Dexamenes Seaside Hotel, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Ηλεία-Πελοπόννησος NEW ENTRY
- Gallina, Modern Bistro, Αθήνα (Κουκάκι) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- Kamares, Eagles Resort, Χαλκιδική, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα NEW ENTRY
- Kinjo, Fusion & Ethnic, Αθήνα (Βριλήσσια) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- Makris Athens, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Θησείο) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- ΝΥΝ ΕΣΤΙ, Ε.Μ.Σ.Τ. , Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Συγγρού) ΝΕWCOMER
- Pharaoh, Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα, Αθήνα (Εξάρχεια) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- Salonika, Makedonia Palace Hotel, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Θεσσαλονίκη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- Sense, Athens Was Hotel, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Αθήνα (Κέντρο) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- Χαρούπι, Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα, Θεσσαλονίκη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Νησιά
- Βενετσιάνικο Πηγάδι, Σύγχρονη Διεθνής Κουζίνα, Κέρκυρα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- Hasika, Γαστροταβέρνα, Ρέθυμνο-Κρήτη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- Lycabettus Restaurant, Σύγχρονη Διεθνής Κουζίνα, Andronis Luxury Suites, Σαντορίνη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- Melia, Lesante Blu, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Ζάκυνθος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- Meraki Restaurant Mykonos, Cavo Tagoo, Fusion & Ethnic, Μύκονος ΑΝΑΒΘΜΙΣΗ
- Papaioannou Restaurant, Εστιατόριο για ψάρι, Μύκονος NEWCOMER
- Perivolas Restaurant, Perivolas Hotel, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Σαντορίνη NEWCOMER
- Προσήλιο, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Ζάκυνθος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
- Yevo, Bill & Coo Suites, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Μύκονος NEWCOMER

Διατηρούν δύο αστέρια
Αθήνα, Θεσσαλονίκη & ηπειρωτική Ελλάδα

- Aleria, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Αθήνα (Μεταξουργείο)
- Anama, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Γιάλοβα Μεσσηνίας
- Andromeda Restaurant, The Danai, Σύγχρονη Διεθνής Κουζίνα, Χαλκιδική
- Basegrill, Εστιατόριο για Κρέας, Αθήνα (Περιστέρι)
- Cookoovaya, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Αθήνα (Ιλίσια)
- CTC, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Μεταξουργείο)
- Δέκα Τραπέζια, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Θεσσαλονίκη
- Hervé, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Πετράλωνα)
- Hytra, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Κέντρο)
- Matsuhisa Athens, Fusion & Ethnic, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
- Μαύρη Θάλασσα, Εστιατόριο για Ψάρι, Θεσσαλονίκη
- Oliviera, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Mandarin Oriental Costa Navarino, Πελοπόννησος
- Over Water, Sani Asterias, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Χαλκιδική
- Papaioannou Restaurant, Εστιατόριο για Ψάρι, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
- Patio, The Margi Hotel, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
- Seeds, Σύγχρονη Διεθνής Κουζίνα, Αθήνα (Ιλίσια)
- Soil, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Παγκράτι)
- Τραβόλτα, Εστιατόριο για Ψάρι, Αθήνα (Περιστέρι)
- The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Χαλκιδική
- Trizoni Exclusive, Εστιατόριο για Ψάρι, Θεσσαλονίκη
- Tudor Hall, King George Hotel, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Σύνταγμα)
- Vezené Athens, Modern Bistro, Αθήνα (Ιλίσια)

Νησιά
- Alemagou, High End Beach Restaurant, Μύκονος
- Beefbar Mykonos, Εστιατόριο για Κρέας, Μύκονος
- Botrini’s, Katikies Santorini Hotel, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Σαντορίνη
- Cabbanes, Myconian Villa Collection, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Μύκονος
- Cantina, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Σίφνος
- César Meze Bar, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Λίνδος-Ρόδος
- Elemes Cretan Cuisine, Abaton Island Resort & Spa, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Χερσόνησος - Κρήτη
- Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Πάρος
- Idol, Modern Bistro, Σαντορίνη
- Lygaria, Kea Retreat, Σύγχρονη Διεθνής Κουζίνα, Κέα
- Makris Degustation Restaurant, Domes Miramare Corfu, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Κέρκυρα
- Μαραθιά, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Τήνος
- Μαυρίκος, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Λίνδος-Ρόδος
- Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Ρόδος
- Noēma, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Μύκονος
- Petra, Canaves Oia Hotel, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Σαντορίνη
- Pomo D’ Oro, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Κέρκυρα
- Scorpios, High End Beach Restaurant, Μύκονος
- Varoulko Santorini, Grace Hotel, Εστιατόριο για Ψάρι, Σαντορίνη

1 ΑΣΤΕΡΙ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κερδίζουν φέτος αστέρι
- Ateno, Αθήνα (Κέντρο) NEWCOMER
- Fresh Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY
- Όλυμπος Νάουσα, On Residence, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
- Olvo, Andronis Minois, Πάρος NEW ENTRY
- Pacman, Andronis Arcadia, Σαντορίνη NEW ENTRY
- Pietra Restaurant, Mayor Hotels & Resorts, Κέρκυρα NEWCOMER

Διατηρούν το αστέρι
- 7 Steak Lounge, De Sol Hotel & Spa, Σαντορίνη
- Αλμυρίκι, Κορινθία- Πελοπόννησος
- Apiri Greek Eatery, Ηράκλειο - Κρήτη
- Avli, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Ρέθυμνο - Κρήτη
- Baos Mykonos, Myconian Korali Relais & Chateau, Μύκονος
- Βερσαλλίες, Καλαμάτα-Πελοπόννησος
- Bostani, Verina Hotel, Σίφνος
- BUBO, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
- Cremnos, Acro Suites, Αγία Πελαγία-Κρήτη
- Cuvee, Aqua Blu Hotel, Κως
- Elia, Kapsaliana Village Hotel, Καψαλιανά - Αρκάδι Κρήτη
- Flow Dine & Wine, Olea All Suites Hotel, Ζάκυνθος
- Galea, Castello Infinity, Αγία Πελαγία-Κρήτη
- Hellas, Πεύκος-Ρόδος
- Κυρ-Γιάννη Εστιατόριο, Νάουσα-Μακεδονία
- Κοντοσώρος, Ξινό Νερό-Μακεδονία
- Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
- Manna Hotel-Restaurant, Αρκαδία- Πελοπόννησος
- Metropolis Roof-garden, Electra Metropolis Hotel, Αθήνα (Κέντρο)
- Metsovo 1350M., Gran Forest Metsovo, Μέτσοβο
- Mosaico Gastro Wine Bar, Horizon Beach Resort, Κως
- Naos, Σαντορίνη
- Οινοποιείο Σιγάλα, Σαντορίνη
- Old Mill, Elounda Mare, Ελούντα - Κρήτη
- Ορίζοντας, Πλάτανος-Σάμος
- Rendez-Vous, Antigoni Seaside Resort, Χαλκιδική
- Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
- Scala Premium Seafood Bar, Μάταλα-Κρήτη
- Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη
- Vai Palm Beach, Σητεία-Κρήτη
- Φοίνο, Καλαμάτα -Πελοπόννησος
- Ω3, Σίφνος
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κερδίζουν φέτος αστέρι
- Adamia, Canaves Ena, Σαντορίνη NEWCOMER
- Αμπελοστράτες, Ζάκυνθος NEW ENTRY
- Bostani Restaurant, Lesante Cape hotel, Ζάκυνθος NEW ENTRY
- Coozest, Bill & Coo Coast, Μύκονος NEWCOMER
- Eteon, Ρόδος NEW ENTRY
- Κιτς και σ’ έφαγα, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
- Λευτέρης, Λέσβος NEW ENTRY
- Pheia, Pheia Hotel NEW ENTRY
- Santorinia, Σαντορίνη NEWCOMER
- Τρύπας, Αρκιοί NEW ENTRY
- Διατηρούν το αστέρι
- Απόμερο, Καρδίτσα-Θεσσαλία
- Αρακλειά, Ηρακλειά
- Βάταλος, Φραγκοκάστελο - Κρήτη
- Γιουβετσάκια, Αθήνα (Γλυφάδα)
- Στου Βασιλαρακιού, Νάξος
- Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο-Μακεδονία
- Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας - Πελοπόννησος
- Ζέρζοβα, Αρκαδία-Πελοπόννησος
- Ηλίας Ταβέρνα, Ρόδος
- Ηλιομανώλης, Κάννεβος - Κρήτη
- Θωμάς (Ο), Σκλήθρο Φλώρινας-Μακεδονία
- Kalokéri, Αντίπαρος
- Κέδρος, Πάρος
- Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
- Κρίταμον, Αρχάνες - Κρήτη
- Λογάρι, Κάτω Γούβες, Ηράκλειο- Κρήτη
- Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα-Πελοπόννησος
- Λημέρι του Ληστή, Ρόδος
- Μαγειροτεχνείον Παράγκα, Ρόδος
- Μουρτούκαλης-Τα Μπακαλιαράκια, Άργος-Πελοπόννησος
- Ντουνιάς, Δρακώνα - Κρήτη
- Πανόραμα, Ασκύφου - Κρήτη
- Petrino Beach Restaurant, Νάξος
- Τα Πλατάνια, Καστελλόριζο
- Rosa’s, Σαντορίνη
- Santa Pacou, Πάρος
- Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι - Πελοπόννησος
- Χάρης, Νάξος
- Ταβέρνα του Οικονόμου (Πετράλωνα)
- Χρύσανθος, Ιωάννινα - Ήπειρος
- Χρυσόστομος, Χανιά - Κρήτη
- Ωρομέδων, Κως
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κερδίζουν φέτος αστέρι
- Almyvita, Χανιά NEWCOMER
- Dionysos, Elounda Beach, Ελούντα-Κρήτη NEW ENTRY
- Mákris, Domes of Elounda, Ελούντα-Κρήτη NEW ENTRY
- Salis wine-bistro, Χανιά NEW ENTRY
Διατηρούν το αστέρι
- GB Roof Garden, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Αθήνα (Σύνταγμα)
- Hygge, Σύρος
- Koukoumi Hotel-Restaurant (Vegan), Μύκονος
- Lio, Μύκονος
MODERN BISTRO
Κερδίζουν φέτος αστέρι
- Ασπασία, Λακωνική Μάνη NEW COMER
- Atopo Bistronomy, Modern Bistro, Καβάλα NEW ENTRY
- Epico, Myconian Deos, Μύκονος NEWCOMER
- Local, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
- Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
- Proveleggios, Αθήνα (Κεραμεικός) NEW ENTRY
- Rick’s Athens, Αθήνα (Κηφισιά) NEWCOMER

Διατηρούν το αστέρι
- Albergo Gelsomino, Κως
- Clochard, Θεσσαλονίκη
- Jerar, Αθήνα (Δάφνη)
- Mákris, Domes White Coast Milos
- Simul, Αθήνα (Κολωνάκι)
- Zurbaran, Αθήνα (Κολωνάκι)
ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
Κερδίζουν φέτος αστέρι
- Λακάνη Μαγειρικό Τεχνουργείο, Ρόδος NEWCOMER
- Μπόμπιρας, Λέσβος NEW ENTRY
- Σέρζα, Λέρος NEWCOMER
- Ταβέρνα των Φίλων, Αθήνα (Κολωνός) NEWCOMER
- Τρυγητής, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY

Διατηρούν το αστέρι
- Άκρα, Αθήνα (Παγκράτι)
- Βασιλικός, Καλλίπολη Πέλλας - Μακεδονία
- Broadway, Κως
- Θamon, Ιωάννινα
- Μαγαζάκι που Λέγαμε (Το), Ιωάννινα
- Mezen, Βόλος
- Mezen Salonica
- Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα
- Peskesi, Ηράκλειο - Κρήτη
- +Τροφή, Θεσσαλονίκη
- Tsiftis gastrokoutouki+, Αθήνα (Ιλίσια)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ
Κερδίζουν φέτος αστέρι
- Brasserie de la Bay, Mandarin Oriental Costa Navarino, Πελοπόννησος NEW ENTRY
- Brasserie Lorraine, Αθήνα (Κολωνάκι) NEW ENTRY
- Cabana, Sani Club, Ευρωπαϊκές Κουζίνες, Χαλκιδική NEW ENTRY
- Gorlomi, Αθήνα (Κολωνάκι) NEW ENTRY
- Ora by Ettore Botrini, One & Only Aesthesis, Αθήνα (Γλυφάδα) NEWCOMER
- Pizza Sapienza by Daniele Cason, Mandarin Oriental Costa Navarino, Πελοπόννησος NEW ENTRY

Διατηρούν το αστέρι
- Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη
- Il Borro Tuscan Bistro, Elounda Peninsula All Suite Hotel, Κρήτη
- Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
- Monzù, Αθήνα (Κηφισιά)
- Napul’e, Αθήνα (Βάρη)
- Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος

HIGH END BEACH RESTAURANTS
- Διατηρούν το αστέρι
- Krabo, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
- Nammos, Μύκονος

FUSION & ETHNIC
Κερδίζουν φέτος αστέρι
- Abra Ovata, Αθήνα (Βουλιαγμένη) NEW ENTRY
- Atole, Αθήνα (Κολωνάκι) NEW ENTRY
- Bond Beach Club, One & Only Kéa Island, Κέα NEWCOMER
- Helios, Four Seasons Astir Palace Athens, Αθήνα (Βουλιαγμένη) NEW ENTRY
- Kinjo Mykonos, Mykonian Naia, Μύκονος NEWCOMER
- RawBata, Αθήνα (Αμπελόκηποι) NEWCOMER

Διατηρούν το αστέρι
- Birdman, Αθήνα (Σύνταγμα)
- Byblos, Μύκονος
- Ex-Machina, Αθήνα (Παγκράτι)
- NYX, Academia Hotel, Αθήνα (Κέντρο)
- Matsuhisa Mykonos, Belvedere Hotel, Μύκονος
- Matsuhisa Paros, Avant Mar, Πάρος
- Matzenta Kuzina Del Sol, Χανιά - Κρήτη
- Sushimou, Αθήνα (Σύνταγμα)
- Tahir, Mandarin Oriental Costa Navarino, Πελοπόννησος
- Zuma Mykonos, Μύκονος
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ
Κερδίζουν φέτος αστέρι
- Γραβάδικα (Τα), Σιάτιστα-Μακεδονία NEW ENTRY
- Douma Vital Farm, Λάρισα NEW ENTRY
- Manari, Αθήνα (Κέντρο) NEWCOMER
Διατηρούν το αστέρι
- Beefbar Athens, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
- Beefbar, Andronis Arcadia Hotel, Σαντορίνη
- Βεργιώτικο, Βέροια
- Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη
- Drakoulis Dry & Raw, Αθήνα (Βούλα, Κολωνάκι)
- Εβίβα, Κορινθία-Πελοπόννησος
- Κρεοπωλείον 29, Καλαμάτα
- Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
- Τηλέμαχος Athens, Αθήνα (Σύνταγμα)
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ
Κερδίζουν φέτος αστέρι
- Atelier Papaioannou, Αθήνα (Σύνταγμα) NEWCOMER
- Ιώδιο, Αθήνα (Κολωνάκι) NEWCOMER
- Ουζερί Aegeon, Grand Resort Lagonissi, Αθήνα (Λαγονήσι) NEW ENTRY
- Ψαρόγιαννος, Sani Marina, Χαλκιδική NEW ENTRY
- ΨΙ by Mezen, Θεσσαλονίκη NEWCOMER

Διατηρούν το αστέρι
- Akti, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
- Αλλού Γυαλού, Σύρος
- Άργουρα, Αθήνα (Τζιτζιφιές)
- Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος
- Bluefish, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
- Blue Oyster, Πάρος
- Bony Fish Seafood Restaurant, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη
- Δουράμπεης, Αθήνα (Πειραιάς)
- Θαλασσάκι, Τήνος
- Κάβος 1964, Ίσθμια
- Μαρίνα, Χαλκιδική
- Mario Restaurant & Farm, Πάρος
- Marrone de Milos, Μήλος
- Milos, Αθήνα (Σύνταγμα)
- Νόμπελος, Ζάκυνθος
- Ουζερί Σκοτάδης, Αίγινα
- Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά)
- Piscis, Αθήνα (Πειραιάς)
- Saradari Fish Restaurant, Λιμένας Χερσονήσου – Κρήτη
- Sea Rock Paros, Πάρος
- Trizoni Sea Treasures, Χαλκιδική
- Varoulko Seaside, Αθήνα (Πειραιάς)
- Χιώνα, Χιώνα - Κρήτη
ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
- Βραβείο Συνολικής Προσφοράς: Ζαφείρης Τρικαλινός
- Βραβείο Προσφοράς στην Τοπική Παράδοση: Δημήτρης Καλαΐτζιδάκης
- Culinary Hero: Σωτήρης Ευαγγέλου
- Chef of the Year: Παναγιώτης Γιακαλής
- Greek Culinary Ambassador: Φίλιππος Χρονόπουλος
- Pastry Chef of the Year: Αλέξανδρος Κούφας
- Rising Star by The Macallan: Φίλιππος Σταμπουλής
- Artisan of the year by μ. Artisan Water: Γρηγόρης Χέλμης
- Best Culinary Destination (Hotel): Mandarin Oriental, Costa Navarino
- Restaurant manager of the year: Νίκος Χατζηπέτρος
- Best Service: Matsuhisa Athens
- Καλύτερο μπαρ εστιατορίου: Αθηναϊκή Ταράτσα
- Wine program of the year: Λίθοινον, Αθήνα (Σαρωνίδα) / Salis, Χανιά-Κρήτη
- Best guilty pleasures of the year: Hanky Panky
- Sustainability Award by Blue Marble: Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Νάουσα

Finalists
- Peskesi, Ηράκλειο Κρήτης
- Makris Athens, Αθήνα
- NYN ESTI, Αθήνα
- Pomo d’ Oro, Κέρκυρα

The List 2025 by FNL Best Restaurant Awards
«Αυτά είναι τα εστιατόρια που -για διαφορετικούς λόγους- μας συνάρπασαν περισσότερο αυτή τη χρονιά, αυτά που μας δημιούργησαν τα εντονότερα συναισθήματα, είναι οι δέκα "άχαστες" εμπειρίες! Είναι, με δυο λόγια, τα εστιατόρια εκείνα που, κατά σειρά προτεραιότητας, πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας για το 2025», σύμφωνα με τους διοργανωτές τoυ θεσμού.
- Pharaoh, Αθήνα (Νο 3 το 2024)
- Scorpios Mykonos, Μύκονος
- Etrusco, Κέρκυρα (Νο 2 το 2024)
- Manari, Αθήνα
- Delta Restaurant, Κ.Π.Ι.Σ.Ν. , Αθήνα (Νο 4 το 2024)
- dex.Silo.01, Dexamenes Hotel, Ηλεία-Πελοπόννησος
- Papaioannou Restaurant Vouliagmeni, Αθήνα
- Lygaria, Κέα (Νο 5 το 2024)
- Zuma Mykonos, Μύκονος
- Κάβος 1964, Ίσθμια-Πελοπόννησος

The List No 1 Club
- Μύλος by the Sea, Λέρος (2024)
- Pharaoh, Αθήνα (2025)
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η ελληνική κουζίνα στην καλύτερη στιγμή της - 21+1 γαστροταβέρνες και εστιατόρια με δοκιμασμένα καλό φαγητό
- «Δώδεκα πιάτα»: Η μεταμοντέρνα ταβέρνα μισελενάτου σεφ που μόλις άνοιξε στο Κουκάκι -Πολυέλαιοι, γύρος, παλιά λαϊκά
- Η λιχούδικη, μπρουτάλ μπολονέζ που έχει γίνει viral φέτος στην Αθήνα