Το Ekiben Kitchen, του Άρη Βεζενέ, απέκτησε αδερφάκι στα νότια. Ποια πιάτα ξεχωρίσαμε στο ιαπωνικό εστιατόριο.
Το Ekiben, το ιαπωνικό εστιατόριο, του Άρη Βεζενέ δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στο αστικό τοπίο: ένας σεφ με διεθνή φήμη αποφασίζει να συμπυκνώσει την τεχνική του, την εμμονή με τη λεπτομέρεια και τον βαθύ σεβασμό στην πρώτη ύλη.
Ekiben: Η φιλοσοφία πίσω από την προέλευση του ιαπωνικού ονόματος του μαγαζιού
Το όνομα Ekiben κρύβει τη δική του ιστορία. Στην Ιαπωνία, τα «ekiben» είναι τα προσεγμένα γεύματα που πωλούνται σε σταθμούς τρένων. Μικρά κουτιά, φτιαγμένα με φροντίδα, σχεδιασμένα για να συνοδεύσουν τον ταξιδιώτη στο δρόμο του. Δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια γαστρονομική τελετουργία μεταμφιεσμένη σε γρήγορο φαγητό. Σε αυτόν τον συμβολισμό στηρίζεται και το αθηναϊκό Ekiben: στο φαγητό που δημιουργείται για να το πάρεις στο χέρι, αλλά που κουβαλά μέσα του τη φιλοσοφία μιας ολόκληρης κουλτούρας.
Η ιαπωνική προσέγγιση στην κουζίνα, η απαίτηση για καθαρότητα, η απόλυτη πειθαρχία, η μετρημένη απλότητα που δεν κρύβει τίποτα πίσω της, ταιριάζει εκπληκτικά με τη νέα γαστρονομική ωριμότητα της Αθήνας. Το αθηναϊκό κοινό πλέον δεν αναζητά πια το εντυπωσιακό. Αναζητά το αυθεντικό. Τη γεύση που δεν χρειάζεται διακόσμηση για να σταθεί, το φαγητό που αποκαλύπτει την προσωπικότητα του δημιουργού του χωρίς φωνές και παραπανίσιες χειρονομίες. Στο Ekiben, βρίσκουν ακριβώς αυτό: μια εμπειρία που δεν φλερτάρει με την υπερβολή, αλλά με την ουσία και την απόλυτη ισορροπία των γεύσεων.
Το νότιο Ekiben που μόλις άνοιξε της πόρτες του στη Γλυφάδα
Τέσσερα χρόνια μετά την γέννησή του στην οδό Σκούφου στο κέντρο της πόλης, το Ekiben Kitchen αποκτά παρουσία στη Γλυφάδα, σε μια περιοχή που παραδοσιακά είχε το κοινό, την περιέργεια και την κουλτούρα να αφομοιώνει concepts που βασίζονται στην απόλαυση, την οικειότητα και την επικοινωνία.
Ακριβώς για αυτό το λόγο, το Ekiben Kitchen South της Γλυφάδας στην οδό Λαοδίκης έχει ακόμα περισσότερο «Ekiben» στο DNA του: Νόστιμο, γρήγορο, comfort φαγητό, με συνέπεια και συνοχή, βασισμένο, όπως πάντα, σε προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες. Και με κάποια πιάτα που βρίσκει κανείς μόνο εδώ. Ένα περιβάλλον high-end-design με ουσία, μέτρο και γνώση που αποθεώνει τιςσχεδιαστικές λεπτομέρειες. Μεγαλύτερος χώρος, εσωτερικός και εξωτερικός, μουσική, cocktails, κρασί και sake να πυροδοτούν διάδραση, επικοινωνία και χαλάρωση. Το Ekiben Kitchen South θα εμπλουτίσει την ιδέα του Εkiben με την ενέργεια των νοτίων προαστίων δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σημείο με τη δική του ταυτότητα, από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ.
To Ekiben Kitchen είναι από τη φύση του ένα concept σχεδιασμένο πάνω στην ιδέα της κοινότητας. Μιας κοινότητας που απολαμβάνεις να είσαι μέλος της. Γεννήθηκε ως ένα δημιουργικό εγχείρημα μέσα στο Birdman και εξελίχθηκε σε ένα σημείο αναφοράς για την Αθήνα, εμπνευσμένο από την κουλτούρα των Ekiben, των θρυλικών bento boxes που συνοδεύουν τους Ιάπωνες στα ταξίδια με τρένο από την εργασία στο σπίτι.
Σκοπός του Αρη Βεζενέ ήταν από την αρχή να δημιουργήσει ένα σημείο στην πόλη που να ενώνει ανθρώπους με διαφορετικές αναφορές και backgrounds. Πολύ γρήγορα, το Ekiben έγινε hotspot για όσους πιστεύουν ότι το φαγητό είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας, αλλά και ένας σταθερός πόλος έλξης για foodies από όλο τον κόσμο που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να απολαύσουν μια κουζίνα απλή, αυθεντική και απολαυστικά ηδονιστική.
Τα πιάτα που ξεχωρίσαμε στο Ekiben
Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν πως το smash burger του Ekiben είναι –χωρίς υπερβολή– το πιο γευστικό της Αττικής. Κι επειδή κάθε επίσκεψη κατέληγε πάντα στο ίδιο, αφοσιωμένο τελετουργικό με το burger, το άνοιγμα του νέου, νότιου μαγαζιού στάθηκε η τέλεια αφορμή για να αφήσω για λίγο την “ασφαλή” μου επιλογή και να βουτήξω σε ολόκληρο το μενού.
Ένα μεσημέρι καθημερινής, το Ekiben έσφυζε ήδη από ζωή: το μαγαζί γεμάτο, η μυρωδιά της κουζίνας ζεστή και οικεία, τα πρώτα πιάτα να καταφθάνουν αχνιστά στα τραπέζια. Η ενέργεια στον χώρο θύμιζε νέο ξεκίνημα, αλλά και μια σιγουριά- πως βρίσκεσαι κάπου που ξέρει ακριβώς τι κάνει.
Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στο μενού, καταλαβαίνω αμέσως πως είναι ακριβώς αυτό που αναζητώ κάθε φορά που βγαίνω για φαγητό: καθόλου φλύαρο. Λίγες, στοχευμένες επιλογές, οργανωμένες σε καθαρές κατηγορίες -από σαλάτες και bowls μέχρι sando, snacks και bites.
Ξεκινώ με δύο σαλάτες. Η Tokyo Caesars, με καρδιές μαρουλιού, bacon furikake, edamame και καλαμπόκι, είναι δροσερή και ισορροπημένη, το είδος της σαλάτας που ανοίγει την όρεξη χωρίς να σε κουράζει. Η πραγματική όμως έκπληξη έρχεται με την Japanese: μια πράσινη σαλάτα με snow peas, μπρόκολο, πράσινα φασόλια, lime και μια αρωματική σάλτσα από αμύγδαλο και σουσάμι, που χαρίζει από την πρώτη μπουκιά εκείνη την ευχάριστη, καθαρή γεύση που σε κάνει να επιστρέφεις ξανά και ξανά.
Στη συνέχεια δοκίμασα τα beef gyoza με ginger και light σόγια - από τα ωραιότερα και πιο φίνα πιάτα που πραγματικά δεν πρέπει να παραλείψετε. Πολύ νόστιμο και χορταστικό ήταν και το chicken katsu, με μπούτι κοτόπουλου, Japanese coleslaw, πίκλα αγγουριού, wasabi aioli και tonkatsu sauce -θα γίνει το αγαπημένο μου. Δυνατό πιάτο και το pork katsu, με χοιρινό λαιμό και kimchi mayo. Τα δύο αυτά, στην κατηγορία sando, είναι ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά.
Από τα Ekiben bowls θα βρείτε πέντε επιλογές. Ξεχώρισα το «Mushroom udon», με noodles, goma miso, shiitake, πίκλα shimeji και ponzu, καθώς και το «Soy chicken», με μπούτι κοτόπουλου ψημένο σε robata, ρύζι, edamame, καλαμπόκι και αυγό μαριναρισμένο σε σόγια.
Θα επέστρεφα οπωσδήποτε για να δοκιμάσω και τον σολομό, γιατί τα Ekiben bowls ήταν πραγματική γευστική αποκάλυψη.