Astakos: Το νέο εστιατόριο στην Ιχθυόσκαλα Γλυφάδας -Με καλές τιμές και θαλασσινές γεύσεις από το καΐκι στο πιάτο - iefimerida.gr

Astakos: Το νέο εστιατόριο στην Ιχθυόσκαλα Γλυφάδας -Με καλές τιμές και θαλασσινές γεύσεις από το καΐκι στο πιάτο

Εστιατόριο παραλία Γλυφάδας τραπέζια κουζίνα
Άποψη από τη σάλα και την open space κουζίνα του νέου εστιατορίου Astakos στη 2η μαρίνα της Γλυφάδας.
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Επισκεφθήκαμε το νέο εστιατόριο που μόλις άνοιξε στην παραλία της Γλυφάδας, για κρασί, τσίπουρο και νόστιμους μεζέδες με ψάρι και θαλασσινά, δίπλα στα καΐκια και στους πάγκους των ψαράδων.

Στην Ιχθυόσκαλα της Γλυφάδας, στη δεύτερη μαρίνα, πλάι στις ψαρότρατες, στα καΐκια και στους πάγκους όπου κάθε πρωί οι ψαράδες βγάζουν την ψαριά της ημέρας και την πουλάνε, άνοιξε αυτές τις μέρες το εστιατόριο Αstakos, με έναν φωτεινό ωραίο χώρο που μυρίζει καλοκαίρι και ένα απλό αλλά ταυτόχρονα δημιουργικό μενού σχεδιασμένο από τον βραβευμένο σεφ Άγγελο Μπακόπουλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπροστά από το λιμανάκι της 2ης μαρίνας με τα καΐκια και πλάι στην αμμουδιά ο Astakos έχει τα τραπεζάκια του.
Μπροστά από το λιμανάκι της 2ης μαρίνας με τα καΐκια και πλάι στην αμμουδιά ο Astakos έχει τα τραπεζάκια του.

Ο Astakos, τόσο γευστικά όσο και ως ατμόσφαιρα, ισορροπεί μεταξύ εστιατορίου ψαροφαγίας, new age καπηλειού, μοντέρνου τσιπουράδικου και χαλαρής παραθαλάσσιας ψαροταβέρνας, με έναν έξυπνο τρόπο ώστε το μαγαζί να απευθύνεται σε όλους: στις οικογένειες, στις μικρές ή μεγάλες παρέες, στους λάτρεις της εκλεκτής ψαροφαγίας, στους φαν των μεζεδοπωλείων, στους λουόμενους που μόλις βγήκαν από τη θάλασσα, στους τουρίστες και στους ταξιδευτές της Αθηναϊκής Ριβιέρας...

Καβούρια ψητά στο τζάκι.
Καβούρια ψητά στο τζάκι.

Ο ταλαντούχος Άγγελος Μπακόπουλος (executive chef στο Bill & Coo της Μυκόνου) παίρνει τη φιλοσοφία, την απλότητα και τις αυθεντικές γεύσεις των παλιών ψαράδων και σχεδιάζει ένα μενού για τον ολοκαίνουργιο Astako, με νόστιμα πιάτα που ξεχωρίζουν γευστικά για τους έξυπνους συνδυασμούς και τη δημιουργική τους ματιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εσωτερική σάλα του εστιατορίου Astakos στη Γλυφάδα.
Η εσωτερική σάλα του εστιατορίου Astakos στη Γλυφάδα.

Από πρωτότυπους πικάντικους μεζέδες που σηκώνουν κρασί, τσίπουρο ή ούζο, όπως το καψαλισμένο σκουμπρί με μους φασολάδας ή το ζουμερό κεμπάπ τόνου, μέχρι πιο κλασικά πιάτα με όστρακα και θαλασσινά, ψαράκια στο τηγάνι ή τον ξυλόφουρνο και το τζάκι, μακαρονάδες θαλασσινών, αλλά και με πιο εστιατορικά πιάτα, όπως η σφυρίδα αλά πολίτα, ο μουσακάς γαρίδας ή ο τόνος με ξινόχορτο τραχανά, η κάρτα είναι γεμάτη με γευστικές προτάσεις σε ένα πολύ μεγάλο μενού που μπορεί να ικανοποιήσει άπαντες και να καλύψει όλα τα budgets.

Ζυμαρικά με αχιβάδες.
Ζυμαρικά με αχιβάδες.

Επιλογές για όλα τα γούστα, με καλές τιμές

Οι τιμές με εντυπωσίασαν, καθώς κινούνται όχι απλώς στα συνηθισμένα πλαίσια μιας ψαροταβέρνας, αλλά και πιο χαμηλά, με τους μεζέδες για παράδειγμα να ξεκινούν από €3,90 έως €12,90 ευρώ ο πιο ακριβός, με ψαράκια τηγανητά στα €6,50, καλαμαράκια στα €9,50, ψαρόσουπα στα €7,90, ενώ υπάρχουν και πιο premium επιλογές, όπως η αστακομακαρονάδα για δύο άτομα στα €70, τα καβούρια παϊδάκια με €18 ή το ψάρι (μπαρμπούνια, γλώσσα, καλκάνι) που ψήνεται στο τζάκι με €60 το κιλό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δίσκος με τα ορεκτικά έρχεται στο τραπέζι για να διαλέξουμε.
Ο δίσκος με τα ορεκτικά έρχεται στο τραπέζι για να διαλέξουμε.

Η σημασία της απλότητας σε 100% ελληνικά πιάτα

«Στον Astako θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κουζίνα που παίρνει την παλιά νόστιμη ψαροφαγία της κλασικής ψαροταβέρνας, με μια απόδοση πιο σύγχρονη που όμως σέβεται 100% την παράδοση, τα αγνά υλικά. Τα πιάτα βασίζονται στην απλότητα, η οποία όμως αναδεικνύεται από κάποια μοντέρνα touch και εμπνεύσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να έρχεται κάποιος εδώ και να τρώει άνετα και απολαυστικά, χαλαρά όπως πήγαινε παλιά ο κόσμος, τότε που όλα ήταν πιο αγνά, πιο απλά, πιο φιλικά, και απολάμβανε φρέσκο ψαράκι πάνω στην αμμουδιά, στις ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα. Προσπαθώ η μαγειρική μου να ξυπνά αναμνήσεις σε όλους και να αποδίδω με μια ελληνικότητα τα πάντα», εξηγεί ο Άγγελος Μπακόπουλος στο iefimerida.

Ο βραβευμένος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος.
Ο βραβευμένος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος.

Έτσι, όπως μας εξηγεί, στο εστιατόριο δεν θα δεις περουβιανά σεβίτσε και ασιατικές πινελιές, δεν θα δεις wasabi, φύκια και σόγιες. Μόνο ελληνικά πιάτα, σε γευστικές δημιουργικές εκδοχές που παίρνουν την παράδοση και τη σερβίρουν στο πιάτο. «Δεν θέλαμε να υπάρχει στο μενού του εστιατορίου Astakos τίποτα ξενόφερτο», επισημαίνει ο Άγγελος Μπακόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τραπεζάκια πλάι στην αμμουδιά.
Τραπεζάκια πλάι στην αμμουδιά.

«Ως Έλληνες, για εμάς το φαγητό δεν ήταν ποτέ μια απλή διαδικασία που επιβάλλει η κάλυψη μιας ανθρώπινης ανάγκης» εξηγούν οι ιδιοκτήτες του Astakos, Αλέξης Παπαγιαννάκης (δημιουργός των Noah, Okra, Diego, αλλά και Santiago στην Τήνο) και Γιώργος Κεσετζής (δημιουργός του Oh Mama στη Γλυφάδα). «Ούτε φυσικά -για να χρησιμοποιήσουμε και πιο λαμπερούς όρους- ένα μέσο/αυτοσκοπός για να ικανοποιήσουμε την παλέτα του ουρανίσκου μας» συνεχίζουν.

«Για εμάς το φαγητό είναι η αφορμή για να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι η συλλογική μας μνήμη, η παράδοσή μας και η διάθεσή μας να συνδεθούμε με τον άλλον. Είναι η στιγμή που το τώρα μας συναντά το γνώριμο χθες μας και μαζί προχωρούν για το μετά μας. Δημιουργώντας νέες αναμνήσεις που αξίζει να θυμάσαι, νέα γέλια, νέες χαρές, νέες παρέες, νέες συνήθειες, νέα ορόσημα ζωής. Αυτή ακριβώς την ιστορία προσπαθούμε να διηγηθούμε στο Astakos. Μέσα από όλες τις εκφράσεις του: την αισθητική, την κουζίνα, αλλά και τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει το service του», εξηγούν οι ίδιοι.

Χταπόδι ξιδάτο.
Χταπόδι ξιδάτο.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δική μας εμπειρία

Η καρδιά της κουζίνας που δοκιμάσαμε στο εστιατόριο είναι πράγματι τα ελληνικά νησιά, τα σπίτια των ψαράδων, οι ελληνικές πατροπαράδοτες συνταγές.

Γωνιά από τον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου.
Γωνιά από τον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου.

Απλώς η φασολάδα θα συνοδεύσει το σκουμπρί όχι ως κλασική σούπα αλλά ως μια μους, μια απολαυστική κρέμα που γίνεται εθιστική και σπάει γλυκά την αλμύρα του καψαλισμένου ψαριού.

Σκουμπρί με κρέμα φασολάδας.
Σκουμπρί με κρέμα φασολάδας.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δείπνο μας πλάι στη θάλασσα ξεκίνησε με έναν δίσκο με νόστιμες ελληνικές αλοιφές που συνόδευσαν απολαυστικά το ψητό προζυμένιο ψωμί που φτιάχνουν οι ίδιοι: μαρινάτες ελιές σε βιολογικό ελαιόλαδο, ταραμοσαλάτα με λεμόνι confit, αυγά ψαριού και σχοινόπρασο, μια καταπληκτική μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα, μυρωδικά, κόκκινες πιπεριές και κρέμα Μετσοβόνε, φάβα με καπνιστό χέλι και κρίταμο και σκορδαλιά.

Αλοιφές ελληνικές.
Αλοιφές ελληνικές.

Από ορεκτικά επιλέξαμε το καψαλισμένο σκουμπρί με την κρέμα φασολάδας, που θεωρώ ότι είναι το ωραιότερο από τα ορεκτικά και -γιατί όχι- το πιο νόστιμο δημιουργικό πιάτο του μαγαζιού που θα μπορούσε να γίνει signature plate.

Το πικάντικο πιάτο με τον τσίρο.
Το πικάντικο πιάτο με τον τσίρο.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τσίρος με κρέμα μάραθου, λαδόξιδο και μαρινάτη μαραθόριζα είναι επίσης ένας φοβερός μεζές, πολύ πικάντικος, με μια αψάδα που σβήνει απολαυστικά με το κρασί που θα πιείτε.

Κεμπάπ τόνου.
Κεμπάπ τόνου.

Επίσης, το κεμπάπ τόνου με μια μαρμελάδα από κόκκινη πιπεριά είναι μια πρωτότυπη νοστιμιά που φέρνει το ελληνικό street food στην ψαροφαγία.

Η σαλάτα με τις φακές.
Η σαλάτα με τις φακές.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις έξι σαλάτες του μενού επιλέξαμε αυτήν της τράτας, με μαύρες φακές, κρέμα από καπνιστό ταραμά, μυρωδικά, λεμόνι και κομματάκια από ζεστό ψάρι ημέρας. Πολύ χορταστική και νόστιμη.

Ψαρόσουπα με σφυρίδα.
Ψαρόσουπα με σφυρίδα.

Στη συνέχεια περάσαμε σε μια απολαυστική ψαρόσουπα που έρχεται μέσα σε καυτό μαντεμένιο σκεύος με ξύλινη βάση με ψάρι ημέρας (στη δική μας περίπτωση με σφυρίδα). Μετά τους πικάντικους αλμυρούς μεζέδες του ψαρά, η αχνιστή σούπα είναι βάλσαμο. 

Καραβιδόψιχες.
Καραβιδόψιχες.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καραβιδόψιχες από τα τηγανητά πιάτα ήταν μεγάλες σε μέγεθος, με τηγανισμένη μόνο τη σάρκα, χωρίς την ουρά της καραβίδας. Ήταν πολύ ζουμερές, αλλά θα προτιμούσα την κρούστα τους πιο τραγανή.

Χορτοτυρόπιτα με τραγανό φύλλο.
Χορτοτυρόπιτα με τραγανό φύλλο.

Η αναπάντεχη έκπληξη έρχεται σε μια θεϊκή χωριάτικη χορτόπιτα με φέτα, με καταπληκτικό τραγανό φύλλο από προζύμι που την κόβεις με το μαχαίρι και ευφραίνεται η καρδιά.

Η νόστιμη γέμιση της χορτοτυρόπιτας.
Η νόστιμη γέμιση της χορτοτυρόπιτας.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια γευστική πρόταση που σε ταξιδεύει στα χωριά της Ελλάδας, όπου οι πίτες, όπως στο εστιατόριο Astakos, ψήνονται στον ξυλόφουρνο ή στο τζάκι. Ο Astakos στην open space κουζίνα του διαθέτει και τα δύο.

Χταποδάκι στιφάδο.
Χταποδάκι στιφάδο.

Για κυρίως πιάτα στη μέση, επιλέξαμε το χταποδάκι στιφάδο με κρεμμυδάκια και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ψημένο στον ξυλόφουρνο μέσα σε ένα μαντεμένιο σκεύος, και μια τσιπούρα πετάλι με χόρτα και αυγολέμονο.

Τσιπούρα πετάλι με χόρτα και αυγολέμονο.
Τσιπούρα πετάλι με χόρτα και αυγολέμονο.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, από τα πέντε επιδόρπια του καταλόγου δοκιμάσαμε λίγο από τα τρία.

Καμένη γαλατόπιτα.
Καμένη γαλατόπιτα.

Ένα γλυκό-υπερθέαμα με καραμελωμένα φύλλα, με τραγανό παστέλι, παγωτό με αλμυρή καραμέλα και γκανάζ σοκολάτα γάλακτος και ταχίνι.

Καραμελωμένα φύλλα, με παγωτό και ταχίνι.
Καραμελωμένα φύλλα, με παγωτό και ταχίνι.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια καμένη γαλατόπιτα και ένα μαλακό κέικ σοκολάτας με βύσσινα, κρέμα λευκής σοκολάτας και παγωτό βανίλιας. 

Μαλακό κέικ σοκολάτας.
Μαλακό κέικ σοκολάτας.
Η είσοδος του εστιατορίου Astakos στην Ιχθυόσκαλα Γλυφάδας (2η μαρίνα).
Η είσοδος του εστιατορίου Astakos στην Ιχθυόσκαλα Γλυφάδας (2η μαρίνα).
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: Astakos, Hook to Fork, Διαδόχου Παύλου 46, 2η Μαρίνα Γλυφάδας
astakos-restaurant.gr | Τηλ. 2108947342
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 13:00 - 24:00, Σάββατο - Κυριακή: 11:00 - 24:00, Δευτέρα: Κλειστά.
Τιμές: Μπορεί κάποιος να φάει άνετα και με €25 ευρώ το άτομο με μεζέδες και ψαράκι τηγανητό, αλλά ο μέσος όρος με τα πιο εστιατορικά πιάτα είναι από €30 έως €50 ευρώ το άτομο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ