Όσες μακαρονάδες και να έχουμε αγαπήσει σε αυτήν την πόλη, πάντα υπάρχει χώρος στην καρδιά μας για μερικές ακόμη, κλασικές και μοντέρνες.
Μια καλή μακαρονάδα έχει πάντα τριπλή δράση: ευφραίνει τον ουρανίσκο, στρώνει το στομάχι και ηρεμεί την ψυχή.
Το πιο δημοφιλές ιταλικό φαγητό του κόσμου έχει τόσα πρόσωπα, που μπορεί να είναι λαχταριστό, χορταστικό και πλούσιο, αλλά και ελαφρύ, φινετσάτο και διακριτικό ταυτόχρονα. Τα ζυμαρικά μπαίνουν παντού και ταιριάζουν με τα πάντα. Στην κατσαρόλα και στον φούρνο με λαχανικά, κρεατικά, θαλασσινά και ψάρια κάνουν τις πιο απολαυστικές σάλτσες και τους ωραιότερους συνδυασμούς. Δεκάδες είδη και σχήματα, εκατοντάδες συνταγές και παραλλαγές κατάλληλες για κάθε περίσταση ικανοποιούν ακόμα και τα πιο εξεζητημένα γούστα.
Οι γείτονές μας οι Ιταλοί τα έχουν αναγάγει σε τέχνη, αλλά κι εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν πάμε πίσω. Τα αγαπάμε τόσο που τα μαγειρεύουμε σχεδόν κάθε μέρα, με την παράδοσή μας να είναι γεμάτη από συνταγές που τα περιλαμβάνουν και από χειροποίητα είδη που προκύπτουν από τη γαστρονομική ιστορία κάθε ξεχωριστού τόπου.
Στην Αθήνα οι επιλογές πιάτων με ζυμαρικά είναι ατελείωτες, αφού πολλοί είναι αυτοί που κατέχουν την ανάλογη μαεστρία και φτιάχνουν χειροποίητη pasta και όχι μόνο. Χάρη στη δημιουργικότητα των σεφ μπορούμε να γευόμαστε συνεχώς καινούργιες προτάσεις, ανακαλύπτοντας νέες επιλογές, ενώ ταυτόχρονα δεν χάνουμε την ευκαιρία να ευχαριστιόμαστε επανειλημμένως όσες έχουν πλέον καταξιωθεί, ως οι πλέον γευστικές και ποιοτικές, και θεωρούνται κλασικές.
Η μπολονέζ-όνειρο του Bella Vespa
Με κάποια εστιατόρια δεν ανακαλύπτεις την πυρίτιδα, απλά επιβεβαιώνεις αυτό που ήδη γνωρίζουν όσοι τα ξέρουν και τα τιμούν συστηματικά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση, όπου σε μια υπέροχη, φωτεινή σάλα και έναν κατάφυτο κήπο γεμάτο φερ φορζέ έπιπλα οι μεσογειακές γεύσεις είναι στο επίκεντρο. Απόλυτο highlight τα ζυμαρικά που κινούνται στα μονοπάτια της ιταλικής παράδοσης με τους πιο νόστιμους τρόπους. Το σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο ραγού και τα φρέσκα strozzapreti κάνουν την τέλεια μπολονέζ. Ζουμερή και μελωμένη σάλτσα, al dente ζυμαρικά και γενναία ποσότητα τυριού σε ένα πιάτο που αξίζει να έρθεις μέχρι τη Γλυφάδα ακόμα κι αν μένεις στο Κρυονέρι. Επίσης, σπέσιαλ επιλογή η tartufo με άγρια μανιτάρια και κρέμα παρμεζάνας, που είναι γεμάτη γήινα αρώματα και comfort γεύση.
Κύπρου 11, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8982 880
Για αματριτσιάνα πικάντικη στο Da Bruno
Από το 1985 αυτό το εστιατόριο προσφέρει γνήσιες ιταλικές γεύσεις στους κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου και όχι μόνο. Από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε για τα εκλεκτά προϊόντα που έφερνε κατευθείαν από την Ιταλία και τον ορίτζιναλ τρόπο με τον οποίο τα μαγείρευε και τα σέρβιρε. Το σημαντικότερο βέβαια από όλα είναι ότι παραμένει συνεπές σε όλα αυτά εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν έχετε βρεθεί ήδη στα τραπέζια του, επισκεφθείτε το το συντομότερο. Όσο για τις σπεσιαλιτέ του, αν και δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ένα ή δύο πιάτα μόνο, τα σπαγγέτι με θαλασσινά και λευκό κρασί, τα ριγκατόνι με ψητές μελιτζάνες και πεκορίνο και η αματριτσιάνα με πανσέτα και τσίλι είναι περιπτώσεις που κλέβουν την προσοχή.
Αγίου Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9818 959
Η μοναδική μανιάτικη τσουχτή του ΜΑΝΗΜΑΝΗ
Αφιερωμένο στις γεύσεις της Μάνης αλλά και γενικά της Πελοποννήσου, αυτό το εστιατόριο κάνει εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία την τσουχτή με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο. Μακαρόνια με μυζήθρα, «τσουχτισμένη» (δηλαδή τηγανισμένη) σε βούτυρο, ψιλοκομμένο σύγκλινο και από πάνω ένα ζουμερό τηγανητό αυγό. Και φυσικά μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απλό αλλά με άχαστο συνδυασμό γεύσεων, αυτό το πιάτο βασίζεται στις καλές πρώτες ύλες και την τεχνικά άψογη διαχείρισή τους. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο και αξίζει 100% να το δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.
Φαλήρου 10, Ακρόπολη, τηλ.: 210 9218 180
Στο Il Postino για εθιστική καρμπονάρα
Η καρμπονάρα του Il Postino είναι ακριβώς έτσι όπως πρέπει να είναι μια αυθεντική καρμπονάρα: απλή και πεντανόστιμη. Al dente χειροποίητα ζυμαρικά, λεπτοκομμένη και τραγανή καπνιστή πανσέτα, κρόκος αυγού και παρμεζάνα κάνουν το τέλειο ιταλικό πιάτο. Όσο για την ποσότητα, η μερίδα είναι τόσο χορταστική που δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο, για να ολοκληρώσεις την ευτυχία σου, πέρα από ένα ποτήρι κρασί. Ωστόσο, αυτή η συνταγή δεν είναι η μόνη σπεσιαλιτέ της κομψής παραδοσιακής τρατορίας που βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του κέντρου (στα σύνορα Εξαρχείων και Κολωνακίου). Μια πιο φίνα επιλογή του καταλόγου που αξίζει δοκιμής είναι η επίσης απλή αλλά γευστικότατη cacio e pepe με σπαράγγια.
Γριβαίων 3, Αθήνα, τηλ: 210 3641 414
Στην «Κρήσσα γη» για σκιουφιχτά με κόκορα και χυλοπίτες με κουνέλι
Αν θες να φας αυθεντική κρητική κουζίνα φτιαγμένη με αγνά υλικά σε ζεστό, φιλόξενο περιβάλλον, θα πας στην «Κρήσσα γη» στο Μαρούσι. Ανάμεσα στα αντιπροσωπευτικά, παραδοσιακά πιάτα του μενού ξεχωρίζουν εκείνα που είναι φτιαγμένα με χειροποίητα ζυμαρικά. Το πιο αγαπημένο των θαμώνων είναι ο κοκκινιστός κόκορας με σκιουφιχτά και μπόλικο ξερό ανθότυρο. Με δυο λόγια, όλη η Κρήτη σε μια μακαρονάδα. Εξίσου νόστιμο βέβαια και ιδιαίτερα αρωματικό είναι και το κουνέλι που είναι μαγειρεμένο με γιαούρτι και δενδρολίβανο. Αυτό σερβίρεται με μακριές χυλοπίτες ανοιγμένες στο χέρι φυσικά, οι οποίες μπερδεύονται με την πλούσια σάλτσα του και γίνονται όνειρο.
Αγίου Κωνσταντίνου 23, Μαρούσι, τηλ.: 210 8056 666