Ιδανικό για να το απολαύσετε οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας, αυτό το πιάτο συνδυάζει την φρεσκάδα της θάλασσας με μια πινελιά λεμονιού και σκόρδου.
Η μακαρονάδα με γαρίδες είναι ένα πιάτο που μετατρέπει κάθε γεύμα σε μια ξεχωριστή εμπειρία. Φανταστείτε ένα καλοκαιρινό απόγευμα, με το άρωμα του σκόρδου και του μαϊντανού να αναμιγνύεται στον αέρα, και ένα πιάτο ζεστά ζυμαρικά συνοδευόμενα από ζουμερές γαρίδες που μόλις έχουν τηγανιστεί. Αυτό το πιάτο, εκτός από το ότι είναι εκλεπτυσμένο, ετοιμάζεται γρήγορα και έχει αυτή τη μαγική ικανότητα να εντυπωσιάζει χωρίς να χρειάζεται περίπλοκες τεχνικές ή εξωτικά συστατικά.
Η μακαρονάδα με γαρίδες έχει τις ρίζες της στη μεσογειακή κουζίνα, ειδικά στην ιταλική και ισπανική κουζίνα, όπου τα θαλασσινά κατέχουν περίοπτη θέση. Είναι μια ευέλικτη συνταγή, ιδανική τόσο για ένα οικογενειακό γεύμα όσο και για να φιλοξενήσετε καλεσμένους. Μπορείτε να την αναβαθμίσετε προσθέτοντας μια πινελιά αποξηραμένων ντοματών, μια στάλα λευκό κρασί ή ακόμα και τσίλι για πιο πικάντικη γεύση.
Συνταγή για μακαρόνια με γαρίδες
Η βασική συνταγή ξεκινά με το μαγείρεμα των ζυμαρικών al dente, ενώ οι γαρίδες σοτάρονται σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο σκόρδο και, προαιρετικά, λίγο τριμμένο τσίλι.
Μπορείτε να προσθέσετε συστατικά για να εμπλουτίσετε τη γεύση, όπως λευκό κρασί, ντοματίνια, ξύσμα λεμονιού ή φρέσκο μαϊντανό. Τέλος, ανακατεύετε όλα τα συστατικά και σερβίρετε το πιάτο ζεστό, ιδανικά με τραγανό ψωμί ή μια φρέσκια σαλάτα.
Αυτό το πιάτο διακρίνεται για την ταχύτητα προετοιμασίας του και την ικανότητά του να απορροφά τα αρώματα της θάλασσας στη ελαφριά σάλτσα.
Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε φρέσκες γαρίδες ή έστω καλής ποιότητας για να ενισχύσετε το τελικό αποτέλεσμα και να τις συνδυάσετε με τα ζυμαρικά της επιλογής σας: τα linguini, tagliatelle ή spaghettis είναι ιδανικά.
Χρόνος προετοιμασίας
Η προετοιμασία αυτής της συνταγής διαρκεί συνολικά περίπου 30 λεπτά:
- 10 λεπτά για την προετοιμασία όλων των συστατικών (καθαρισμός και ξεφλούδισμα των γαρίδων, ψιλοκόψιμο του σκόρδου και του μαϊντανού).
- 10 λεπτά για το μαγείρεμα των ζυμαρικών.
- 10 λεπτά για το σοτάρισμα των γαρίδων και την ολοκλήρωση της σάλτσας.
Συστατικά
- 400 γρ. ξηρά ζυμαρικά (λινγκουίνι, ταλιατέλες ή σπαγγέτι)
- 350 γρ. καθαρές και αποφλοιωμένες γαρίδες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 120 ml λευκό κρασί (προαιρετικό)
- 150 γρ. ντοματίνια (προαιρετικό)
- 1 χούφτα φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
- Αλεσμένο τσίλι ή τσίλι σε νιφάδες (προαιρετικά)

Πώς να φτιάξετε το πιάτο, βήμα προς βήμα
- Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente.
- Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και, αν θέλετε, μια πρέζα τριμμένο τσίλι.
- Προσθέστε τις γαρίδες και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ροζ χρώμα (μην τις παραψήσετε).
- Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε λευκό κρασί, προσθέστε το σε αυτό το σημείο και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί για 2 λεπτά. Προσθέστε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμα (προαιρετικά).
- Στραγγίστε τα ζυμαρικά, κρατώντας μια κούπα από το νερό του βρασμού.
- Ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τις γαρίδες στο τηγάνι, προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και μέρος από το νερό του βρασμού για να δέσει η σάλτσα. Ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, προσθέστε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως. Προσθέστε περισσότερο λεμόνι ή λάδι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Πόσες μερίδες βγαίνουν από αυτή τη συνταγή;
Με αυτή την ποσότητα συστατικών, η συνταγή βγάζει περίπου 4 γενναιόδωρες μερίδες.
Ποια είναι η θρεπτική αξία κάθε μερίδας αυτής της συνταγής;
Κάθε μερίδα αυτής της πάστας με γαρίδες περιέχει περίπου:
- Θερμίδες: 410
- Λιπαρά: 11 g
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,5 g
- Υδατάνθρακες: 55 g
- Σάκχαρα: 3 g
- Πρωτεΐνες: 24 g
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές είναι εκτιμήσεις και οι ακριβείς διατροφικές αξίες εξαρτώνται από τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή και τις ποσότητες κάθε μερίδας.
Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί;
Τα ζυμαρικά με γαρίδες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως 2 ημέρες, πάντα καλυμμένα σε αεροστεγές δοχείο. Συνιστάται να τα ξαναζεσταίνετε ελαφρά για να μην στεγνώσουν οι γαρίδες.