Συνταγή: Καρμπονάρα με λαζάνια, γραβιέρα και σύγκλινο – νόστιμη και κρεμώδης, καλύτερη και από την ορίτζιναλ - iefimerida.gr

Συνταγή: Καρμπονάρα με λαζάνια, γραβιέρα και σύγκλινο – νόστιμη και κρεμώδης, καλύτερη και από την ορίτζιναλ

Καρμπονάρα με λαζάνια, γραβιέρα και σύγκλινο
Καρμπονάρα με λαζάνια, γραβιέρα και σύγκλινο / Φωτογραφία: shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Φτιάχνουμε την αγαπημένη ιταλική συνταγή με υλικά της δικής μας παράδοσης.

Η αλήθεια είναι ότι η καρμπονάρα είναι ένα από τα φαγητά που μας αρέσει να τρώμε λάθος. Ειδικά στη σύγχρονη Ελλάδα δεν υπάρχει άνθρωπος που να ανήκει στη γενιά των millennials αλλά και στην generation X και να μην νόμιζε κάποτε ότι η καρμπονάρα φτιάχνεται με μπέικον, κρέμα γάλακτος και μανιτάρια. Ίσως κάποιοι ακόμα να το νομίζουν αν και η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καρμπονάρα έτσι και αλλιώς είναι λατρεία

Η αυθεντική καρμπονάρα λοιπόν κανονικά φτιάχνεται με αυγά, γκουαντσιάλε (παραδοσιακό ιταλικό αλλαντικό από μάγουλα χοίρου), πεκορίνο και παρμεζάνα. Και βέβαια είναι πολύ πιο απολαυστική από εκείνη την άλλη μακαρονάδα που τρώγαμε στο παρελθόν σε εστιατόρια και σπίτια και λεγόταν καταχρηστικά καρμπονάρα, χωρίς φυσικά να είναι. Κι αφού βάλαμε τα πράγματα στη θέση τους, ως οφείλαμε, ήρθε η ώρα να πούμε ότι μπορεί η ορίτζιναλ καρμπονάρα να είναι καλύτερη από τη λάθος που ξέραμε αλλά πάντα θα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της που αξίζουν δοκιμής,

Άλλωστε όσους κανόνες και να φτιάξουμε, όσα πρότυπα και να διαμορφώσουμε η γαστρονομία πάντα θα εξελίσσεται μέσω των ευφάνταστων και δημιουργικών συνταγών που ποκύπτουν πατώντας αναπόφευκτα στις παραδόσεις. Η συνταγή που ακολουθεί κάνει ακριβώς αυτό, βασίζεται σε μια εμβληματική παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιόντας υλικά από μια άλλη χώρα. Με δυο λόγια, δείχνει τις αναλογίες και τις συνάφειες δύο ξεχωριστών μεσογειακών κουζινών, της ιταλικής και της ελληνικής, με τον πιο νόστιμο τρόπο.

Καρμπονάρα με λαζάνια, γραβιέρα και σύγκλινο / Φωτογραφία: shutterstock
Καρμπονάρα με λαζάνια, γραβιέρα και σύγκλινο / Φωτογραφία: shutterstock

Καρμπονάρα με λαζάνια, γραβιέρα και σύγκλινο

Υλικά για 4 άτομα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 500 γρ. χειροποίητα μακριά λαζάνια
  • 250 γρ. σύγκλινο, χοντροκομμένο
  • 2 κ.σ. αγελαδινό ή αιγοπρόβειο βούτυρο
  • 6 κρόκοι
  • 200 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα, σε φλοίδες
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα λαζάνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα σουρώνουμε και κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σύγκλινο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα λαζάνια και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολ χτυπάμε δυνατά με σύρμα τους κρόκους μαζί με το ζεστό νερό που κρατήσατε από τα λαζάνια. Περιχύνουμε τα λαζάνια, προσθέτουμε τη γραβιέρα και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως ζεστή τη μακαρονάδα με λίγο έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips:
- Παρά το ότι η αυθεντική συνταγή της καρμπονάρας δεν περιλαμβάνει μανιτάρια οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ταιριάζουν πολύ στο πιάτο αυτό και γενικά έχουμε συνηθίσει να τα χρησιμοποιούμε. Οπότε αν θέλετε και σας αρέσουν προσθέστε λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες, αφού τα σωτάρετε πρώτα.
- Επίσης εκτός από το φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο σερβίρισμα μπορείτε να βάλετε και φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη, ταιριάζουν πολύ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ