Το πιο λαχταριστό σιροπιαστό γλυκό, ο μπακλαβάς, σε μια σπιτική εκδοχή που κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί.
Ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκό πληθωρικό που σπάνια περνάει απαρατήρητο, ειδικά όταν είναι σπιτικό. Όποιος βέβαια δεν ξέρει και πολλά από ζαχαροπλαστική φαντάζεται ότι είναι κάτι δύσκολο και χρονοβόρο. Αυτό ισχύει σε ένα βαθμό αλλά δεν είναι απόλυτο. Στην πραγματικότητα τα υλικά του μπακλαβά είναι λίγα αλλά έντονα όσο χρειάζεται για τον κάνουν ασύγκριτα απολαυστικό. Τα μεγαλύτερά του μυστικά είναι το καλό στρώσιμο και το προσεκτικό σιρόπιασμα. Θα το διαπιστώσετε στη συνταγή που ακολουθεί.
 
    Μπακλαβάς με καρύδι
Υλικά για ένα μέτριο ταψί
- 2 πακέτα φύλλα κρούστας
- 300 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
- 600 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
Για το σιρόπι
- 500 ml νερό
- 600 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- Χυμός από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις πάρουν βράση αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Γέμιση: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Σύνθεση: Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί και στρώνουμε πέντε φύλλα, βουτυρώνοντάς και ενδιάμεσα. Απλώνουμε τη μισή γέμιση και σκεπάζουμε με 7-8 φύλλα ακόμα (βουτυρώνοντάς και ενδιάμεσα). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά. Βουτυρώνετε πολύ καλά την επιφάνεια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στις αντιστάσεις. Χαράζουμε το μπακλαβά σε κομμάτια και ψήνουμε για 1,5 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.
Σιρόπιασμα: Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και όπως είναι καυτός τον σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να απορροφήσει καλά το σιρόπι και σερβίρουμε.
 
            