Τα φουρνιστά ζυμαρικά είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση για να χορτάσουμε με τον πιο νόστιμο τρόπο.
Ζουμερά μέσα και τραγανά απ’ έξω τα φουρνιστά ζυμαρικά δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, ακόμα κι αν είναι φτιαγμένα με ελάχιστα υλικά ή περιέχουν λαχανικά που δεν συμπαθούμε και τόσο πολύ. Γενικά δεν μπορεί να αντισταθεί κάποιος εύκολα σε ένα πιάτο μακαρόνια, πόσο μάλλον όταν αυτά έχουν ψηθεί με μπόλικα τυριά και κρέμα. Έτσι κι αλλιώς τα κάθε λογής σουφλέ και γκρατέν είναι αγαπημένα μας όχι μόνο επειδή μπορούμε να βάλουμε μέσα ό,τι τραβάει η όρεξή μας κάνοντας τους δικούς μας εμπνευσμένους συνδυασμούς αλλά και γιατί κάθε πιρουνιά τους είναι ένα απολαυστικό παιχνίδι αρωμάτων, γεύσεων και υφών.
Στη συνταγή που ακολουθεί συνδυάζουμε τα δημοφιλή ριγκατόνι με νόστιμα τυριά και το πιο θρεπτικό λαχανικό του φθινοπώρου, το μπρόκολο, που με λίγη κρέμα και ψήσιμο ανεβαίνει γευστικό επίπεδο.
Ριγκατόνι φούρνου με 4 τυριά και μπρόκολο
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 πακέτο ριγκατόνι, βρασμένες και σουρωμένες
- ¼ μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 100 γρ. φέτα, τριμμένη
- 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 100 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα ζυμαρικά μαζί με το μπρόκολο, το ελαιόλαδο, τα τυριά και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Στο ίδιο μπολ χτυπάμε το αυγό και την κρέμα και περιχύνουμε τα ζυμαρικά. Ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και σερβίρουμε ζεστό αμέσως μόλις ξεφουρνίσουμε.
Tip
Σε αυτή τη συνταγή ταιριάζει επίσης το κοτόπουλο (1 ψητό στήθος, χοντροκομμένο) αλλά και τα θαλασσινά π.χ. 1 φλ. μικρές γαρίδες ή καθαρισμένα μύδια.