Φτιάχνουμε σε 20 λεπτά ένα πιάτο πολύχρωμο και φίνο. Γεύση θάλασσας σε κάθε πιρουνιά.
Το ριζότο είναι μια εύκολη λύση για να απολαύσουμε απλά και γρήγορα κάτι γευστικό και θρεπτικό ταυτόχρονα.
Μπορεί να χρειάζεται κάποια κόλπα για να βγει σωστό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα φαγητό που δεν απαιτεί πολλά. Το καλό είναι ότι αν μάθετε να φτιάχνετε ριζότο μία φορά με αφορμή κάποια συνταγή, μετά θα μπορείτε να βάλετε φαντασία και να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς υλικών. Έτσι θα προκύψουν πολλά και διαφορετικά πιάτα. Αυτό είναι και το μεγάλο θετικό στην προκειμένη περίπτωση, ότι ουσιαστικά μιλάμε για μία βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν κλασικές και μοντέρνες παραλλαγές εξίσου απολαυστικές.
Σε αυτή την περίπτωση, εμείς το φτιάχνουμε με ποικιλία θαλασσινών και μπόλικα μυρωδικά, μια ανάλαφρη ιδέα που μοσχοβολάει θάλασσα.

Ριζότο θαλασσινών
Υλικά για 4 μερίδες
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 200 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες
- 1 καλαμάρι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 1 σουπιά, κομμένη σε κυβάκια
- 1 μεγάλο πλοκάμι χταποδιού, κομμένο σε ροδέλες
- 1 χούφτα μύδια, μόνο ψίχα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 300 γρ. ρύζι καρναρόλι
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών, σπιτικός ή ψυγείου (καυτός)
- 4 κ.σ. παρμεζάνα
- χυμός από ένα λεμόνι
- ½ μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα θαλασσινά, τα λαχανικά (εκτός από την ντομάτα) και τα μυρωδικά για 2-3 λεπτά. Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και μια κουτάλα ζωμό. Ανακατεύουμε να απορροφηθεί και προσθέτουμε κι άλλο ζωμό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και δέσει το ριζότο. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, τον άνηθο και το λεμόνι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε.
Tip: Για να απογειώσετε τα αρώματα μπορείτε να σβήσετε το ριζότο με 2 σφηνάκια ούζο, αντί για κρασί. Επίσης, να το πασπαλίσετε με μάραθο αντί για άνηθο και να βάλετε και ξύσμα από ένα λεμόνι.