Το λεμόνι, πέρα από τη διατροφική του αξία, είναι και ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά καθαριστικά.
Οι ιδιότητές του το καθιστούν ιδανικό για την απομάκρυνση λεκέδων και οσμών από διάφορες επιφάνειες, μεταξύ των οποίων και ο φούρνος μικροκυμάτων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ψεκασμός του εσωτερικού του φούρνου με χυμό λεμονιού μπορεί να προσφέρει τρία βασικά οφέλη:
- Διάλυση λίπους και υπολειμμάτων για ευκολότερο καθάρισμα.
- Εξουδετέρωση δυσάρεστων οσμών που μένουν από το ζέσταμα τροφών.
- Μείωση μικροβιακού φορτίου χάρη στις φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του φρούτου.
Τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων
Όπως αναφέρει το diariouno.com, ο φούρνος μικροκυμάτων, λόγω συχνής χρήσης, μπορεί να φιλοξενεί σημαντικό αριθμό βακτηρίων.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαλένθια και της Darwin Bioprospecting Excellence SL εντόπισε τέσσερα κυρίαρχα γένη μικροοργανισμών στο εσωτερικό οικιακών συσκευών: Brachybacterium, Micrococcus, Paracoccus και Priestia.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι μικροβιακές αυτές κοινότητες παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνες που αναπτύσσονται σε ηλιακούς συλλέκτες, αλλά διαφέρουν από όσες εντοπίζονται σε ραδιενεργά απόβλητα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η παρουσία τους μπορεί να περιοριστεί σημαντικά με την τακτική χρήση χυμού λεμονιού.
Έτσι, ένα απλό «σπρέι» λεμονιού στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να τον κρατήσει καθαρό, αρωματισμένο και πιο υγιεινό.