Φουρνίζουμε μπακαλιάρο με τα φρέσκα τής εποχής σε ένα πιάτο εύκολο, γρήγορο και νόστιμο, ό,τι πρέπει για το καθημερινό τραπέζι.
Μπορεί ο τόνος και ο σολομός να έχουν κατακτήσει τις καρδιές μας τα τελευταία χρόνια αλλά ο μπακαλιάρος θα είναι πάντα ο εκλεκτός των Ελλήνων. Σχετικά οικονομικός, νόστιμος και εύκολος στους συνδυασμούς και στο μαγείρεμα έχει συχνά μια θέση στο καθημερινό μας τραπέζι. Εκτός από τηγανητός, γίνεται και καλή σούπα αλλά αν μπει στον φούρνο με λαχανικά και μυρωδικά βγαίνει υπέροχος. Και το καλύτερο; Eίναι έτοιμος σε λιγότερο από μισή ώρα.
Μπακαλιάρος με λαχανικά στη λαδόκολλα
Υλικά για 4 άτομα
- 4 φιλέτα μπακαλιάρο με την πέτσα
- 2 μεγάλα καρότα, σε λεπτές ροδέλες
- 1 λεμόνι σε φέτες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/3 κ.γ. ξερό δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- χυμός από ένα λεμόνι
- 1 κ.σ. σουσάμι
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα. Απλώνουμε τα καρότα και από πάνω ακουμπάμε τα φιλέτα. Βάζουμε μια φέτα λεμόνι σε κάθε φιλέτο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το κρασί και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τον μπακαλιάρο. Αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με τον δυόσμο. Τυλίγουμε σε πακέτο και ψήνουμε για 10 λεπτά. Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ψάρι. Περιχύνουμε με το λεμόνι, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και γαρνίρουμε με τα κρεμμυδάκια. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό, σκέτο ή με ένα λευκό πιλάφι που του πάει ιδανικά.
Tip
Μαζί με τα καρότα μπορείτε να στρώσετε και πατάτες κάτω από το ψάρι αρκεί να είναι κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.