Εύκολο και γρήγορο ψωμί, γεμάτο αρώματα, χωρίς ζύμωμα και αναμονή.
Το να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Ειδικά αν θέλουμε να το κάνουμε παραδοσιακά, με προζύμι κ.λπ., η προετοιμασία θέλει χρόνο και εμπειρία. Ευτυχώς όμως στη μαγειρική δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αφού για κάθε συνταγή και διαδικασία υπάρχει και ο σύντομος δρόμος, με τον οποίο γλιτώνουμε κόπο, κάνοντας τη ζωή μας στην κουζίνα πιο εύκολη.
Στην περίπτωση του ψωμιού οι εναλλακτικές είναι πολλές και διαφορετικές, ενώ το περιθώριο δημιουργικότητας αρκετά μεγάλο. Άλλωστε, στο ψωμί ταιριάζουν όλα τα υλικά και όσο το εμπλουτίζουμε τόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται. Όπως το καλαμποκόψωμο που σας δίνουμε, που μοσχοβολάει δενδρολίβανο και λεμόνι.
Καλαμποκόψωμο με δεντρολίβανο και λεμόνι
Υλικά για 8-10 κομμάτια
- 2 κούπες καλαμποκάλευρο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. χοντρό αλάτι
- 5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- χυμός από 1 λεμόνι + 1 λεμόνι σε λεπτές φέτες
- 1 κ.σ. αποξηραμένο δενδρολίβανο
- 1 κούπα φρέσκο γάλα πλήρες
- 2 αυγά
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε με το γάλα, τα αυγά και τον χυμό και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Απλώνουμε από πάνω μερικές ροδέλες λεμονιού και ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε.
Tip
Σε αυτό το ψωμί ταιριάζουν πολύ και οι πράσινες ελιές, οπότε μπορείτε να ρίξετε στο μείγμα μερικές, αφού αφαιρέσετε τα κουκούτσια και τις ψιλοκόψετε.